Search
menu
Search

Lola de zwangere koe is gered uit haar benarde positie in Galicië

Lola de zwangere koe is gered uit haar benarde positie in Galicië
Beeld: G24 / Twitter

Lola de zwangere koe is gered uit haar benarde positie in Galicië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PONTEVEDRA – Het verhaal van koe Lola die gedurende dagen verzorgd en beschermd werd door buurtbewoners omdat ze in een positite terecht was gekomen dat ze zelf niet meer weg kon komen, is begin deze week eindelijk gered. Het lijkt een klein nieuwsbericht in de lokale krant maar de redding van koe Lola heeft het landelijke nieuws gehaald.

Dit is het verhaal van een koe, maar niet zomaar een koe. Dit is het verhaal van Lola die het voor elkaar heeft gekregen dat een heel dorp in de provincie Pontevedra zich heeft ingezet om de zwangere koe in haar benarde positie te verzorgen en beschermen en uiteindelijk te redden.

Het verhaal begon toen de zwangere Lola besloot samen met twee jonge koeien-vriendinnen uit hun weiland te ontsnappen. Dat gebeurde vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag. Maar de nachtelijke vlucht eindigde in een valpartij waarbij de koeien in een rivier terecht kwamen in Vilanova, Camanzos. De eigenaar van de koeien kon de twee jongste koeien met touwen uit de rivier halen maar koe Lola was te zwaar omdat ze niet alleen honderden kilo’s weegt maar ook nog eens zwanger is.

Verder bevond Lola zich in een moeilijk begaanbaar gebied waar enkele touwen niet zouden helpen om de koe naar boven te krijgen. Daarom werd een strategie bepaald maar dat duurde erg lang. In de tussentijd waren een tiental inwoners van het dorp begonnen met hun verzorgingsactie door de koe te voorzien van dekens, water, eten en aandacht. Ook bleven er altijd een of twee personen bij de koe om aanvallen ‘s nachts van wilde dieren te voorkomen. Op zondag heeft een dierenarts de gezondheidstoestand van de koe bekeken die erg verzwakt bleek te zijn maar dat haar leven niet in gevaar liep. 

Uiteindelijk begon men op maandag met een graafmachine een pad met een hoogteverschil van 10 meter te maken, iets waar de burgemeester toestemming voor had gegeven en wat nog niet zo makkelijk bleek te zijn. Uiteindelijk dinsdagmiddag om 16.30 uur kon koe Lola met de hulp van diverse personen zelf via het nieuw gecreëerde pad naar boven lopen en terug gaan naar haar weiland. Een verhaal met een ‘final feliz’. Overigens gaat het hier niet om een vleeskoe maar een melkkoe.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?