skip to Main Content
Wat zijn de verplichtingen bij het hebben van een hond in Spanje

Wat zijn de verplichtingen bij het hebben van een hond in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Regelmatig schrijven we op SpanjeVandaag over mishandeling van dieren of vreemde en gruwelijke tradities waar wij als “buitenlanders” niets van begrijpen maar wat zijn nu eigenlijk de wetten en verplichtingen als je een hond hebt in Spanje. Er zijn immers veel buitenlanders die een hond hebben waarbij deze of is meegenomen vanuit Nederland of België naar Spanje of een hond die in Spanje in de familie is gekomen of via een asiel is geadopteerd.

Je ziet het maar al te vaak in Spanje, honden die op straat rondlopen en in de steek zijn gelaten door hun baasje die er even geen zin meer in had of de hond te oud vond of te groot of … er zijn genoeg vreemde en belachelijke redenen op te noemen maar feit is dat het “dumpen” van honden (en katten) in Spanje een groot probleem is. Jaarlijks worden er meer dan 115.000 honden in de asiels opgenomen waarbij voor een groot deel een nieuwe familie gevonden wordt maar helaas, in de zieke en oude gevallen, worden ze ook nog steeds gedood, vaak omdat er simpelweg geen plaats meer is en de kans op adoptie erg klein is.

Degene die een hond (en kat) hebben in Spanje hebben ook een verplichting. Dat geldt natuurlijk voor alle Spanjaarden maar ook voor de buitenlanders die ervoor hebben gekozen om een nieuw leven op te bouwen in Spanje.

In Spanje worden dieren sinds kort gezien als levende wezens met gevoelens terwijl dat voor kort nog anders was toen honden gezien werden als persoonlijk eigendom (bienes muebles) die kunnen worden gekocht, verkocht, geschonken of achtergelaten. Het is een hele vooruitgang in Spanje maar volgens veel dierenrechten organisaties gaat het niet ver genoeg en moeten er veranderingen komen bij justitie en het burgerlijk strafboek zodat dierenmishandelaars harder gestraft kunnen worden.

Een hond kan 17 jaar oud worden en gedurende die jaren zijn er een aantal verplichtingen die de baasjes hebben in Spanje:

Chip

Een hond MOET een identiteit schip hebben, dat is per wet verplicht waardoor de hond ten alle tijde teruggevonden kan worden en de baasjes te traceren zijn. Helaas is Spanje een groot land met veel autonome deelstaten die elk hun eigen registratiesysteem hebben waardoor de communicatie erg langzaam is en de bureaucratie niet functioneel. Overigens moeten katten in veel autonome deelstaten ook een chip hebben terwijl dat in andere deelstaten niet verplicht is.

Inschrijven

Een hond MOET ingeschreven worden bij de gemeente, iets wat niet veel mensen doen in de praktijk. Niet alleen wordt er door registratie bijgehouden hoeveel honden er wonen in een gemeente maar mocht dat aantal groot zijn dan kan de gemeente ook maatregelen nemen en/of voorzieningen installeren zoals extra prullenbakken voor de poep, speciale afgesloten speel- en uitlaat ruimtes voor de honden en hondenstranden. In veel gemeenten is het inschrijven van je hond gratis maar bij andere dient men een jaarlijks bedrag te betalen wat een beetje gezien kan worden als een hondenbelasting.

Hondenpoep

Hondenpoep MOET opgeruimd worden maar ook hier zie je helaas maar al te vaak dat dit niet gebeurd in Spanje. De poepzakjes zijn niet erg duur en kun je bij elke Chinese winkel voor minder dan 60 cent vinden (4 of 5 rollen) of kopen bij de dierenspeciaalzaken. Misschien is het gebrek aan prullenbakken het probleem (of excuus) om de poep niet op te rapen of het feit dat dit als vies gevonden wordt. Grappig genoeg zijn degenen die de poep niet opruimen ook vaak het kwaadst als ze in hondenpoep trappen … eigen schuld dikke bult! In veel gemeenten hangen prullenbakken met poepzakjes klaar voor gebruik maar ook daar zie je helaas dat het oprapen niet altijd gebeurt. Mocht de politie je echter op heterdaad betrappen (of eigenlijk meer je hond) dan kunnen er flinke boetes tot soms wel 1.000 euro komen. Recent wordt er meer aandacht aan het poepprobleem gegeven in de media. Bij sommige gemeenten dien je verplicht het DNA van de hond af te geven en te laten registreren zodat de eigenaar van een hond achterhaald en bekeurd kan worden in het geval van gevonden hondenpoep.

Riem

Honden MOETEN aan de riem. Dat heeft te maken met de wet voor de veiligheid van de burgers om problemen te voorkomen. Een loslopende hond kan door veel mensen als vervelend ervaren worden en in sommige gevallen zelfs als bedreigend, zeker als een hond veel blaft. Houdt er rekening mee dat niet iedereen een hondenvriend is en er veel mensen bang zijn voor honden. De als gevaarlijk geclassificeerd honden (PPP) MOETEN een muilkorf (bozal) dragen.

