Search
menu
Search

Eerste arrestatie in Spanje na internationaal handgebaar bij huiselijk geweld

Eerste arrestatie in Spanje na internationaal handgebaar bij huiselijk geweld
Beeld: Canadianwomen

Eerste arrestatie in Spanje na internationaal handgebaar bij huiselijk geweld

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – de Catalaanse politie heeft in een ziekenhuis in Barcelona een 64-jarige man aangehouden die verdacht wordt van huiselijk geweld of partnergeweld. De man kon door de Mossos d’Esquadra worden gearresteerd nadat een ziekenhuismedewerkster het internationaal handgebaar van onveiligheid of huiselijk geweld van de vrouw die bij de man was herkende.

Het is voor zover bekend de eerste arrestatie in Spanje die plaatsvindt nadat iemand dit handgebaar heeft gebruikt. In dit geval gebeurde de aanhouding van de man in een wachtruimte van een ziekenhuis in Barcelona waar de vrouw het internationaal handgebaar maakte en een ziekenhuismedewerkster dat herkende en meteen de politie belde.

Dat gebeurde op 11 november, vlak nadat in de Spaanse kranten een artikel te lezen was en op de televisie in de journaals aandacht besteed werd aan een geval in de Verenigde Staten waarbij ook een jonge vrouw het handgebaar maakte en een man gearresteerd werd.

Het onderstaande handgebaar wordt ook wel het TikTok gebaar genoemd want het is wereldbekend geworden via dit sociaal netwerk. Het handgebaar zelf werd in 2020 bedacht tijdens het begin van de corona-pandemie door het Canadese Women’s Foundation en het Amerikaanse Womens Funding Network.

In het geval van Barcelona maakte de vrouw het handgebaar omdat ze door haar partner continu uitgescholden en gekleineerd werd en dat hij haar ook regelmatig hard duwde zodat ze op de grond viel. De man en vrouw hebben al 10 jaar een relatie.

Ga naar de inhoud