Spanje reactiveert project tunnelverbinding Spanje en Marokko

Spanje reactiveert project tunnelverbinding Spanje en Marokko
Beeld: Secegsa

Spanje reactiveert project tunnelverbinding Spanje en Marokko

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Al bijna 40 jaar wordt er gesproken en geschreven over een tunnelverbinding tussen Spanje/Europa en Marokko/Afrika. Deze moet onder het zeeoppervlak van de straat van Gibraltar gaan en de plannen hebben een extra steun gekregen door een kostenpost van 750 duizend euro in de 2023-staatsbegroting.

Degene die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de haalbaarheidsstudies van dit ambitieuze project aan Spaanse zijde is de Spaanse Vereniging voor Studies voor Vaste Communicatie via de Straat van Gibraltar (Segecsa), verbonden aan het Ministerie van Transport. Met hulp van Europees geld wordt een eerdere studie verder uitgebreid om de haalbaarheid te onderzoeken. Het gaat immers niet alleen om een Spaans-Marokkaanse verbinding maar om een Europese-Afrikaanse verbinding.

Volgens plannen die in 2021 naar buiten kwamen blijkt dat de bouw van een Europees-Afrikaanse tunnel in de jaren 2030 of 2040 zou kunnen beginnen. In het laatste onderzoek uit 2018 wordt gesproken over een tunnel van in totaal 38,67 kilometer lang waarvan 27,75 kilometer onder de zee zou gaan op een diepte van 475 meter maximaal en een helling van 3% zou hebben. 

Het project om een tunnelverbinding tussen Europa via Spanje en Afrika via Marokko te maken begon al in 1980 maar werd toen compleet van de kaart geveegd omdat het technisch niet haalbaar was. Men dacht er toen wel over na om een lange brug te bouwen om de 14 kilometer te overbruggen.

Ook begin negentiger jaren werd er weer gesproken over een brugverbinding tussen beide continenten maar daar bleef het toen ook weer bij. Nadat tussen Frankrijk en Groot Brittannië de Eurotunnel werd gebouwd en uiteindelijk geopend in 1994 werd ook het idee van een tunnel tussen Spanje en Marokko bestudeerd wat uiteindelijk in 2013 resulteerde in de plannen voor een tunnel waarin, net zoals bij de Eurotunnel, treinen voor het vervoer zorgen.

Project

Op het traject wat men voor ogen heeft zijn echter twee grote aardspleten gevonden van ongeveer vier kilometer lang waardoor de bouw moeilijker wordt. De grootste fabrikant van tunnelboormachines ter wereld, Herrenknecht in Duitsland, heeft echter geoordeeld dat het mogelijk is om de benodigde boormachines en apparatuur te bouwen met een kostprijs van zo’n 32 miljoen euro.

De bouw van de tunnel zou zo’n 15 jaar in beslag nemen en bestaan uit twee tunnels voor treinen van bijna 40 kilometer lang en een servicetunnel in het midden. De tunnel zou de Punta Malabata in Tanger in Marokko (Afrika) moeten verbinden met Punta Paloma, 40 kilometer ten westen van Gibraltar in Spanje.

Zowel Spanje als Marokko lijken nog steeds interesse te hebben in een tunnel-project en beide landen zouden de kosten voor rekening moeten nemen wat geschat wordt op zo’n 8 miljard euro, al meent men dat de kosten veel hoger zullen uitvallen.

De kosten van deze tunnel zouden niet alleen uit de staatskassen van beide landen moeten komen maar ook uit de private sector zoals bedrijven die kunnen investeren en waarschijnlijk dus ook uit de Europese Unie.

Ga naar de inhoud