Plannen voor eerste treinverbinding op Gran Canaria steeds duidelijker

Oeps ... foto ontbreekt!

Plannen voor eerste treinverbinding op Gran Canaria steeds duidelijker

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – De plannen voor de allereerste treinverbinding op het Canarische Eiland Gran Canaria beginnen steeds meer vormen aan te nemen. De bedoeling is dat er een 57 kilometer lange verbinding komt tussen de stad Las Palmas en de kustplaats Maspalomas in de gemeente San Bartolomé de Tirajana. De plannen en studies zijn gereed maar er moet nu nog gezocht worden naar 1,5 miljard euro om de aanleg te bekostigen.

De plannen voor een treinverbinding op Gran Canaria begonnen in 2009 toen de socialisten wel wat zagen in een verbinding per spoor tussen Las Palmas en Maspalomas. Men durfde toen zelfs te zeggen dat de trein in 2015 klaar zou zijn. Uiteraard is dat niet gelukt en durft men nu geen jaartallen meer te noemen.

Men is echter wel doorgegaan met het idee waarvan de plannen steeds duidelijker worden. Zo weet men nu waar het spoor moet komen en welke stations er aangelegd moeten worden Op het 57 kilometer lange traject zullen de begin/eindstations liggen in Las Palmas (Parque Santa Catalina) en Maspalomas.

Daarnaast zijn er treinstations gepland in San Telmo, Jinámar, Telde vliegveld, Ingenio, Agüimes, Vecindario, San Agustín en Playa del Inglés om te eindigen in Maspalomas.

Als men bij alle treinstations stopt duurt de reis tussen het begin- en eindpunt 40 minuten. Als men bij geen enkel tussenstation stopt zou de reis tussen Las Palmas en Maspalomas (en vice versa) slechts 20 minuten duren.

Aangezien de plannen nog door de autoriteiten en regionale overheid goedgekeurd moeten worden kan er nog geen jaartal gegeven worden wanneer de treinservice in werking zou moeten treden.

Wat men echter wel weet is wat het geheel zou gaan kosten, een bedrag dat geschat wordt op 1,5 miljard euro. Het is nu nog onbekend waar men de financiering vandaan zal halen. Sinds 2009 tot op de dag van vandaag hebben alleen de plannen en studies al meer dan 20 miljoen euro gekost.

In 2009 werd speciaal voor dit doel de Ferrocarriles de Gran Canaria opgericht, de toekomstige beheerders van de eerste treinverbinding op de Canarische Eilanden.

Ga naar de inhoud