SpanjeVerhaal: Met de camper langs de Spaanse costa’s – deel 1

SpanjeVerhaal: Met de camper langs de Spaanse costa's - deel 1
Beeld: Supergoed Spaans Leren / Facebook

SpanjeVerhaal: Met de camper langs de Spaanse costa’s – deel 1

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Dit keer wordt het SpanjeVerhaal geschreven door Cintha van Marrewijk, ook bekend bij onze lezers als de taalbegeleidster van de dagelijkse Spaanse lessen. Zij ging samen met Pip de Podenco, Sam de Labradorpup en manlief Tomás in de camper op pad. Met zijn vieren maakten ze een roadtrip door het noorden van Extremadura, een regio die net zo groot is als Nederland en waar veel te ontdekken is, Castilië en Léon, Castilla-La Mancha, de Valencia regio en Andalusië om van het Spaanse binnenland naar de kust te rijden. Het camperreisverslag bestaat uit twee delen en in de teksten wordt verwezen naar Spaanse woorden en hun uitleg. Vámonos met deel 1!

Kom we gaan naar un pueblecito (uitspraak: pweblocito met slissende c – een klein dorpje) Romangordo zeg ik tegen Tomás, hij zegt waarheen? Ik zeg joh dat is een leuk dorpje waar we toch langskomen. Hij gelooft er niks van en denkt dat ik gek ben, maar omdat ik zeg dat we het echt leuk is, zet hij koers naar dikke Roman. Ik google het even en zie 260 inwoners, toch knap dat zo´n klein dorpje zichzelf op de kaart heeft gezet.

Bijzonder!

We lopen het dorpje in en zien al de eerste prachtige schilderingen op de huizen. Jeetje wat ontzettend gaaf. In de plaatselijke kroeg horen we dat er jaarlijks wel 40.000 toeristen komen. En vorig weekend kwam er ineens een bus vol Chinezen langs. Dat is toch grappig voor zo´n ieniemienie dorpje. Het was geweldig. Zie hier m´n LIVE video Viaje – 1 via Facebook.  https://www.facebook.com/watch/?v=247832393335683 (in totaal zijn er 10 LIVE video´s van mooie plaatsen in Andalucía via www.facebook.com/supergoedspaansleren).

Net echt

Wat een prachtige schilderingen, Tomás loopt met de honden de bocht om en Pip begint te blaffen, Sam doodsbang, haren recht overeind en grommen. Haha zo goed is de schildering van een Lynx en een Otter en diverse vogels. Echt mooi hoor. Mocht je eens in de buurt zijn, echt de moeite waard. El pueblo es precioso (uitspraak: el pweblo es precioso met slissende c – het dorp is prachtig).

Zoveel provincies op 1 dag

Daarna reden we door richting Ávila en zo kwamen we van Extremadura, Castilla la Mancha naar Castilla y Léon. Aan de andere kant van Sierra de Gredos verblijven we op een camping, volledig verlaten. Het is heerlijk weer, dus even met de honden naar de rivier. Con los perros al rio – met de honden naar de rivier.

Al rio!

Het verschil tussen de superlenige Pip en de megalompe Sam. We springen over rotsen heen door de rivier (rio). Pip volgt moeiteloos, Sam valt regelmatig van een rots af en zwemt verder, onderweg nog even een tak meenemend in haar bek. Een echte Labrador, ook al is ze pas 5 maanden, ze geniet ontzettend van alles. Je moet nog opletten ook, want ze wil overal voordringen en gooit zo jou van de rots af.

Alleen op de camping

En op de camping is het heerlijk rustig, je kan gerust met de deur open piesen in het toiletgebouw haha. De volgende dag om 10:00 uur moeten we bellen of ze het hek voor ons opendoen, ze zijn gewoon niet meer gewend aan gasten. En gedurende onze hele reis merken we de invloed van Zet-Spanje-Maar-Op-Oranje, want het is erg rustig en er is toch werkelijk waar niets om bang voor te zijn.

