Man in Galicië overleden na Aziatische wespenaanval

Oeps ... foto ontbreekt!

Man in Galicië overleden na Aziatische wespenaanval

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PONTEVEDRA – Een 54-jarige inwoner van de gemeente O Porriño in de provincie Pontevedra heeft een aanval van een groep Aziatische wespen niet overleefd. De man werd op 25 plaatsen gebeten door de gevaarlijke wespen toen hij een appelboom aan het kappen was. De man stierf binnen enkele minuten na de beten van de Aziatische wespen die hem over zijn hele lichaam hadden gepakt. Een andere persoon kon aan de wespen ontkomen door hard weg te rennen en hulp in te schakelen.

In dit geval was de man bezig met het kappen van een appelboom toen hij op een wespennest stuitte waarin tientallen Aziatische wespen zaten die meteen in de aanval gingen en de man op 25 plaatsen wisten te steken. Een vriend van deze man kon op tijd wegkomen door hard weg te rennen en hulp te halen maar de gestoken man overleed binnen minuten. Het ambulancepersoneel probeerde nog wel de man te redden maar het was al te laat.

De verspreiding van de gevaarlijke Aziatische wesp (de Vespa velutina) is een groot probleem aan het worden in veel delen van Spanje. Alleen al in de deelstaat Galicië werden dit jaar 18.000 nesten verwijderd maar de verspreiding van de wespen is nog steeds niet onder controle. De “avispas asiáticas” ofwel Aziatische killerwesp voelt zich helemaal thuis in het noordwesten en noorden van Spanje aangezien de temperatuur daar nagenoeg gelijk is aan de plaatsen waar ze oorspronkelijk vandaan komen, het noorden van India en de bergen van China.

De Aziatische killerwesp is in 2004 in Europa gearriveerd doordat het mee was gevaren met een vracht Chinese potten. Sindsdien heeft het ongedierte zich razendsnel over West-Europa verspreid, en hebben imkers er een dagtaak aan om te zorgen dat deze moordlustige bijenverslinders met wortel en tak worden uitgeroeid. Deze wesp eet honingbijen en andere kleinere insecten, zoals vliegen, vlinders en rupsen. De zorg bestaat dat de populatie honingbijen in Europa afneemt waardoor sommige planten minder worden bevrucht en het hele ecosysteem gaat wankelen. Als de bestuiving van landbouwgewassen afneemt, neemt de kans op mislukte oogsten en op een lagere voedselproductie toe.

Van dichtbij is deze wesp een angstaanjagend beestje maar in principe heeft deze killerwesp het niet gemunt op de mensen. Maar net zoals normale wespen bijten deze insecten ook als ze zich bedreigd voelen en een beet van een avispa asiática voelt net iets heftiger aan dan een beet van een gewone avispa.

Ga naar de inhoud