Spanje krijgt eerste koudeperiode van deze winter met sneeuw en vorst

Spanje krijgt eerste koudeperiode van deze winter met sneeuw en vorst
Beeld: Canva

Spanje krijgt eerste koudeperiode van deze winter met sneeuw en vorst

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De komende dagen zal het weer op veel plaatsen in Spanje een ommekeer maken met de gevolgen van een koufront dat over het land trekt. Dat zal niet alleen veel lagere temperaturen, maar ook regen, wind en op de hoger gelegen plaatsen ook sneeuw en vorst met zich meebrengen. Het wordt dus even tijd voor echt herfstweer in Spanje, maar niet van lange duur.

Spanje wordt ondergedompeld in een regenachtige periode als gevolg van een carrousel van stormen en Atlantische fronten, aangedreven door een Straalstroom die lager is in breedtegraad dan normaal. Op vrijdag zal de wind naar het noordwesten en noorden draaien en dit zal aanleiding geven tot de eerste poolkou van het jaar. Hierdoor krijgt men in veel delen van het land te maken met regen, vorst en sneeuw.

De koude lucht komt vrijdag na het passeren van een laatste koufront in de loop van de dag Spanje, via Galicië, in het noordwesten van het land binnen. In het kielzog daarvan zullen de temperaturen in bijna het hele land dalen, maar het zal in de vroege uren van vrijdag tot zaterdag zijn wanneer de echte lage temperaturen te merken zullen zijn.

De komst van polaire lucht zal de temperaturen doen dalen en kan zelfs de eerste nachtvorst achterlaten. Deze zal niet erg intens zijn en zal geconcentreerd zijn in berggebieden waardoor het daar vanaf 1500 meter hoogte kan sneeuwen, zoals in het Cantabrische gebergte (5 tot 24 cm/sneeuw), de Pyreneeën (12 tot 18 cm), de centrale en Iberische systemen (7 tot 3 cm) en ook in de Betische cordillera in het zuiden van het land (2 tot 6 cm).

Ook langs de Middellandse Zeekust in de regio’s Catalonië, Valencia regio, Murcia, Andalusië en de Balearen eilanden, zullen de temperaturen gedurende enkele dagen flink dalen. We hebben het dan vooral over de minimumtemperaturen want met de zon kan het overdag, ondanks de aanwezigheid van een koude wind, toch nog aangenaam zijn.

Ga naar de inhoud