skip to Main Content
Man in Galicië overleden na Aziatische wespenaanval

Man in Galicië overleden na Aziatische wespenaanval

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

PONTEVEDRA – Een 54-jarige inwoner van de gemeente O Porriño in de provincie Pontevedra heeft een aanval van een groep Aziatische wespen niet overleefd. De man werd op 25 plaatsen gebeten door de gevaarlijke wespen toen hij een appelboom aan het kappen was. De man stierf binnen enkele minuten na de beten van de Aziatische wespen die hem over zijn hele lichaam hadden gepakt. Een andere persoon kon aan de wespen ontkomen door hard weg te rennen en hulp in te schakelen.

In dit geval was de man bezig met het kappen van een appelboom toen hij op een wespennest stuitte waarin tientallen Aziatische wespen zaten die meteen in de aanval gingen en de man op 25 plaatsen wisten te steken. Een vriend van deze man kon op tijd wegkomen door hard weg te rennen en hulp te halen maar de gestoken man overleed binnen minuten. Het ambulancepersoneel probeerde nog wel de man te redden maar het was al te laat.

De verspreiding van de gevaarlijke Aziatische wesp (de Vespa velutina) is een groot probleem aan het worden in veel delen van Spanje. Alleen al in de deelstaat Galicië werden dit jaar 18.000 nesten verwijderd maar de verspreiding van de wespen is nog steeds niet onder controle. De “avispas asiáticas” ofwel Aziatische killerwesp voelt zich helemaal thuis in het noordwesten en noorden van Spanje aangezien de temperatuur daar nagenoeg gelijk is aan de plaatsen waar ze oorspronkelijk vandaan komen, het noorden van India en de bergen van China.

De Aziatische killerwesp is in 2004 in Europa gearriveerd doordat het mee was gevaren met een vracht Chinese potten. Sindsdien heeft het ongedierte zich razendsnel over West-Europa verspreid, en hebben imkers er een dagtaak aan om te zorgen dat deze moordlustige bijenverslinders met wortel en tak worden uitgeroeid. Deze wesp eet honingbijen en andere kleinere insecten, zoals vliegen, vlinders en rupsen. De zorg bestaat dat de populatie honingbijen in Europa afneemt waardoor sommige planten minder worden bevrucht en het hele ecosysteem gaat wankelen. Als de bestuiving van landbouwgewassen afneemt, neemt de kans op mislukte oogsten en op een lagere voedselproductie toe.

Van dichtbij is deze wesp een angstaanjagend beestje maar in principe heeft deze killerwesp het niet gemunt op de mensen. Maar net zoals normale wespen bijten deze insecten ook als ze zich bedreigd voelen en een beet van een avispa asiática voelt net iets heftiger aan dan een beet van een gewone avispa.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. De globalisatie heeft veel negatieve effecten . Ook de verspreiding van dieren en insecten uit andere werelddelen. Deze hebben hier geen vijanden en breiden uit zoals een waterplas

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken