Wat zijn de verplichtingen bij het hebben van een hond in Spanje

VOORBEELDFOTO / Pixabay
Beeld: VOORBEELDFOTO / Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Regelmatig schrijven we op SpanjeVandaag over mishandeling van dieren of vreemde en gruwelijke tradities waar wij als “buitenlanders” niets van begrijpen maar wat zijn nu eigenlijk de wetten en verplichtingen als je een hond hebt in Spanje. Er zijn immers veel buitenlanders die een hond hebben waarbij deze of is meegenomen vanuit Nederland of België naar Spanje of een hond die in Spanje in de familie is gekomen of via een asiel is geadopteerd.

Je ziet het maar al te vaak in Spanje, honden die op straat rondlopen en in de steek zijn gelaten door hun baasje die er even geen zin meer in had of de hond te oud vond of te groot of … er zijn genoeg vreemde en belachelijke redenen op te noemen maar feit is dat het “dumpen” van honden (en katten) in Spanje een groot probleem is. Jaarlijks worden er meer dan 115.000 honden in de asiels opgenomen waarbij voor een groot deel een nieuwe familie gevonden wordt maar helaas, in de zieke en oude gevallen, worden ze ook nog steeds gedood, vaak omdat er simpelweg geen plaats meer is en de kans op adoptie erg klein is.

Degene die een hond (en kat) hebben in Spanje hebben ook een verplichting. Dat geldt natuurlijk voor alle Spanjaarden maar ook voor de buitenlanders die ervoor hebben gekozen om een nieuw leven op te bouwen in Spanje.

In Spanje worden dieren sinds kort gezien als levende wezens met gevoelens terwijl dat voor kort nog anders was toen honden gezien werden als persoonlijk eigendom (bienes muebles) die kunnen worden gekocht, verkocht, geschonken of achtergelaten. Het is een hele vooruitgang in Spanje maar volgens veel dierenrechten organisaties gaat het niet ver genoeg en moeten er veranderingen komen bij justitie en het burgerlijk strafboek zodat dierenmishandelaars harder gestraft kunnen worden.

Een hond kan 17 jaar oud worden en gedurende die jaren zijn er een aantal verplichtingen die de baasjes hebben in Spanje:

Chip

Een hond MOET een identiteit schip hebben, dat is per wet verplicht waardoor de hond ten alle tijde teruggevonden kan worden en de baasjes te traceren zijn. Helaas is Spanje een groot land met veel autonome deelstaten die elk hun eigen registratiesysteem hebben waardoor de communicatie erg langzaam is en de bureaucratie niet functioneel. Overigens moeten katten in veel autonome deelstaten ook een chip hebben terwijl dat in andere deelstaten niet verplicht is.

Inschrijven

Een hond MOET ingeschreven worden bij de gemeente, iets wat niet veel mensen doen in de praktijk. Niet alleen wordt er door registratie bijgehouden hoeveel honden er wonen in een gemeente maar mocht dat aantal groot zijn dan kan de gemeente ook maatregelen nemen en/of voorzieningen installeren zoals extra prullenbakken voor de poep, speciale afgesloten speel- en uitlaat ruimtes voor de honden en hondenstranden. In veel gemeenten is het inschrijven van je hond gratis maar bij andere dient men een jaarlijks bedrag te betalen wat een beetje gezien kan worden als een hondenbelasting.

Hondenpoep

Hondenpoep MOET opgeruimd worden maar ook hier zie je helaas maar al te vaak dat dit niet gebeurd in Spanje. De poepzakjes zijn niet erg duur en kun je bij elke Chinese winkel voor minder dan 60 cent vinden (4 of 5 rollen) of kopen bij de dierenspeciaalzaken. Misschien is het gebrek aan prullenbakken het probleem (of excuus) om de poep niet op te rapen of het feit dat dit als vies gevonden wordt. Grappig genoeg zijn degenen die de poep niet opruimen ook vaak het kwaadst als ze in hondenpoep trappen … eigen schuld dikke bult! In veel gemeenten hangen prullenbakken met poepzakjes klaar voor gebruik maar ook daar zie je helaas dat het oprapen niet altijd gebeurt. Mocht de politie je echter op heterdaad betrappen (of eigenlijk meer je hond) dan kunnen er flinke boetes tot soms wel 1.000 euro komen. Recent wordt er meer aandacht aan het poepprobleem gegeven in de media. Bij sommige gemeenten dien je verplicht het DNA van de hond af te geven en te laten registreren zodat de eigenaar van een hond achterhaald en bekeurd kan worden in het geval van gevonden hondenpoep.

Riem

Honden MOETEN aan de riem. Dat heeft te maken met de wet voor de veiligheid van de burgers om problemen te voorkomen. Een loslopende hond kan door veel mensen als vervelend ervaren worden en in sommige gevallen zelfs als bedreigend, zeker als een hond veel blaft. Houdt er rekening mee dat niet iedereen een hondenvriend is en er veel mensen bang zijn voor honden. De als gevaarlijk geclassificeerd honden (PPP) MOETEN een muilkorf (bozal) dragen.

