Twee overledenen en ziekenhuisopnames door nijlkoortsvirus in Extremadura

Twee overledenen en ziekenhuisopnames door nijlkoortsvirus in Extremadura
Beeld: via canva.com

Twee overledenen en ziekenhuisopnames door nijlkoortsvirus in Extremadura

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een 73-jarige vrouw uit Cáceres is overleden door het nijlkoortsvirus. Ze was opgenomen in de IC van het ziekenhuis San Pedro de Alcántara met symptomen die op de ziekte wezen. Dit is het tweede dodelijke slachtoffer in Extremadura door het nijlkoortsvirus.

De Spaanse gezondheidsdienst SES heeft bevestigd dat er twee nieuwe gevallen van het nijlkoortsvirus zijn in Extremadura. In het ziekenhuis San Pedro de Alcántara in Cáceres is een 73-jarige vrouw overleden aan de ziekte. In het ziekenhuis ligt een 71-jarige man als waarschijnlijk geval van infectie met het virus. In de IC van het Universitair Ziekenhuis van Badajoz ligt een 56-jarige vrouw die is bevestigd als besmet met het virus.

De resultaten van de tests op het nijlkoortsvirus zijn niet meteen bekend. Ze worden uitgevoerd door het Nationaal Centrum voor Microbiologie in Majadahonda (Madrid). SES heeft nog geen informatie over de resultaten. Het eerste dodelijke slachtoffer was een 71-jarige man die op 8 oktober in het ziekenhuis van Don Benito-Villanueva de Serena in de provincie Badajoz stierf.

Wat is het

Het nijlkoortsvirus (Virus del Nilo) is een flavivirus dat koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid kan veroorzaken. In ernstige gevallen kan het leiden tot hersenontsteking (encefalitis), wat kan resulteren in verlamming of de dood.

Het virus wordt overgedragen door muggen, die het virus oplopen door het bijten van besmette vogels. Mensen kunnen besmet raken door een muggenbeet, of door contact met het bloed of hersenvocht van een besmet persoon. De muggen die het nijlkoortsvirus overdragen, zijn actief van juni tot oktober. 

De symptomen van nijlkoorts beginnen meestal binnen 3 tot 15 dagen na een besmetting. De meeste mensen die besmet raken met het virus, hebben geen symptomen of ervaren milde symptomen die binnen een paar dagen verdwijnen.

Het nijlkoortsvirus komt voor in Afrika, Azië, Europa en Noord-Amerika. In Spanje is het virus voor het eerst ontdekt in 2004. Sindsdien zijn er in Spanje ongeveer 200 gevallen van nijlkoorts gemeld, waarvan ongeveer 10% fataal is. Er is geen specifieke behandeling voor nijlkoorts. De behandeling is symptomatisch en bestaat uit het verlichten van koorts, hoofdpijn en pijn.

Ga naar de inhoud