Minder vals geld in omloop in Spanje

Catalaanse regioregering wil minimumloon van 1.239 euro maar dat kan niet
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Gedurende 2017 zijn er 24% minder valse eurobiljetten uit de handel gehaald in Spanje. Terwijl dit in Spanje is gedaald steeg dit in andere Eurozone landen zoals Frankrijk, Italië en Duitsland weer met een Europees gemiddelde van 2%.

Volgens het jaarrapport van de Fiscalía General del Estado over 2017 werden er dat jaar 59.594 valse eurobiljetten uit de handel gehaald. Daarbij moet men dan nog de 45.714 valse eurobiljetten optellen die bij politieacties in beslag zijn genomen, nog voordat het valse geld in omloop werd gebracht.

De daling van het valse geld in Spanje is te danken aan de betere controle op de herkomst van de valse eurobiljetten die veelal uit het oosten van Europa komen.

De meeste valse eurobiljetten die uit de handel zijn genomen waren afkomstig uit Roemenië gevolgd door Bulgarije. Er werden in 2017 diverse criminele groeperingen opgerold waarbij er 102 personen werden aangehouden waarvan 54 met de Spaanse en 48 met een buitenlandse nationaliteit.

De biljetten die het meest geliefd zijn om te vervalsen zijn die van 50 euro waarvan het merendeel (48%) in beslag werd genomen. Ook de 20-eurobiljetten waarvan het aandeel 36% is zijn populair om te vervalsen.

Wat betreft vals muntgeld was de vondst in 2017 niet groot in vergelijking met het aantal munten dat in omloop is, namelijk 32.806 valse munten, 5.635 munten minder dan in 2016. Negen van de tien valse euromunten zijn 2 euro muntstukken.

70% van alle valse eurobiljetten werd gevonden in slechts vier deelstaten, te weten Comunidad de Madrid (28%) gevolgd door Catalonië (17%), Andalusië (13%) en de Comunidad Valenciana (12%).

In de hele Eurozone werden er vorig jaar in totaal ongeveer 694.000 valse eurobiljetten uit de omloop gehaald. Dat is vele malen minder dan het aantal eurobiljetten dat in de Eurozone in omloop is, te weten 21,4 miljard biljetten. De kans om een vals bankbiljet in je handen te krijgen is volgens de Banco de España dan ook slechts 0,003%.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.