Search
menu
Search

Gaat Barcelona vanwege aanhoudende droogte kraanwater aanvoeren met schepen?

Gaat Barcelona vanwege aanhoudende droogte kraanwater aanvoeren met schepen?
Beeld: AI-beeld / redactie

Gaat Barcelona vanwege aanhoudende droogte kraanwater aanvoeren met schepen?

De droogte in Barcelona wordt alsmaar erger. De regionale overheid heeft aangekondigd dat sommige gemeenten in staat van pre-alarm kunnen komen. De haven van Barcelona bereidt zich daarom voor op het kunnen lossen van schepen geladen met water. Dat zei de president van de haven woensdag.

Aan het begin van november verzekerde de directeur van het Catalaanse Wateragentschap dat de mogelijkheid om waterschepen te laten aankomen “op tafel ligt”, maar het departement Klimaatactie stelt dat er geen nieuwe informatie is over dit onderwerp.

Volgens de Catalaanse Wateragentschap hebben de schepen een visueel en bewustmakend effect dat als positief wordt beschouwd, omdat Barcelona al twee jaar in een droogteperiode zit en er nog steeds veel mensen zijn die niet weten dat er sprake is van droogte, omdat ze niets in hun huis hebben gemerkt en er geen water onderbrekingen waren.

Het transport van water in watertankers gebeurde al in 2008. In die tijd was de aanwezigheid van schepen die water in de stad aanleverden zo bewustmakend dat het waterverbruik aanzienlijk daalde. In die tijd bedroeg het waterverbruik 130 liter per persoon per dag, tegenover de huidige 100 liter.

Het Catalaanse Wateragentschap berekent dat het stedelijk gebied van Barcelona in 4, 5 of 6 weken in een noodsituatie kan komen, afhankelijk van de indicatoren. De cijfers van de ACA geven aan dat er momenteel ongeveer 125 Hm3 water in het Ter-Llobregat-systeem is en dat er sprake is van een noodsituatie wanneer het waterpeil onder de 100 Hm3 daalt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?