100 jaar Disney in Spanje met filmlocaties en inspiratiebronnen

100 jaar Disney in Spanje met filmlocaties en inspiratiebronnen
Beeld: via canva.com & Disney

100 jaar Disney in Spanje met filmlocaties en inspiratiebronnen

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De relatie tussen Spanje en Disney bestaat al meer dan 100 jaar. In 1923, het jaar dat Walt Disney zijn eerste studio opende, bracht hij een bezoek aan Barcelona. Hij was onder de indruk van de stad en haar cultuur, en deze inspiratie zou later terug te vinden zijn in zijn werk.

Spanje’s relatie met Disney is een lange en vruchtbare geweest de afgelopen honderd jaar. Disneyfilms hebben miljoenen mensen over de hele wereld kennis laten maken met de Spaanse cultuur en tradities, en hebben zo bijgedragen aan de promotie van Spanje als toeristische bestemming.

Opnames in Spanje

In de jaren 1940 en 1950 produceerde Disney een aantal films die zich afspelen in Spanje of die geïnspireerd zijn op Spaanse tradities. Zo is de film “Aladdin” (1992) gebaseerd op het Arabische sprookje “Aladdin en de wonderlamp”, dat zich oorspronkelijk afspeelt in Bagdad, maar in de Disneyversie is verplaatst naar de stad Agrabah, die sterk doet denken aan het Alhambra in Granada.

In de jaren 1960 en 1970 begon Disney ook gebruik te maken van Spaanse filmlocaties. Zo werden delen van de film “The Three Caballeros” (1944) opgenomen in Sevilla, en de film “The Sword in the Stone” (1963) werd gedeeltelijk gefilmd in de Pyreneeën.

In de jaren 1980 en 1990 nam de samenwerking tussen Disney en Spanje verder toe. Zo werd de film “The Hunchback of Notre Dame” (1996) gedeeltelijk gefilmd in Barcelona, en de film “Hercules” (1997) is gebaseerd op de Griekse mythologie, die in Spanje een lange traditie heeft.

In de jaren 2000 en 2010 bleef Disneyfilms maken die zich afspelen in Spanje of die geïnspireerd zijn op Spaanse tradities. Zo is de film “Tangled” (2010) gebaseerd op het sprookje Rapunzel, dat zich oorspronkelijk afspeelt in Duitsland, maar in de Disneyversie is verplaatst naar Spanje.

In 2023 viert Disney het 100-jarig jubileum van zijn relatie met Spanje. Ter ere van dit jubileum heeft Disney een aantal activiteiten georganiseerd, waaronder een tentoonstelling in Barcelona over de geschiedenis van de Disneyfilms die zich afspelen in Spanje.

Inspiratiebronnen in Spanje

De volgende filmlocaties en inspiratiebronnen in Spanje zijn te vinden in Disneyfilms:

  • Alhambra (Granada): Het Alhambra is te zien in de films “Aladdin” (1992) en “Mulan” (1998).
  • Sevilla: Sevilla is te zien in de films “The Three Caballeros” (1944) en “The Hunchback of Notre Dame” (1996).
  • Pyreneeën: De Pyreneeën zijn te zien in de film “The Sword in the Stone” (1963).
  • Barcelona: Barcelona is te zien in de films “The Hunchback of Notre Dame” (1996) en “Tangled” (2010).
  • Andalusië: Andalusië is de inspiratiebron voor de film “Hercules” (1997).
  • Segovia: In de film “The Hunchback of Notre Dame” (1996) is de kathedraal van Segovia de inspiratiebron voor de kathedraal van Notre Dame in Parijs. In de film is de kathedraal van Segovia te zien in een aantal scènes. Zo is het de plek waar Quasimodo wordt gedoopt en waar hij voor het eerst de wereld buiten de kathedraal ziet. De kathedraal is ook de plek waar Quasimodo en Esmeralda hun liefde voor elkaar bekennen.

Daarnaast zijn er nog veel andere Spaanse tradities en culturele uitingen die terug te vinden zijn in Disneyfilms. Zo is de flamenco bijvoorbeeld te zien in de films “Aladdin” (1992) en “Mulan” (1998), en de Spaanse keuken komt voor in de films “Ratatouille” (2007) en “Zootopia” (2016).

Assepoester kasteel in Segovia?

Er is geen officiële bevestiging van Disney dat het ‘Alcázar de Segovia’ de directe inspiratiebron was voor het kasteel van Assepoester in Disney World en Tokyo Disneyland. De Walt Disney Company heeft echter gezegd dat het kasteel “geïnspireerd is door de grote kastelen van Europa”, waar het ‘Alcázar de Segovia’ zeker toe behoort.

Er zijn veel overeenkomsten tussen het ‘Alcázar de Segovia’ en het kasteel van Assepoester. Beide kastelen zijn wit, hebben een toren met spitse ramen en zijn gelegen op een heuvel. Bovendien heeft het ‘Alcázar de Segovia’ een lange en rijke geschiedenis, die vergelijkbaar is met de geschiedenis van het kasteel van Assepoester in de Disneyfilms.

Het is dus zeer waarschijnlijk dat het ‘Alcázar de Segovia’ een van de inspiratiebronnen was voor het kasteel van Assepoester. Het is echter ook mogelijk dat Disney zich liet inspireren door andere kastelen, zoals het Neuschwanstein-kasteel in Duitsland of het Château de Chambord in Frankrijk.

Ga naar de inhoud