Kun je als Nederlander of Belg een agent worden van de Policía Nacional in Spanje?

Kun je als Nederlander of Belg een agent worden van de Policía Nacional in Spanje?
Beeld: @policia / twitter

Kun je als Nederlander of Belg een agent worden van de Policía Nacional in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Nationale Politie in Spanje is op zoek naar 2456 nieuwe agenten en het inschrijvingsproces is al begonnen. Er zijn enkele eisen aan verbonden om deel te kunnen nemen aan deze politie-eenheid waarbij de eis voor lichaamslengte is komen te vervallen dit jaar. Maar kun je als Nederlander of Belg een agent worden van de Policía Nacional in Spanje?

Volgens de laatste gegevens heeft Spanje bijna 154.535 agenten, onderverdeeld in 81.534 Guardia Civil agenten en 73.001 Policía Nacional agenten. De afgelopen vier jaar zijn er 12.463 agenten bijgekomen en ook nu is de Policía Nacional weer op zoek naar 2456 nieuwe agenten.  

Aanmelden kan via DEZE website van de Policía Nacional waarna je wel of niet wordt opgeroepen. Het proces wordt online uitgevoerd, dus de aanvrager moet een Spaanse DNI hebben met geldige elektronische certificaten, Cl@ve PIN of Cl@ve Permanente.

Nieuw dit jaar is dat aspirant agentes hun selectietesten kunnen uitstellen als ze in de draag-, bevallings- of kraamperiode zitten. Daarnaast is het ook voor het eerst dat de minimale lichaamslengtes bij het toelatingsexamen is afgelast. Ook de spellingtest is niet langer inbegrepen bij het eliminatieproces.

Maar de vraag was of een Nederlander of Belg ook een Nationale Politie agent kan worden in Spanje. Het antwoord daarop is nee. Het eerste algemeen vereiste voor aspirant-agenten is namelijk dat je de Spaanse nationaliteit moet hebben. Andere vereisten zijn:

  • Leeftijd minstens 18 jaar oud en niet ouder dan de maximale pensioenleeftijd (65 jaar).
  • Niet veroordeeld zijn voor een (opzettelijk) misdrijf of gediskwalificeerd zijn voor de uitoefening van openbare functies.
  • Niet behoren tot de groep personen met een fysieke of mentale uitsluiting die de functionele of operationele capaciteit beletten of ondermijnen die nodig is voor de uitvoering van de taken van de Nationale Politie.
  • Je moet een verbintenis hebben om wapens te dragen en, wanneer van toepassing, deze te gebruiken en dat schriftelijk vastleggen.
  • Je moet in het bezit zijn van een rijbewijs B.
  • Je moet in het bezit zijn van een bachelordiploma of gelijkwaardig.
Ga naar de inhoud