Search
menu
Search

Bijna drie op de tien oplaadpunten voor elektrische auto’s functioneren niet in Spanje

Bijna drie op de tien oplaadpunten voor elektrische auto's functioneren niet in Spanje
Beeld: via canva.com

Bijna drie op de tien oplaadpunten voor elektrische auto’s functioneren niet in Spanje

Een onderzoek van de Asociación Española de Fabricantes de Automóviles y Camiones (Anfac) heeft uitgewezen dat 26% van de 25.180 laadpalen in Spanje in september 2023 niet operationeel waren. Dat komt neer op ongeveer 8.869 oplaadpunten. De meeste niet-operationele laadpalen bevinden zich op openbare plaatsen, zoals parkeerterreinen en snelwegen. De oorzaak hiervan is meestal een gebrek aan onderhoud of een defect aan de hardware of software.

In het derde kwartaal van 2023 zijn er in Spanje 2.420 nieuwe oplaadpunten voor elektrische auto’s in gebruik genomen. Van deze punten zijn 1.495 snelladers met een vermogen van 50 tot 150 kW. Dit is een positieve ontwikkeling, volgens Anfac. Echter, er zijn ook zorgen. Tussen juli en september zijn 2.165 oplaadpunten gemeld die wel zijn geïnstalleerd, maar niet operationeel zijn. De oorzaak hiervan kan zijn dat de punten in slechte staat zijn, defect zijn of nog niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.

Spanje heeft een score van 13 op 100 gekregen op de Global Electromobility Index, een indicator die de penetratie van elektrische voertuigen en de infrastructuur in lijn met de doelen meet. Dit is een stijging van één punt ten opzichte van het derde kwartaal. De Europese gemiddelde score is 27 op 100, met een stijging van 1,8 punten in dezelfde periode.

Spanje boekt minder vooruitgang op het gebied van de penetratie van elektrische voertuigen dan de rest van de EU-landen. In het laatste kwartaal was de score van Spanje 19,9 op 100, terwijl de Europese gemiddelde score 21,8 punten was. Spanje is het vierde land onderaan de ranglijst, achter Bulgarije, Roemenië en Malta. Portugal steeg met 4,3 punten tot 24,2 punten, en Nederland steeg met 3,8 punten tot 66,1 punten.

In het derde kwartaal van 2023 zijn er in Spanje 79.733 geëlektrificeerde voertuigen geregistreerd. Dit zijn 100% elektrische voertuigen en plug-in hybrides. Anfac vindt dat dit tempo niet voldoende is om het doel van 190.000 geëlektrificeerde personenauto’s voor het hele jaar te bereiken. Anfac verwacht dat er aan het einde van het jaar nauwelijks meer dan 100.000 geregistreerde eenheden zullen zijn in Spanje.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?