De nieuwe Europol lijst van meest gezochte criminelen

De nieuwe Europol lijst van meest gezochte criminelen
Beeld: via canva.com & europol

De nieuwe Europol lijst van meest gezochte criminelen

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Europol lanceert jaarlijks een campagne om burgers te helpen bij het opsporen van de meest gezochte voortvluchtigen in Europa. De voortvluchtigen zijn verantwoordelijk voor ernstige misdrijven, zoals moord, mensenhandel, gewelddadige diefstal en cybercriminaliteit. De campagne is online te vinden via de link www.eumostwanted.eu. Daar zijn meer dan 50 profielen te vinden van de voortvluchtigen.

De meest gezochte voortvluchtigen in Europa zijn verantwoordelijk voor een breed scala aan ernstige misdrijven, waaronder moord, mensenhandel, drugshandel, lidmaatschap van een criminele organisatie, gewapende overvallen en cybercriminaliteit. Deze misdaden hebben een verwoestende impact op individuen, bedrijven en overheden.

Europol moedigt burgers aan om hulp te bieden bij het opsporen van deze voortvluchtigen. Als je informatie hebt over een van deze voortvluchtigen, kun je deze informatie doorgeven aan Europol via de website van de organisatie of via de telefoonlijn.

Op de website van Europol is ook een stripalbum te lezen over ‘The Spanish Avenger’, met daarin Maria die op het Spaanse platteland woont die een Nederlandse crimineel heeft aangegeven bij de politie. KLIK HIER. Wordt jij de volgende held? vraagt Europol.

  • europol

Spanje

Spanje heeft een gevaarlijke voortvluchtige toegevoegd aan de lijst van meest gezochte voortvluchtigen in Europa. Nikolay Shterev Kurkuchev, een 55-jarige Bulgaar, wordt ervan verdacht een internationale drugsorganisatie te leiden die cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa vervoert. Kurkuchev wordt beschouwd als een gevaarlijk individu en mogelijk gewapend. Hij wordt ervan verdacht de leider van de drugsorganisatie in Bulgarije te zijn geweest. In die rol ontving hij cocaïne en organiseerde en controleerde hij de distributie naar andere Europese landen.

De Spaanse autoriteiten hebben ook Aomar Abdellah Belghazi, een 36-jarige Spanjaard, toegevoegd aan hun lijst van meest gezochte personen. Hij is reeds veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens de verkrachting van een meisje in 2015. De beschuldigde, die in 2018 kampioen kickboksen van Spanje was, is 1,90 meter lang, heeft bruine ogen en is van Noord-Afrikaanse afkomst.

Nederland

De Nederlandse autoriteiten hebben (Bolle) Jos Leijdekkers toegevoegd en ook een beloning van 200.000 euro uitgegeven voor informatie over zijn verblijfplaats, geld dat uitbetaald wordt wanneer Bolle Jos is gearresteerd. Jos Leijdekkers wordt beschouwd als een van de sleutelfiguren in de internationale cocaïnehandel. Hij wordt ook verdacht van grootschalige witwaspraktijken met de criminele opbrengsten van drugshandel. In een van de zaken was ook sprake van dreiging met en het gebruik van geweld.

De 31-jarige Marco Ebben wordt door Nederland gezocht omdat hij betrokken was bij een drugssmokkel vanuit Brazilië naar Nederland. In de periode 2014 – 2015 smokkelde Marco Ebben samen met medeverdachten in totaal 400 gram cocaïne Nederland binnen. De containers waren gevuld met ananassen om de cocaïne te verbergen. Marco Ebben is op 2 oktober 2020 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar en 4 maanden. 

De 34-jarige Rick Wessels is veroordeeld tot 6 jaar celstraf voor de import van harddrugs naar Oostenrijk, waar hij oorspronkelijk tot 9 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Hij werd echter overgebracht naar Nederland waar hij ontsnapte na een tijdelijke opschorting van zijn straf vanwege het overlijden van zijn moeder.

België

De Belgische autoriteiten hebben drie gezochte criminelen op de nieuwe Europol lijst staan. De eerste is Adrian Muntreanu, een 40-jarige Roemeen die tot bijna 12 jaar celstraf werd veroordeeld en deel uitmaakt van een criminele georganiseerde groep die zich bezighield met mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting, waaronder een minderjarig meisje. 

Adrian Cotos is een 40-jarige Roemeen die werd veroordeeld tot bijna 11 jaar celstraf en in België gezocht wordt voor grootschalige drugshandel. Felix Omoregie is een 46-jarige man uit Nigeria die tot 12 jaar celstraf is veroordeeld als leider van een criminele organisatie en de smokkel van jonge meisjes, waaronder enkele minderjarigen.

Ga naar de inhoud