Minder vals geld in omloop in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Minder vals geld in omloop in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Gedurende 2017 zijn er 24% minder valse eurobiljetten uit de handel gehaald in Spanje. Terwijl dit in Spanje is gedaald steeg dit in andere Eurozone landen zoals Frankrijk, Italië en Duitsland weer met een Europees gemiddelde van 2%.

Volgens het jaarrapport van de Fiscalía General del Estado over 2017 werden er dat jaar 59.594 valse eurobiljetten uit de handel gehaald. Daarbij moet men dan nog de 45.714 valse eurobiljetten optellen die bij politieacties in beslag zijn genomen, nog voordat het valse geld in omloop werd gebracht.

De daling van het valse geld in Spanje is te danken aan de betere controle op de herkomst van de valse eurobiljetten die veelal uit het oosten van Europa komen.

De meeste valse eurobiljetten die uit de handel zijn genomen waren afkomstig uit Roemenië gevolgd door Bulgarije. Er werden in 2017 diverse criminele groeperingen opgerold waarbij er 102 personen werden aangehouden waarvan 54 met de Spaanse en 48 met een buitenlandse nationaliteit.

De biljetten die het meest geliefd zijn om te vervalsen zijn die van 50 euro waarvan het merendeel (48%) in beslag werd genomen. Ook de 20-eurobiljetten waarvan het aandeel 36% is zijn populair om te vervalsen.

Wat betreft vals muntgeld was de vondst in 2017 niet groot in vergelijking met het aantal munten dat in omloop is, namelijk 32.806 valse munten, 5.635 munten minder dan in 2016. Negen van de tien valse euromunten zijn 2 euro muntstukken.

70% van alle valse eurobiljetten werd gevonden in slechts vier deelstaten, te weten Comunidad de Madrid (28%) gevolgd door Catalonië (17%), Andalusië (13%) en de Comunidad Valenciana (12%).

In de hele Eurozone werden er vorig jaar in totaal ongeveer 694.000 valse eurobiljetten uit de omloop gehaald. Dat is vele malen minder dan het aantal eurobiljetten dat in de Eurozone in omloop is, te weten 21,4 miljard biljetten. De kans om een vals bankbiljet in je handen te krijgen is volgens de Banco de España dan ook slechts 0,003%.

Ga naar de inhoud