Het kleine dorpje in Málaga dat volledig op zonne-energie draait

Het kleine dorpje in Málaga dat volledig op zonne-energie draait
Beeld: Canva

Het kleine dorpje in Málaga dat volledig op zonne-energie draait

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Een 100% duurzaam dorp dat volledig zelfvoorzienend is op het gebied van elektriciteit? Dat bestaat nu in de Spaanse regio Andalusië. Het dorp heet Benarrabá en heeft 500 inwoners. Het is het eerste dorp in Spanje dat volledig van zonne-energie rond kan komen in deze tijd waar de prijs van de elektriciteit steeds hoger wordt. 

De steeds hogere prijs van energie en de dreiging van komende gastekorten zorgen voor steeds meer interesse in groene energie. Ook in Spanje wordt gezocht naar alternatieven. Eén van die alternatieven werd beheerd door de Diputación de Málaga, die de ontwikkeling gerealiseerd heeft met hulp van fondsen uit de EU. Hierbij werden verschillende zonneparken gerealiseerd in de gemeente van Benarrabá. De maatregel werd met veel enthousiasme verwelkomd in het dorp.

Het idee was dat alle inwoners van het dorp mee zouden doen met het project. Daarom werd minder dan een maand geleden een informatiebijeenkomst gehouden waarin alle toekomstplannen en voordelen van het project besproken werden. Eén van die voordelen is dat de prijs van de elektra rekening met ten minste de helft verminderd zal worden. ‘We zullen moeten leren om te wassen op de tijd van veel zonproductie’, aldus de burgemeester.

Voor het project gestart werd, bestonden er in Benarrabá al drie installaties met zonnepanelen. Eén van die installaties zorgt ervoor dat de lokale school zelfvoorzienend is en de andere twee zorgen voor de invoering van gezuiverd drinkwater in het gemeentelijke waterleveringsnetwerk. Daarnaast is het dorp ook al twee jaar pionier op het gebied van elektrische auto’s. Het was het eerste dorp in Spanje met een laadpaal.

Dankzij deze ‘nieuwe energetische samenleving’ zullen veel Andalusische gemeenten het plan kopiëren, denkt de burgemeester. Hij probeert daarnaast met het plan ook de leegloop van de dorpen te stoppen, omdat er meer inwoners aangetrokken zullen worden door het idee van een duurzaam leven en de lagere prijzen van de elektriciteit.

Wat zijn de voordelen van het hebben van zonne-energie?

De inwoners van Spanje hebben te maken met een alarmerende verhoging in de elektriciteitsrekeningen sinds ongeveer een jaar geleden, met steeds nieuwe recordprijzen. Het beleid van de regering en van de hele EU is erop gericht het gebruik van duurzame stroom te vergroten. In Spanje is vooral kans om meer zonne-energie te gebruiken, in plaats van andere, meer vervuilende soorten energie zoals kolen, petroleum en gas.

Een ander voordeel is de prijs. De prijs van zonne-energie is veel lager en levert op middellange termijn meer besparing op, na het doen van een hoge investering om de energie te kunnen winnen. Als deze investeringen door de gemeente worden gedaan, merken de gebruikers al veel sneller de voordelen, omdat ze zelf niet veel hoeven te investeren.

Daarnaast is het natuurlijk goed voor het milieu, omdat er geen broeikasgassen worden uitgestoten. Een laatste belangrijk voordeel is dat de panelen geplaatst kunnen worden waar het goed uitkomt, ze zijn niet afhankelijk van een netwerk of speciale plaats.

Ga naar de inhoud