Nieuwe Wet van het Democratische Geheugen in Spanje in de maak

Nieuwe Wet van het Democratische Geheugen in Spanje in de maak
Beeld: Pixabay

Nieuwe Wet van het Democratische Geheugen in Spanje in de maak

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eind oktober 2019 wist de Socialistische regering van Pedro Sánchez een drie jaar oude verkiezingsbelofte waar te maken door het lichaam van oud-dictator Franco over te plaatsen naar een andere rustplaats om zo de Vallei der Gevallenen om te kunnen toveren tot een burgerlijke begraafplaats met aandacht voor alle doden van beide kanten van en na de Burgeroorlog en het Franco-regime. Na het verplaatsen van Franco werd er al gesproken over een nieuwe wet maar vanwege de corona-crisis moest dat uitgesteld worden.

De PSOE-Unidas-Podemos coalitieregering heeft de plannen ontvouwd en een wetsontwerp bekend gemaakt waarmee Spanje het verleden en dan met name de herinnering aan de Burgeroorlog beter wil regelen. Dat wil de regering-Sánchez doen door de uit 2007 stammende ‘Wet van het Historisch Geheugen’ van de regering-Zapatero aan te passen.

De wet van voormalige premier Zapatero (PSOE) had als doel hommages aan de dictatuur onder Franco op openbare plaatsen zoals straatnamen of monumenten te verwijderen. Na de regering-Zapatero volgde de regering-Rajoy en werd er nagenoeg niets gedaan met de ‘Ley de Memoria Histórica de España’. Rajoy was de premier en partijleider van de Partido Popular (PP), ooit opgericht door een minister van Franco.

Franco Vs Sánchez 

De eerste stap was de verkiezingsbelofte van Pedro Sánchez (PSOE) uit te voeren door de stoffelijke resten van de voormalige dictator Franco weg te halen en te verplaatsen om zo de ‘Valle de los Caídos’ Franco-vrij te maken. 

De bedoeling is dat dit monument omgetoverd wordt tot een burgerlijke begraafplaats waar aandacht zal zijn voor alle gesneuvelden, ongeacht aan welke kant ze vochten of welke politieke kleur ze hadden tijdens en na de Burgeroorlog. 

Daarbij moet ook de huidige en oude naam van ‘Panteón de Hombres Ilustres’ veranderd worden in ‘Panteón de España’ om niet alleen mannelijke slachtoffers maar ook vrouwen te eren.

De regering wil in de nieuwe wet ook op laten nemen dat er duizenden slachtoffers van de dictatuur uit massagraven worden opgegraven en om deze lichamen of wat daarvan over is te vergelijken met DNA-banken om zo de identiteiten van de doden te kunnen achterhalen. 

Verder wil de regering met deze wet de ‘Fundación Franco’ en andere verenigingen of stichtingen die de voormalige dictator Franco eren illegaal laten verklaren. Openbare uitingen en vereringen aan Franco kunnen hoge boetes opleveren van 150.000 euro.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.