Val van een meteoriet na grote vuurbal in de provincie Badajoz gedetecteerd

Val van een meteoriet na grote vuurbal in de provincie Badajoz gedetecteerd
Beeld: Voorbeeldfoto / Freepik

Val van een meteoriet na grote vuurbal in de provincie Badajoz gedetecteerd

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BADAJOZ – De detectoren van het SMART-project, van het Instituut voor Astrofysica van Andalusië (IAA-CSIC), van de observatoria van Calar Alto (Almería), Sierra Nevada en La Sagra (Granada), Sevilla en La Hita (Toledo) hebben de val van een meteoriet in de provincie Badajoz gedetecteerd. Deze meteoriet heeft rond 22.25 uur donderdagavond 16 september een vuurbal veroorzaakt die door veel mensen gezien kan zijn en waarna een meteoriet de aarde heeft bereikt.

Donderdagavond rond 22.25 uur legden de detectoren van het SMART-project vast hoe een rots van een asteroïde, bekend onder de naam ‘metroids’, met zo’n 76.000 km/uur boven Zuid-Spanje de atmosfeer insloeg. Als gevolg van deze enorme snelheid werd de rots gloeiend waardoor een vuurbal ontstond die met een helderheid die gelijk was aan die van de volle maan de nachtelijke hemel doorkruiste zodat hij vanaf meer dan 600 kilometer afstand te zien was. Veel mensen konden dit fenomeen aanschouwen dat vooral spectaculair was in de lucht van Sevilla, Huelva, Córdoba en Extremadura.

In feite begon de vuurbal boven het zuiden van de provincie Badajoz in Extremadura, op een hoogte van ongeveer 91 kilometer en vorderde van daaruit in noordwestelijke richting om op ongeveer een hoogte 22 kilometer boven een punt in de buurt van het dorp La Albuera (Badajoz) uit te doven. Gedurende zijn traject vertoonde het verschillende explosies die een plotselinge toename van zijn helderheid veroorzaakten en die te wijten waren aan verschillende abrupte breuken van de rots.

Voorlopige analyse van de gebeurtenis geeft aan dat de rots niet volledig in de atmosfeer is vernietigd. Een klein deel ervan zou het hebben overleefd en op de grond zijn gevallen in de vorm van een meteoriet. Op dit moment is het niet mogelijk om de exacte plaats van de impact of de omvang of kenmerken ervan te specificeren. Mocht de meteoriet gevonden worden dan wordt verzocht deze niet te houden maar af te geven voor onderzoek.

Ga naar de inhoud