Spanje wil de btw op frisdranken verhogen van 10% naar 21%

Spanje wil de btw op frisdranken verhogen van 10% naar 21%
Beeld: Freepik

Spanje wil de btw op frisdranken verhogen van 10% naar 21%

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de algemene staatsbegroting 2021 die donderdag naar Brussel is gestuurd is o.a. te lezen dat de Spaanse regering de btw (IVA) op frisdranken wil gaan verhogen. Op dit moment geldt voor suikerhoudende dranken een btw van 10% maar dat moet volgend jaar naar 21% gaan. Het doel is om samen met deze IVA verhoging en andere belastingen 7 miljard euro extra op te halen voor de staatskas.

Spanje heeft drie verschillende ‘Impuesto sobre el valor añadido’ (IVA) tarieven te weten de algemene (tipo general) van 21%, de gereduceerde (tipo reducido) van 10% en de super gereduceerde (tipo superreducido) van 4%. De suikerhoudende dranken hebben op dit moment een gereduceerd IVA tarief van 10% maar dat moet als het aan de regering ligt 21% of ‘tipo general’ worden.

LEESTIP: Wat is de IVA in Spanje

Met de verhoging van 10% naar 21% wil de Spaanse regering 340 miljoen euro extra belastingen ophalen voor de staatskas in 2021 en in 2022 moet dat 60 miljoen euro zijn. Maar het incasseren van het extra geld is niet de hoofd inslag volgens de regering maar wel de bevordering van gezondere gewoonten.

Voor de duidelijkheid en tot de verbazing van veel producenten geldt de btw verhoging voor alle frisdranken, sappen en frisdranken met toegevoegde suikers of zoetstoffen waaronder de 0% en zero. Dit staat althans in het voorstel dat naar Brussel is gestuurd wat niet wil zeggen dat dit ook definitief zo zal zijn.

De Spaanse regering heeft eerder al andere plannen aangekondigd ter promotie van een gezonde consumptie. Daaronder bevinden zich het Nutriscore-systeem, een kleurcode systeem dat op de voorkant van etiketten moet komen te staan om snel de voedingskwaliteit van producten te identificeren. Verder moet er een regulering komen voor reclames voor ongezond voedsel dat gericht is tot kinderen onder de 15 jaar.

Uiteraard zijn de producenten van frisdranken en suikerhoudende dranken tegen de btw-verhoging en meent men dat er meer sprake is van ideologisch dan belastingtechnische criteria. Daarnaast ziet de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) in Spanje liever dat de btw voor gezonde producten omlaag gaat in plaats van de btw voor ongezonde producten te verhogen. 

Ga naar de inhoud