De Nederlandse en Belgische producenten en producten in de Spaanse Mercadona

Oeps ... foto ontbreekt!

De Nederlandse en Belgische producenten en producten in de Spaanse Mercadona

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Mercadona is wellicht wel Spanje’s meest geliefde en populairste supermarkt en ook veel buitenlanders weten de weg te vinden naar de van oorsprong Valenciaanse supermarktketen. Met meer dan 1.600 eigen winkels verspreid door heel Spanje is er altijd wel ergens een Mercadona te vinden. Naast bekende merkproducten heeft de Spaanse supermarktketen een groot aantal eigen merkproducten zoals Hacendado, Deliplus, Compy en Bosque Verde. De Mercadona’s hebben echter ook enkele producten die door Nederlanders en Belgen gemaakt worden.

De Mercadona is 100% van Spaanse oorsprong en is en zal ook 100% Spaans blijven, dat heeft de eigenaar Juan Roig maar al te vaak aangegeven. Het merendeel van de producten die men verkoopt bij de Mercadona komen dan ook uit Spanje waarbij ze met 126 eigen fabrikanten werken om de witte merk producten te maken. Diverse producten komen echter niet uit Spanje en worden in Portugal, Frankrijk en nu ook in Nederland en België gemaakt. Laten we eens enkele producten bekijken.

Galletas Gofre Caramelo (caramelwafels)

Sinds enkele weken heeft de Mercadona er een nieuw product bij waar veel Nederlanders en wellicht ook Belgen voor naar de supermarkt rennen: stroopwafels. Nou ja, eigenlijk zijn het geen stroopwafels maar caramelwafels waarvan de smaak niet verkeerd is. Voor de Mercadona is het nu al een groot succes en op veel plaatsen zijn er vaak geen “galletas gofre caramelo” ofwel caramelwafels meer te vinden. Dit lekkernij wordt in pakjes van 10 stuks voor 1,79 euro verkocht onder de merknaam Hacendado, het Mercadona huismerk dus. De caramelwafels worden in Nederland gemaakt door De Banketgroep b.v. uit het Brabantse Tilburg. Zij zijn overigens ook verantwoordelijk voor de caramelwafels die regelmatig bij de Aldi in Spanje verkocht worden, maar dan onder een andere merknaam.

Espelta Crackers (spelt crackers)

Diegene die van Wasa knäckebröd houdt en dit niet kan vinden in Spanje heeft met het volgende lekkernij een goede vervanger. De Espelta Crackers van het merk Bachman worden in 6 losse pakjes van 2 stuks verkocht in een aantrekkelijke doos die 1,50 euro kost. Deze spelt (een primitieve variant van de gewone tarwe) crackers zijn reeds voorzien van zonnebloem- en pompoenpitten en kunnen zonder beleg gegeten worden als tussendoortje of tijdens het ontbijt. De “espelta crackers” worden gemaakt door Bachman Bakeries Holland b.v. uit Almelo, dit is het bedrijf achter Bolletje die in Nederland soortgelijke crackers verkopen onder de naam Spelt Knäckerbröd.

Pan de Fibra y Sésamo (vezel en sesam crackers)

De eerder omschreven “espelta crackers” zijn al een goed alternatief voor de in Nederland geliefde Wasa crackers maar de “pan de fibra y sésamo” is ook een goede plaatsvervanger. Het gaat hier om een nieuw product bij de Mercadona bestaande uit 26 volkoren roggemeel crackers die geen merknaam hebben en gewoon “pan de fibra y sésamo” heten. Een pakje van 26 crackers kost 0,95 euro. Dit product wordt ook gemaakt in Nederland door Continental Bakeries in Dordrecht (al staat er op de verpakking dat de productie in Duitsland gebeurt).

Zumos frescos (verse fruitsappen)

In de koeling in de gang van de sappen en soep, kun je verschillende grote en kleine flesjes verse sappen vinden die onder de eigen merknaam Hacendado verkocht worden. Zo zijn er “Zumo Fresco Relajante de Piña y Coco con Valeriana” ofwel Ontspannende verse ananas en kokosnotensap met Valeriana de “Zumo Fresco Antioxidante de Frutos Rojos con Aloe Vera” ofwel Vers antioxidant sap van rood fruit met aloë vera of “Zumo Fresco Activador Digestivo con Jengibre y Ginseng” ofwel Verse Digestive Activator sap met Ginger en Ginseng en de “Zumo Fresco Detox Depurativo de Verdura con Jengibre” ofwel Verse groente Detox-sap met gember. Van deze sappen zijn er 750 ml en 250 ml flesjes te vinden waarbij de grote fles 2,75 euro kost en de kleine fles 1,60 euro. Deze sappen worden gemaakt door Fruity King b.v. uit Barendrecht (bekend van The Fruit Lab in Nederland).

Zumos naturales (verse groentesappen)

Naast de vier verschillende soorten verse sappen van het bedrijf Fruity King b.v. is er nog een andere Nederlandse fabrikant die verse sappen voor Mercadona maakt, te weten Fruity Line uit Ochten. Een van deze sappen is de “Zumo de Manzana, mango, plátano y fruta de la pasión con semillas de chía” ofwel de Appel, mango, banaan en passievrucht met chiazaden sap. Ook hiervan zijn er 750 ml flessen met een prijs van 2,75 euro en 250 ml flesjes met een prijs van 1,60 euro.

Galleta Caramelizada (speculoos)

Voor diegene die er maar niet genoeg van kunnen krijgen en het wel lekker vinden bij een bakje koffie of glaasje thee, de Mercadona heeft ook speculoos koekjes. Deze hebben de naam “galleta caramelizada” en worden verkocht in een pakje van 12 koekjes verpakt per twee voor 1,25 euro. De fabrikant van deze lekkere koekjes is Lotus Bakeries NV uit Lembeke in België.

Zijn we nog in Nederland of België Mercadona producten vergeten? Heb je nog tips? Laat het ons weten door een reactie te plaatsen. Heb je bovenstaande producten al geprobeerd? Laat ons dan weten wat je er van vindt.

Ga naar de inhoud