Campervans worden meer verkocht dan kampeerauto’s in Spanje

Campervans worden meer verkocht dan kampeerauto’s in Spanje
Beeld: Volkswagen / web

Campervans worden meer verkocht dan kampeerauto’s in Spanje

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het gebruik van kampeerauto’s is ook in Spanje enorm gestegen de afgelopen jaren, waarbij steeds meer kampeerauto’s gekocht of gehuurd worden. Onze lezers die met de kampeerauto door Spanje reizen hebben natuurlijk al lang gemerkt dat het bij de favoriete overnachtingsplaatsen veel drukker is geworden. 2023 kan in Spanje echter het eerste jaar zijn waarin meer campervans worden verkocht dan kampeerauto’s, waarvan de inschrijvingen in Spanje sinds 2019 met 60% zijn gedaald. Onderaan dit artikel is een korte uitleg van de Spaanse benamingen voor kampeerauto’s etc. te lezen.

In het jaar voor de pandemie 2019 werden in Spanje meer dan 7.000 nieuwe kampeerauto’s (in het Spaans: autocaravanas) en campervans (in het Spaans: furgonetas campers) verkocht, met een gemiddelde van 20 voertuigen per dag en meer dan 580 per maand. In 2023 zal het aantal met moeite de 3.000 eenheden bereiken, wat bijna 60% minder is dan vier jaar geleden.

De nieuwe trend in de caravaning sector zijn echter de campervans, kleiner en goedkoper dan kampeerauto’s. In feite worden al enkele maanden meer campervans dan nieuwe kampeerauto’s verkocht in Spanje, zoals in juli en augustus, waarin een duidelijke verandering in deze trend is waargenomen.

In juli werden meer campervans verkocht met 300 eenheden, 34% meer dan vorig jaar, terwijl er 260 kampeerauto’s, 20,% minder dan in 2022 en 69% minder dan in 2021, werden verkocht. 2023 kan het eerste jaar zijn waarin nieuwe campervans de verkoop van kampeerauto’s overtreffen. Tot augustus dit jaar zijn er 1.853 nieuwe campervans geregistreerd (5% meer dan vorig jaar) tegenover 1.906 kampeerauto’s, een daling van 24% vergeleken met vorig jaar. De verkoop van campervans is de afgelopen jaren stabiel gebleven, terwijl de verkoop van kampeerauto’s sinds 2019 drastisch is gedaald.

Daarnaast werden in augustus 1.333 tweedehands kampeerauto’s en campervans verkocht. Voor elke nieuwe kampeerauto of campervan die wordt verkocht, worden er 3,6 tweedehandsvoertuigen verkocht. Deze tweedehands voertuigen zijn vaak veel duurder geworden dan voor de pandemie, en sommige zijn zeer oud. De Spaanse Vereniging van de Caravaning Industrie en Handel (Aseicar) waarschuwt voor de risico’s van het kopen van tweedehands voertuigen van buitenlandse herkomst die meer dan 10 of 15 jaar oud zijn. Deze voertuigen kunnen problemen hebben om de APK in Spanje te halen, en er kan een tekort zijn aan reserveonderdelen. Bovendien bestaat het risico dat deze voertuigen documentvervalsing bevatten of van dubieuze herkomst zijn.

Spaanse benamingen

Hieronder een korte omschrijving van de benamingen voor deze voertuigen in het Spaans:

Camper of furgoneta camper:
De ‘camper’ is een tot kampeerauto omgebouwde bestelbus die ideaal is voor dagelijks gebruik. Deze kan in het Nederlands omschreven worden als een ‘compact’ model. Een camper wordt in het Spaans omschreven als een ‘furgoneta acondicionado como vivienda’ of ‘furgoneta camper’.

Autocaravana capuchina:
Dit is een kampeerauto zoals de ‘capuchina’ die in het Nederlands omschreven wordt als het alkoof-model. Deze heeft een klein vertrek boven de autocabine die aan de grotere leefruimte grenst. Deze kampeerauto is ideaal voor langere vakanties en voor grotere families met slaapmogelijkheden tot 6 of 8 personen.

Autocaravana perfilada:
Het ‘perfilado’ model kampeerauto wordt in het Nederlands omschreven als halfintegraal-model. Deze is in feite hetzelfde als het ‘capuchina’ of alkoof-model, maar dan zonder de grote alkoof boven de autocabine waardoor dit model er sportiever uitziet en minder hoog is.

Autocaravana integral:
Het ‘integral’ model kampeerauto heeft nagenoeg dezelfde naam in het Nederlands als integraal-model. Bij dit soort kampeerauto is het autochassis en de cabine (leefruimte) geheel geïntegreerd, vandaar de naam integraal.

Ga naar de inhoud