Spaanse avonturen in Fortuna/Murcia van Egbert en Barbara (24)

Spaanse avonturen in Fortuna/Murcia van Egbert en Barbara (24)
Beeld: Freepik

Spaanse avonturen in Fortuna/Murcia van Egbert en Barbara (24)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Egbert en Barbara overwinteren elk jaar in Fortuna bij Murcia. Ze houden het thuisfront op de hoogte van hun reilen en zeilen met wekelijkse brieven, die wij elke zaterdag publiceren. Zo kunt u meegenieten van hun belevenissen, van de grappige en minder grappige dagelijkse voorvallen, Spaanse wetenswaardigheden, kortom alles wat elke overwinteraar tijdens zijn of haar verblijf in Spanje kán meemaken. Daarbij moet dat niet als een kritiek op de levenswijze in Spanje gezien worden maar wel een verslag over hoe het leven anders kan zijn voor de voor- en ook nadelen.

Toen wij gisteren van het koffieterras weggingen en naar de markt liepen konden wij niet vermoeden wat ons zou overkomen. We staan bij de groente- en fruitboer en betalen daar onze boodschappen. Ik stop mijn portemonnee in mijn tas en loop twee metertjes verder om daar nog iets te kopen. Maar dát kon ik niet meer betalen want mijn portemonnee bleek toen gejat! Er zat honderd euro in, maar dat is niet het ergste, al mijn winkelpasjes, rijbewijs, bloedgroepkaart, alles, weg. Dat was bibberen, huilen, trillen. Getverderrie, wat een ervaring.

Wij naar de politie. We waren de zoveelste die dag, zei hij. Na veel gedoe kregen we de aangifte. Thuis aangekomen ging de telefoon. Een bankman van de Caixabank (onze bank hier) vertelde dat hij mij belde omdat er een verdachte transactie was waargenomen. Zaterdag om 12 uur waren er twee geldopnames geweest, de eerste van € 500,– en de tweede van € 100,–, het maximum per dag dus. Omdat er een aantal pogingen was gedaan om meer te vangen, was dat als verdacht aangemerkt.

WIST JE DAT … in onze rubriek SpanjeVerhalen er meer verhalen van Barbara (en andere ingezonden verhalen) te lezen zijn. KLIK HIER

Ik vertrouwde dat telefoontje helemaal niet en was er beducht voor dat hij mijn pincode zou gaan vragen, maar dat deed hij niet. Ik vroeg hem om de pas direct te blokkeren en dat zou hij doen. Ook vroeg ik hem hoe iemand geld kan opnemen zonder mijn pincode te weten, want die staat echt nergens genoteerd alleen in mijn kop. Hij antwoordde dat hij dat ook niet wist, organiek kan dat ook niet, maar het was die ochtend al meer gebeurd in Fortuna. Ze weten blijkbaar “een bruggetje” zo noemde hij dat, om toch aan het geld te kunnen komen. Direct hierna heb ikzelf de bank gebeld om de pas te laten blokkeren omdat ik dit telefoontje toch niet helemaal vertrouwde, maar die pas bleek inderdaad al geblokkeerd, het was dus echt een bankman die zaterdags dienst heeft juist om dit soort verdachte zaken te signaleren.

De politie (Guardia Civil) vertelde dat de halve politiemacht van de lokale politie in burger en van de Guardia Civil op jacht was, want er was een Bulgaarse bende neergestreken in Fortuna. Ons lieve vriendelijke dorpje! Waar bijna nooit iets gebeurt. Dit soort dingen hoor je van de kuststreek, de toeristengebieden, maar niet van hier.

Ik heb ervan geleerd: bank- en andere pasjes nooit meer in mijn portemonnee, maar in een separaat mapje. Nou ja, gelukkig is er geen geweld gebruikt, wat volgens de politie ook nog had kunnen gebeuren, maar toch blijft het afschuwelijk. Nog meer oppassen dus, wat een rotzakken!

Spanje, een liefde – Verhalen over reizen en overwinteren in Spanje

Spanje, een liefde speelt zich grotendeels af in het provinciestadje Fortuna in Spanje bij Murcia. Dit boek neemt de lezer mee naar het hedendaagse Spanje en geeft een inkijkje in het overwinteren in zonnig Spanje, waarbij korte reisjes door Spanje en Portugal beschreven worden. De typische gewoontes en Spaanse gebruiken, de feesten, de cultuur, kortom het normale Spaanse leven komt uitgebreid aan bod en wordt op luchtige, meeslepende wijze beschreven. Auteur: Barbara van Wijk-Douwes.

Verzending binnen Nederland-België is gratis. Wilt u de verzendkosten besparen laat het dan bij een U bekend adres afleveren. Heeft u geen contactadres, mail dan naar barbaravanwijk@gmail.com.

KLIK HIER OM DIT BOEK AAN TE SCHAFFEN

barbara
Beeld: Barbara van Wijk
Ga naar de inhoud