Storm Babet brengt temperatuurdaling, windvlagen en regen naar Spanje

Storm Babet brengt temperatuurdaling, windvlagen en regen naar Spanje
Beeld: ElTiempo / web

Storm Babet brengt temperatuurdaling, windvlagen en regen naar Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De storm Babet heeft Spanje bereikt en veroorzaakt veel regen en wind. Op woensdag worden er gele en oranje waarschuwingen afgegeven voor deze weersomstandigheden. De regen zal niet stoppen als de storm wegtrekt. In Spanje is nog veel regen te verwachten, en de ‘straalstroom’ zal vanaf donderdag een belangrijke rol spelen in de weersomstandigheden.

De straalstroom (jetstream of corriente en chorro) is een sterke windstroom die zich in de bovenste laag van de atmosfeer bevindt. De jetstream wordt veroorzaakt door een verschil in temperatuur tussen twee luchtmassa’s. De jetstream is plat en stroomt op een hoogte van 7.000 tot 15.000 meter. De windsnelheid kan oplopen tot 500 kilometer per uur, soms zelfs 600 kilometer per uur.

Op woensdagmiddag 18 oktober zal een front vanaf de Atlantische Oceaan Spanje bereiken. De regenval zal in de middag beginnen aan de Atlantische kant en zal in de loop van de dag in Galicië aanwezig zijn. Het front zal zich naar het noordwesten voortbewegen en op donderdagochtend kan het in een groot deel van het Spaanse vasteland regenen, met name aan de Atlantische kant zoals in Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland. 

Op donderdagmiddag kan er in het binnenland van Spanje hevige regenval plaatsvinden. Extremadura, Castilla-La Mancha, Castilië en León, het binnenland van Andalusië en de regio Madrid kunnen op donderdag veel regen opvangen. Het zal ook regenen in andere delen van het land zoals in Aragón, Navarra, La Rioja en gedeeltelijk in het zuiden van Catalonië (Tarragona) en het noorden van de Valencia regio (Castellón). Op andere plaatsen langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen zal het droog blijven. 

De straalstroom zal ervoor zorgen dat er windstoten mogelijk zijn van meer dan 80 of 90 kilometer per uur in Extremadura, het westen van Castilla-La Mancha en Andalusië, in het Cantabrisch Gebergte, het zuiden van het Iberisch Gebergte en de Pyreneeën. De zeegolven zullen ook hoog zijn in de Golf van Biskaje en aan het einde van de dag in de Middellandse Zee.

Het front zal zich verder naar het oosten voortbewegen en aan het einde van de dag zou dit het Middellandse Zeegebied kunnen bereiken. Er is kans op hevige regenval in de Pyreneeën, het Iberisch Gebergte en de Betische Bergen in het zuiden van het land. In de vroege ochtend zal het front aankomen op de Balearen en de staart van het front zal ook regenval veroorzaken op de Canarische Eilanden.

Ga naar de inhoud