Nederlandse onderzeeboot aangekomen in de haven van A Coruña in Galicië

Nederlandse onderzeeboot aangekomen in de haven van A Coruña in Galicië
Beeld: Voorbeeldfoto / Canva

Nederlandse onderzeeboot aangekomen in de haven van A Coruña in Galicië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

A CORUÑA – In de haven van A Coruña in Galicië is de Nederlandse onderzeeboot Zr.Ms. Zeeleeuw aangekomen die daar tot maandag zal blijven. De onderzeeboot is echter niet alleen want het torpedowerkschip Zr.Ms. Mercuur begeleidt de Zr.Ms. Zeeleeuw tijdens oefeningen in de golf van Galicië. 

De onderzeeboot heeft een lengte van 67,5 meter, een breedte van 8,4 meter en een diepte van 6,6 meter. De Zeeleeuw haalt een duiksnelheid van 20 knopen en 13 knopen aan de oppervlakte. De romp is ontworpen in elastisch staal waardoor het tot een diepte van 300 meter kan worden ingezet. 

Het is niet de eerste keer dat de Zr.Ms. Zeeleeuw in de Galicische haven aanlegt. Dat gebeurde eerder ook al in 2010 nadat er een storing was die in Spanje verholpen moest worden. Daarnaast verbleef deze onderzeeboot ook in 2019 vier dagen in de haven van A Coruña.

De Zeeleeuw is van de huidige Nederlandse onderzeeboten het eerste gedoopt. Het schip werd te water gelaten op 20 juni 1987. De capaciteit van de onderzeeboot is een vaste bemanning van 55 personen: 9 officieren, 12 onderofficieren en 15 korporaals 16 manschappen en daarnaast is er ruimte voor ‘opstappers’ zoals onderhoudspersoneel of teams van de Special Forces.

De Nederlandse onderzeeboten nemen wereldwijd deel aan operaties om terrorisme te bestrijden. In vredestijd worden zij vooral ingezet om verkenningen uit te voeren. En bij oefeningen treedt de onderzeeboot op als doelboot voor fregatten en helikopters.

De Zeeleeuw is genoemd naar het zeedier: de grote, zeer beweeglijke soort van oorrob, waarvan het mannetje korte manen heeft. Deze diersoort leeft aan de kusten van de Grote Oceaan. Tot en met de Tweede Wereldoorlog werden onderzeeboten genummerd en kregen ze de aanduiding van het ministerie dat er voor betaalde: K van Koloniën, O van Oorlog. Na de Tweede Wereldoorlog worden Nederlandse onderzeeboten naar zeedieren vernoemd.

Het Zr.Ms. Mercuur torpedowerkschip is het enige oppervlakteschip van de Onderzeedienst. Het gaat met onderzeeboten mee op oefening en fungeert onder meer als varende onderhoudsloods voor torpedo’s. Nadat een oefentorpedo is gelanceerd en aan het einde van zijn baan is komen bovendrijven, wordt deze door de bemanning van Zr.Ms. Mercuur uit het water gevist en gereedgemaakt voor de volgende lancering.

Mercuur is afgeleid van de naam van de planeet Mercurius. Sinds de 18e eeuw varen er oorlogsschepen bij de marine onder de naam van hemellichamen. Dit zijn altijd schepen die geen gevechtstaak hebben, maar juist een ondersteunende functie.

Ga naar de inhoud