Omgang

Honden MOETEN goed behandeld worden, voldoende eten en water hebben en ruimte om zich te bewegen. Dat zeggen althans de wetten, of dat in de praktijk ook daadwerkelijk gebeurd is nog maar de vraag. In principe kan eenieder die zich niet aan deze wetten houdt bekeurd worden en zelfs in de gevangenis belanden.

In de steek laten

Honden MOGEN NIET in de steek gelaten worden. Dat is weer zo’n onderdeel van de Spaanse wet waarbij je jezelf kunt afvragen, wat gaat er dan fout. De wet zegt dat je honden niet in de steek mag laten maar dat gebeurd wel massaal, dit terwijl het strafbaar is. Daarom is het belangrijk dat in een geval van dierenmishandeling of in de steek laten, dat gemeld wordt bij de politie of via het gratis telefoonnummer van de Guardia Civil (Seprona) 062.

Meerdere honden (of katten)

In het geval dat je vier of meer honden hebt dan MOET je een “núcleo zoológico” vergunning aanvragen. Dat is eigenlijk een vergunning die gegeven wordt aan dierentuinen en safariparken maar dan in kleinere vorm. Dit houdt echter wel in dat je aan diverse eisen en verplichtingen moet voldoen, iets wat ook regelmatig gecontroleerd zal worden. Overigens geldt dit ook als je bijvoorbeeld twee honden en twee katten hebt of meer, dan moet je ook de bijzondere vergunning aanvragen. Dit gebeurt echter niet erg veel in de praktijk en er zijn meer dan genoeg mensen die 4 of meer huisdieren hebben en geen vergunning hebben. Deze personen kunnen op de bon geslingerd worden en kunnen hun huisdieren kwijtraken.

Stranden

In principe mag je met honden NIET de stranden op in Spanje maar gebeurt dat wel zeer veel. Dit kan echter leiden tot flinke bekeuringen omdat het verboden is. Een hond mag alleen op die stranden komen die speciaal zijn aangegeven of ingesteld als hondenstrand. Gelukkig komen er daar steeds meer van en zelfs de grote steden zoals Alicante, Valencia, Málaga en Barcelona beginnen in te zien dat dit als zeer positief ervaren wordt door de hondenbezitters. Veel mensen menen echter dat je gedurende de wintermaanden, als er toch niemand op de stranden (in het overgrote deel van Spanje) aanwezig is, het dan automatisch is toegestaan om met de hond op het strand te lopen. Helaas is dat niet zo maar de politie kijkt wel vaak de andere kant op als ze een hond op het strand zien in de winter.

Deelstaten

Elke autonome deelstaat heeft zo haar eigen wetten en regels en dat maakt het er niet makkelijker op in Spanje. Iets wat in Catalonië goed geregeld is kan in Extremadura totaal niet geregeld zijn of iets in Andalusië is niet verplicht maar in Murcia weer wel om maar iets te noemen. In principe hebben alle gemeenten op de websites hun wetten, regels en verplichtingen staan wat betreft dieren.

Mocht je aanvullingen en/of tips hebben dan horen we dat graag. Ongetwijfeld is er nog wel meer te vertellen over het hebben van huisdieren in Spanje. Let echter wel op dat je niet automatisch alle Spanjaarden gemakshalve als dierenmishandelaars bestempeld, dat is allang niet meer zo.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

2 reacties op “Wat zijn de verplichtingen bij het hebben van een hond in Spanje”

 1. yves goudket

  beste,
  in onze omgeving villamartin ligt het op voetpaden en straten vol hondenpoep, op welke manier of waar kan hier iets aan gedaan worden? is vreselijk vies en het is toch niet de bedoeling dat je gaat wandelen je gummi laarzen moet aandoen, waarom plaatst spaans beleid geen waarschuwingsborden en verbodsborden zoals dit ook in belgie is ??? vind dit echt vies en respectloos van de hondenbezitter ! strenger optreden lijkt me nodig !!!

  mvg

  goudketyves@gmail.com

  ps kan ik bij officiele instantie klacht indienen in engels of nederlands ?ben geen hondenhater en heb zelf hond in belgie, ben enkele maanden per jaar hier in spanje

 2. Bettina pierins

  Wij hebben 5 jaar OP tenerife gewoond en hebben een GEVAARLIJKE hond tja dat is ze niet hoor gevonden op een playa toen ze nog maar 6 weken oud was wilde er geen meer maar ze is toch gebleven nu zijn we verhuisd naar spanje provencie almeria voor te registreren moet ik voor een gevaarlijke hond ze is een mescla pitt bull eerst een jaarlijkse verzekering afsluiten Dan moet ik met bewijs verzekering en boekske naar de police hier waar ik een test moet doen bij de psycholoog en Klein dokteronderzoek Al’s de tested okay zijn moet ik plus minus 50 euro betalen voor vijf jaar en is ze geregistreerd maar moet ik Al’s ik met haar wandel altijd de papieren meehebben en moet ze gemuilkorfd zijn voor niet gevaarlijke hond is enkel registratie nodig veel buitenlanders weten of Durven niet maar het valt echt hoe mee en ze zijn vriendelijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Vanwege technische problemen bij de nieuwsbrief provider is de editie van 4 juni (nog) niet verstuurd. Excuses.

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.