Nooit eerder zoveel websitebezoekers Spaanse staatscourant BOE

Nooit eerder zoveel websitebezoekers Spaanse staatscourant BOE
Beeld: Boe.es

Nooit eerder zoveel websitebezoekers Spaanse staatscourant BOE

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Boletín Oficial del Estado (BOE) wat letterlijk ‘officieel staatsbulletin’ betekent is een officiële publicatie van de Spaanse regering. Het is te vergelijken met de Nederlandse Staatscourant of het Belgisch Staatsblad. Tijdens de huidige pandemie worden alle corona-maatregelen vermeld in de BOE wat ertoe heeft geleid dat er een enorme stijging is van bezoekers aan de website van de Spaanse staatscourant, op het Nederlandse Haarlems Dagblad na de oudste op papier gepubliceerde krant ter wereld.

In het BOE worden officiële aankondigingen van de overheid gedaan en gepubliceerd. Ook wetten en decreten die uit worden gevaardigd dienen eerst in het BOE afgedrukt te worden voordat ze van kracht worden. De verantwoordelijkheid voor het uitgeven van het BOE ligt bij de Minister van het Presidentschap.

Tijdens de huidige pandemie worden alle genomen corona-maatregelen gepubliceerd in het BOE waarna ze op actief gaan. Er zijn sinds 14 maart 84 normale publicaties geweest en 24 speciale publicaties die hoofdzakelijk te maken hebben met de pandemie en de genomen maatregelen zoals de noodtoestand, de avondklok en het openen of sluiten van de grenzen.

Voor de pandemie keek praktisch niemand of in ieder geval niet de ‘gewone burger’ naar de publicaties in de Spaanse staatscourant BOE maar sinds de eerste noodtoestand die op 14 maart werd afgekondigd heeft de website van het BOE dagelijks gemiddeld 300.000 bezoekers ontvangen.

Er is door het Boletín Oficial del Estado zelfs een speciale COVID-19 code bedacht om alle corona-publicaties te kunnen ordenen waardoor de makkelijker te vinden zijn. Er zijn de afgelopen maanden meer dan 2 miljoen BOE publicaties als PDF gedownload al is dat niet nodig want ze kunnen ook op de website gelezen worden.

De BOE plaatst elke dag om 7.30 uur de nieuwe publicaties behalve op zondag, tenzij het om zeer urgente publicaties gaat.

KLIK HIER voor de website van het BOE. Op de website is het mogelijk om je aan te melden bij Mi Boe om zo elke keer gewaarschuwd te worden wanneer de meest actuele BOE publicaties geplaatst worden.

Autonome regio’s

Spanje heeft een centrale staatscourant genaamd BOE maar alle autonome regio’s hebben daarnaast hun eigen regionale staatscouranten om de beslissingen die de regionale overheden nemen voor hun eigen autonome regio te publiceren. 

Ook deze regionale BOE websites zijn tijdens de pandemie en met name tijdens de tweede corona-golf veel bekeken omdat de regionale overheden bevoegd zijn eigen maatregelen te nemen die alleen betrekking hebben op de eigen autonome regio. 

Zo heeft Andalusië het Boletín Oficial de la Junta de Andalucía (BOJA); Aragón het Boletín Oficial de Aragón (BOA); De Balearen eilanden het Boletín Oficial de las Islas Baleares (BOIB); de Canarische Eilanden het Boletín Oficial de Canarias (BOC); Catalonië het Diario Oficial de la Generalitat de Cataluña (DOGC); de Madrid regio het Boletín Oficial de la Comunidad de Madrid (BOCM) en de Valencia regio het Diario Oficial de la Generalitat Valenciana (DOCV).

Geschiedenis

De voorloper van het Boletín Oficial del Estado (BOE) stamt uit 1661 toen de ‘Relación’ of ‘Gaceta’ in het leven werd geroepen om specifieke gevallen, zowel politiek als militair, die zich in het grootste deel van de wereld voordeden te melden in de eerste informatiekrant die in Spanje werd gepubliceerd. 

Momenteel is de BOE de op een na oudste op papier gepubliceerde krant ter wereld, hoewel de papieren editie sinds 2009 niet meer bestaat. De oudste krant is de Opregte Haarlemsche Courant (nu Haarlems Dagblad) dat werd opgericht in 1656 in Nederland. Nog ouder zou de Post-och Inrikes Tidningar zijn, de officiële Zweedse krant, opgericht in 1645 onder de naam Ordinari Post Tijdender.

De huidige naam ‘Boletín Oficial del Estado’ (BOE) bestaat sinds 24 juli 1986 en daarvoor heeft het BOE sinds de oprichting in 1661 als ‘Gaceta’ diverse andere namen gehad zoals: Boletín Oficial del Estado: Gaceta de Madrid; Gaceta de la República: Diario Oficial; Boletín Oficial del Estado; Boletín Oficial de la Junta de Defensa Nacional de España; Gaceta de Madrid: Diario Oficial de la República en Gazeta Española.   

Ga naar de inhoud