Homo’s mogen in Spanje al jaren bloedplasma doneren

Homo’s mogen in Spanje al jaren bloedplasma doneren
Beeld: 123rf

Homo’s mogen in Spanje al jaren bloedplasma doneren

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op dit moment is het in Nederland en België niet toegestaan voor homoseksuele mannen om bloed te doneren maar daar moet binnenkort verandering in komen. In Spanje wordt er al jaren geen onderscheid gemaakt tussen homoseksuele, biseksuele en heteroseksuele mannen want dat wordt in Spanje waar men niet kijkt naar de seksuele geaardheid van een donateur als discriminatie gezien.

Omdat men in Nederland nu o.a. vanwege de corona-crisis bloed nodig heeft worden de regels voor homoseksuele mannen versoepeld en moet het binnenkort mogelijk zijn dat ook homo’s bloed kunnen doneren, aldus bloedbank Sanquin. Het is tegenwoordig ook mogelijk om met nieuwe technieken ziektes uit bloedplasma te halen. 

Lange tijd mochten homoseksuele mannen in Nederland alleen bloed geven als ze tenminste één jaar geen seks hadden gehad met een andere man. Die periode is in 2019 teruggebracht naar vier maanden en zal binnenkort helemaal komen te vervallen.

Ook het Belgische Parlement heeft het levenslang verbod op bloeddonatie door homo- en biseksuele mannen in 2017 al opgeheven. Maar vanaf wanneer mannen die seks hebben met mannen (MSM) wel bloed mogen geven, is nog niet bekend. 

Geen discriminatie in Spanje

Het feit dat een man homoseksueel of bi is wordt in Spanje niet als geldige reden gezien om iemand te weigeren bij het doneren van bloed want dat zou discriminatie zijn. De regel is in Spanje als volgt: iedereen tussen de 18 en 65 jaar mag bloed doneren en in sommige gevallen ook personen ouder dan 65 jaar (met medische verklaring). De seksuele geaardheid van de donateur maakt daarbij geen verschil, net zoals in andere landen zoals Italië en Portugal. 

De bloed donateur moet echter wel zwaarder zijn dan 50 kilo. Daarnaast mag iemand om de twee maanden bloed geven waarbij mannen tot 4 en vrouwen tot 3 keer per jaar bloed mogen doneren. Elke keer wordt er tot 450 cc bloed afgenomen wat het maximum is voor iemand die ongeveer 50 kilo weegt.

Logischerwijze mag je geen ziekte of virus hebben dat door de bloedbaan kan worden doorgegeven. Dit geldt niet voor mensen met malaria, hepatitis B of C, malaria of tumoren.

Op het moment van donatie mag de donateur niet vasten en moet je in conditie zijn volgens de medische keuring. Het proces bestaat uit het invullen van een vragenlijst met vragen over de gezondheid, het meten van de bloeddruk en het bepalen van het hemoglobinegehalte.

Een veel gehoord verhaal is dat personen met tatoeages en piercings geen bloed mogen doneren in Spanje maar dat is maar deels waar. De regel is dat personen met tatoeages en piercings wel bloed mogen doneren net zoals elk ander persoon die aan de eerder genoemden eisen voldoet maar de tatoeage of piercing moet minimaal 4 maanden oud zijn.

Lees HIER meer informatie over het doneren van bloed in Spanje.

Ga naar de inhoud