Sagrada Familia in Barcelona vanwege pandemie niet afgebouwd in 2026

Freepik
Beeld: Freepik

Sagrada Familia in Barcelona vanwege pandemie niet afgebouwd in 2026

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het idee om de werkzaamheden van de Sagrada Familia kerk van Antonio Gaudi in het jaar 2026 te voltooien lijken door de pandemie in het water te vallen. Omdat de bouw lange tijd heeft stilgestaan tijdens de noodtoestand en nog steeds niet is begonnen maar ook door minder inkomsten van de bezoekers omdat er minder toeristen zijn, is de kans klein dat de Gaudí kerk in het 100-jarige sterfjaar van de beroemde Catalaanse architect klaar zullen zijn.

In 1882 begon Francisco de Paula del Villar met de bouw van een kerk maar deze werkzaamheden werden in 1883 door de inmiddels beroemde Antoni Gaudí overgenomen. Gaudí dacht in eerste instantie dat hij in 10 jaar tijd wel klaar zou zijn met zijn gebedshuis maar na zijn dood in 1926 moest men verder bouwen aangezien de kerk nog lang niet klaar is. 

Gedurende jaren heeft men als doel om de kerk 100 jaar na het overlijden van Gaudí af te hebben, dat zou dus in het jaar 2026 moeten zijn. Maar vanwege de pandemie en de corona-crisis is er een grote vertraging ontstaan. Een van de belangrijkste redenen voor deze vertraging is de bouwstop want sinds de noodtoestand die op 14 maart werd afgekondigd heeft men niet meer aan de kerk kunnen bouwen. 

Zoals het er nu naar uitziet zullen de bouwwerkzaamheden over enkele weken weer beginnen maar er is teveel tijd verloren waardoor het streef jaar 2026 waarschijnlijk niet gehaald kan worden, aldus een woordvoerder van de Bouwvereniging van de Sagrada Familia.

Maar de bouwstop is niet het enige probleem want het gebrek van bezoekers heeft ervoor gezorgd dat er minder inkomsten zijn. Zoals bekend wordt de kerk alleen gefinancierd door het geld dat afkomstig is van de entreekaarten en van giften. Waar men normaal gesproken een budget heeft van 100 miljoen euro (in 2019) is dat volgend jaar ‘slechts’ 17 miljoen euro.

Op dit moment heeft de bouwvereniging geen alternatieve datum of nieuw streef jaar bekend willen maken.

Ga naar de inhoud