Yeah daar gaan we heen

We vervolgen onze weg richting Madrid, even de camper een beurt en dan door naar Alicante. Als een stel kleuters wijzigen we continue onze koers, de concentratie is ver te zoeken. Het is overal leuk. Het wordt al pikdonker als we een berg oprijden, het uitzicht zal vast mooi zijn, maar we zien niks. Via de app park4night komen we aan bij Chinchilla Montearagón. Er staan nog wat campers dus we gooien ´m ernaast.

SORPRESA!

De volgende ochtend weten we niet wat we zien, wat een prachtig historisch stadje. Wat een verrassing, vaya sorpresa. We lopen de dikke stadsmuur voorbij door de poort en komen op een groot plein. 2 kanonnen met kogels staan er. Zo mooi. Het is die ochtend maar 6 graden, jee dat is lang geleden dat het zo koud was. Na een bakkie op het dorpsplein rijden we richting Baños de Fortuna, op aanraden van Linda. Lekkere thermale baden (baños termales).

La Luna

Wat een overgang qua omgeving. Het lijkt wel een maanlandschap waar we doorheen rijden. Echt eigenlijk best wel lelijk. De camping ook, maar het zijn de alleraardigste mensen en alles mag. En eigenlijk vind ik altijd alleen de douches belangrijk, en die zijn geweldig. We laten de honden rennen over de maan en gaan daarna genieten van mooie baden van 38 graden. Prachtig zeg tussen de palmbomen. Voordat we naar binnen mogen, wordt onze temperatuur gemeten en moeten we een badmuts op. Met een badmuts en mondkapje kun je aardig onherkenbaar rondlopen. Gelukkig mag met zwemmen het mondkapje af. Echt al die rare tegenstrijdige regels, ongelooflijk.

El Mar

De volgende ochtend rijden we naar La Manga. We hebben zin om de zee (el mar) te zien. Het is heerlijk weer, en we moeten natuurlijk overal met een mondkapje (una mascarilla – uitspraak: oena maskarieja – een mondkapje) lopen, maar zo gauw je op een terras gaat zitten mag het mondkapje af. Dus dan doen we dat maar. En met dit uitzicht is het geen straf.

Wat een keuze

Maar omdat er zoveel keuze is qua mooie plekjes ga je ook wel als een ongeleid projectiel Spanje door. Nee hier is het leuk, nou nog eventjes doorrijden. Even googelen, oh het wordt wel heel donker, waar gaan we slapen? Net een stelletje kinderen in een snoepwinkel en dan een keuze maken. De tips van mijn cursisten zijn oneindig en super waardevol. Genoeg om wekenlang rond te blijven reizen. Maar Tomás moet de 13e weer aan het werk en ik mag maandag de 12e weer LIVE Lessen geven, dus dan wil ik thuis zijn.

El camino

Waar zullen we morgen weer slapen? Elke dag weer een avontuur. We pakken de verkeerde weg en rijden midden tussen el Mar de Plástico rond, smalle gangetjes tussen stoffig plastic. Er blijft zelfs een hele kas achter het wiel hangen. Hahaha zo grappig hoe je een bedrijf kan meesleuren. Ze waren al aan het afbreken hoor, dus we hebben niks gesloopt. De dorpjes voelen armoedig, de vooral donkere mensen die daar werken zien er fit en vrolijk uit en zwaaien naar je. Af en toe ruik je een bepaald gewas en dan weet je dat ze niet alleen tomaten en paprika´s kweken. Zeker als er zware bewaking voor een bedrijf staat. Haha, nou laten we maar gas geven.

Morgen hier op de site deel 2 van onze camperreis langs de Spaanse costa´s.

Wil je nog veel meer van dit soort Spaanse zinnen leren, je mag zondag 25 oktober om 11:00 uur GRATIS meedoen met de Spaanse LIVE Les. Supergezellig en je hebt hier alleen maar internet voor nodig. https://supergoedspaansleren.nl/gratis-live-les Je krijgt ook de opname toegestuurd.

Ga naar de inhoud