Eerste arrestatie in Spanje na internationaal handgebaar bij huiselijk geweld

Eerste arrestatie in Spanje na internationaal handgebaar bij huiselijk geweld
Beeld: Canadianwomen

Eerste arrestatie in Spanje na internationaal handgebaar bij huiselijk geweld

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – de Catalaanse politie heeft in een ziekenhuis in Barcelona een 64-jarige man aangehouden die verdacht wordt van huiselijk geweld of partnergeweld. De man kon door de Mossos d’Esquadra worden gearresteerd nadat een ziekenhuismedewerkster het internationaal handgebaar van onveiligheid of huiselijk geweld van de vrouw die bij de man was herkende.

Het is voor zover bekend de eerste arrestatie in Spanje die plaatsvindt nadat iemand dit handgebaar heeft gebruikt. In dit geval gebeurde de aanhouding van de man in een wachtruimte van een ziekenhuis in Barcelona waar de vrouw het internationaal handgebaar maakte en een ziekenhuismedewerkster dat herkende en meteen de politie belde.

Dat gebeurde op 11 november, vlak nadat in de Spaanse kranten een artikel te lezen was en op de televisie in de journaals aandacht besteed werd aan een geval in de Verenigde Staten waarbij ook een jonge vrouw het handgebaar maakte en een man gearresteerd werd.

Het onderstaande handgebaar wordt ook wel het TikTok gebaar genoemd want het is wereldbekend geworden via dit sociaal netwerk. Het handgebaar zelf werd in 2020 bedacht tijdens het begin van de corona-pandemie door het Canadese Women’s Foundation en het Amerikaanse Womens Funding Network.

In het geval van Barcelona maakte de vrouw het handgebaar omdat ze door haar partner continu uitgescholden en gekleineerd werd en dat hij haar ook regelmatig hard duwde zodat ze op de grond viel. De man en vrouw hebben al 10 jaar een relatie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.