Spanje heeft een tekort aan arbeiders in sectoren van transport en bouw

Spanje heeft een tekort aan arbeiders in sectoren van transport en bouw
Beeld: 123rf

Spanje heeft een tekort aan arbeiders in sectoren van transport en bouw

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – In sommige sectoren in Spanje heerst de laatste tijd een acute schaarste aan arbeidskrachten. De sector van de horeca maar met name het transport en die van de bouw zien zich bijzonder zwaar getroffen.

Juan Velasco werkt al zijn hele leven in de transportsector. Met zijn 61 jaar heeft hij al heel wat gezien maar als er iets is dat hij zich nooit had kunnen inbeelden, is het “dat er geen chauffeurs zijn”. Velasco staat aan het hoofd van een Madrileens transportbedrijf en moet al zijn tweede truck aan de kant zetten. Gisteren nog moest hij om vier uur ’s ochtends opstaan om uit noodzaak zelf een levering te doen.

Paco Manzano is 45 jaar en staat aan het hoofd van het bouwbedrijf Edificarum. Hij heeft een vaste groep van 12 werknemers, maar heeft toch nog vaak last van kopzorgen. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om loodgieters of electriciens te vinden. “Het moeilijkste beroep zijn de timmermannen”, zegt Paco. Daardoor ziet hij zich verplicht nu met maar liefst vier timmermansbedrijven samen te werken om er van verzekerd te zijn altijd iemand te kunnen oproepen.

Velasco en Manzano zijn werkzaam in twee van de meest getroffen sectoren. Een recente studie van het consultancybedrijf Transport Intelligence toonde aan dat er in Europa maar liefst 400.000 truckchauffeurs te weinig zijn. Daarvan zijn er 15.340 nodig in Spanje. In de bouwsector heeft men het dan weer over zo’n 700.000 vacatures eens de economie weer op kracht komt na de pandemie.

Het transportbedrijf van Velasco heeft op dit moment 6 vrachtwagens in gebruik, inclusief diegene die momenteel stil staat. “Zou het beter gaan als ik een hoger loon uitkeerde?” vraagt hij. “Ik betwijfel niet dat de chauffeurs het verdienen, maar er is weinig marge, zeker niet nu de benzineprijzen zo de hoogte in gaan. 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.