Meeste ouders geven tot 300 euro uit aan nieuwe schooljaar in Spanje

Meeste ouders geven tot 300 euro uit aan nieuwe schooljaar in Spanje
Beeld: via canva.com

Meeste ouders geven tot 300 euro uit aan nieuwe schooljaar in Spanje

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een onderzoek van Privalia, dat deel uitmaakt van de online outlet Veepee, laat zien dat 54% van de Spaanse huishoudens van plan is tussen de 100 en 300 euro te besteden aan de start van het nieuwe schooljaar. Voor deze studie, gehouden op 7 augustus 2023, werden 319 mensen ondervraagd, waarvan 88% vrouwen en 12% mannen.

Volgens het onderzoek verwacht 43% van de ouders dit jaar meer uit te geven vanwege gestegen prijzen en de noodzaak om meer schoolbenodigdheden aan te schaffen. Daarentegen denkt 45% dat hun uitgaven voor het begin van het schooljaar in 2023 gelijk zal zijn aan die van het voorgaande jaar.

Daarom zal 38% van de families de zomeruitverkoop benutten, een stijging van 10% vergeleken met het jaar ervoor, terwijl 37% hun inkopen in augustus wil doen en niet wacht tot het laatste moment, vlak voordat het nieuwe schooljaar begint in september.

Voor het komende schooljaar staat schoeisel bovenaan de lijst van aankopen voor ouders in de ’terug naar school’ periode met 78%, op gelijke voet met schoolbenodigdheden. Daarna volgen kleding (73%), sportkleding (58%) en boeken (49%), aldus het onderzoek.

Volgens Privalia is hergebruik een steeds vaker voorkomende manier om kosten te besparen en tegelijkertijd duurzaamheid te bevorderen. Zo gaf 66% van de Spaanse families aan producten van familie of vrienden te hergebruiken dit schooljaar, zoals kleding (71%), schoolbenodigdheden (31%) en boeken (29%). Bovendien zou 38% van de ondervraagden graag een dienst zien op scholen voor het hergebruiken van schoolspullen. Momenteel heeft 28% toegang tot zo’n dienst en maakt er regelmatig gebruik van.

Ga naar de inhoud