Beste roomboter in Spanje komt uit Nederland

Beste roomboter in Spanje komt uit Nederland
Beeld: Freepik

Beste roomboter in Spanje komt uit Nederland

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) publiceert veel lijsten met daarin de beste producten in Spanje waarbij men kijkt naar de kwaliteit en prijs verhoudingen. Dit keer heeft de ‘Organización de Consumidores y Usuarios’ gekeken naar de beste roomboter (mantequilla) en wellicht komt het niet helemaal als een verrassing maar een Nederlands product staat op de eerste plaats van het product met de mooie naam in het Spaans.

Nederland is natuurlijk bekend als boter consumenten en producenten land en net zoals andere producten uit de ‘Países Bajos’ exporteert men ook roomboter (mantequilla). In de lijst van vijf beste roomboter merken in Spanje staat een Nederlands product op de eerste plaats en dat is een hele kunst want er heeft een analyse plaatsgevonden van 24 merken roomboter.

Bij de evaluatie heeft het OCU testpanel gekeken naar o.a. de etikettering, de hardheid, de conservering, de ingrediënten en uiteindelijke de smaak tijdens een proeverij. Hieronder staat de top 5 vermeld.

5. Carrefour Discount

Deze roomboter is van het Carrefour merk Discount en is ondanks de naam volgens de OCU toch een van de vijf beste ‘mantequillas’ van Spanje. De naam Discount geeft ook aan dat de prijs naast de smaak te verteren is, namelijk 1 euro per kuipje van 250 gram.

boter1
Beeld: Carrefour

4. Día Sabor Mantequilla

De Día supermarktketen mag dan wel niet zo bekend zijn bij veel Nederlanders en Belgen, in Spanje gaat men veel naar de van oorsprong Spaanse keten. Día heeft duizenden winkels in eigen land en veel eigen merken waaronder deze roomboter voor 1,28 euro per kuipje van 250 gram.   

boter2
Beeld: Día

3. Pascual Original

Het Spaanse merk Pascual staat bij veel mensen bekend als melkproducent maar naast ‘leche’ produceert Pascual ook andere zuivelproducten waaronder yogurt en roomboter. De OCU heeft de melk van Pascual al eens als beste van Spanje betiteld en ook de ‘mantequilla’ doet het goed op deze lijst met een derde plaats. 

boter3
Beeld: Pascual

2. Reny Picot

De roomboter van het Franse merk Reny Picot zal niet in elke supermarkt te vinden zijn maar deze ‘mantequilla’ haalt toch een score van 81 op de 100 wat goed is voor een tweede plaats op de lijst.

boter4
Beeld: Reny Picot

1. Frico

De eerste plaats op de lijst van vijf beste roomboter merken is voor een Nederlands product, te weten de ‘mantequilla’ van het merk Frico. Sinds 2011 is ‘Frico’ het nieuwe merk ter vervanging van ‘Breda’ wat een merk was/is van het Nederlandse FrieslandCampina. Frico als merk is in Nederland al sinds 1898 bekend maar tegenwoordig is het merk wereldwijd in meer dan 90 landen aanwezig. Naast roomboter is er ook Gouda of Edam kaas te koop van het merk Frico in Spanje en andere landen.

De Frico mantequilla wordt verkocht in een blik van 500 gram en heeft daardoor een hogere prijs dan de andere roomboter merken, te weten tussen de 4 en 6 euro per blik.

boter5
Beeld: Frico
Ga naar de inhoud