Omgang

Honden MOETEN goed behandeld worden, voldoende eten en water hebben en ruimte om zich te bewegen. Dat zeggen althans de wetten, of dat in de praktijk ook daadwerkelijk gebeurd is nog maar de vraag. In principe kan eenieder die zich niet aan deze wetten houdt bekeurd worden en zelfs in de gevangenis belanden.

In de steek laten

Honden MOGEN NIET in de steek gelaten worden. Dat is weer zo’n onderdeel van de Spaanse wet waarbij je jezelf kunt afvragen, wat gaat er dan fout. De wet zegt dat je honden niet in de steek mag laten maar dat gebeurd wel massaal, dit terwijl het strafbaar is. Daarom is het belangrijk dat in een geval van dierenmishandeling of in de steek laten, dat gemeld wordt bij de politie of via het gratis telefoonnummer van de Guardia Civil (Seprona) 062.

Meerdere honden (of katten)

In het geval dat je vier of meer honden hebt dan MOET je een “núcleo zoológico” vergunning aanvragen. Dat is eigenlijk een vergunning die gegeven wordt aan dierentuinen en safariparken maar dan in kleinere vorm. Dit houdt echter wel in dat je aan diverse eisen en verplichtingen moet voldoen, iets wat ook regelmatig gecontroleerd zal worden. Overigens geldt dit ook als je bijvoorbeeld twee honden en twee katten hebt of meer, dan moet je ook de bijzondere vergunning aanvragen. Dit gebeurt echter niet erg veel in de praktijk en er zijn meer dan genoeg mensen die 4 of meer huisdieren hebben en geen vergunning hebben. Deze personen kunnen op de bon geslingerd worden en kunnen hun huisdieren kwijtraken.

Stranden

In principe mag je met honden NIET de stranden op in Spanje maar gebeurt dat wel zeer veel. Dit kan echter leiden tot flinke bekeuringen omdat het verboden is. Een hond mag alleen op die stranden komen die speciaal zijn aangegeven of ingesteld als hondenstrand. Gelukkig komen er daar steeds meer van en zelfs de grote steden zoals Alicante, Valencia, Málaga en Barcelona beginnen in te zien dat dit als zeer positief ervaren wordt door de hondenbezitters. Veel mensen menen echter dat je gedurende de wintermaanden, als er toch niemand op de stranden (in het overgrote deel van Spanje) aanwezig is, het dan automatisch is toegestaan om met de hond op het strand te lopen. Helaas is dat niet zo maar de politie kijkt wel vaak de andere kant op als ze een hond op het strand zien in de winter.

Deelstaten

Elke autonome deelstaat heeft zo haar eigen wetten en regels en dat maakt het er niet makkelijker op in Spanje. Iets wat in Catalonië goed geregeld is kan in Extremadura totaal niet geregeld zijn of iets in Andalusië is niet verplicht maar in Murcia weer wel om maar iets te noemen. In principe hebben alle gemeenten op de websites hun wetten, regels en verplichtingen staan wat betreft dieren.

Mocht je aanvullingen en/of tips hebben dan horen we dat graag. Ongetwijfeld is er nog wel meer te vertellen over het hebben van huisdieren in Spanje. Let echter wel op dat je niet automatisch alle Spanjaarden gemakshalve als dierenmishandelaars bestempeld, dat is allang niet meer zo.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 28 reacties
 1. Wij hebben 5 jaar OP tenerife gewoond en hebben een GEVAARLIJKE hond tja dat is ze niet hoor gevonden op een playa toen ze nog maar 6 weken oud was wilde er geen meer maar ze is toch gebleven nu zijn we verhuisd naar spanje provencie almeria voor te registreren moet ik voor een gevaarlijke hond ze is een mescla pitt bull eerst een jaarlijkse verzekering afsluiten Dan moet ik met bewijs verzekering en boekske naar de police hier waar ik een test moet doen bij de psycholoog en Klein dokteronderzoek Al’s de tested okay zijn moet ik plus minus 50 euro betalen voor vijf jaar en is ze geregistreerd maar moet ik Al’s ik met haar wandel altijd de papieren meehebben en moet ze gemuilkorfd zijn voor niet gevaarlijke hond is enkel registratie nodig veel buitenlanders weten of Durven niet maar het valt echt hoe mee en ze zijn vriendelijk

 2. Ben het helemaal eens met Leo, al eens gekeken wat er p de straat gesmeten word terwijl er overal afvalbakjes staan dat zijn dan de mensen zonder hond !!!!!

 3. Nog een verplichtng: als je je hond in de auto meeneemt, moet deze gezekerd zijn aan een gordel of n een krat! Kan je een grote boete kosten

 4. La Ley de Costas no dice nada sobre perros, no prohibe su acceso a las playas y tampoco lo permite, sencillamente aclara que las playas son bienes de dominio público y que el acceso al mar y la ribera será “libre, pública y gratuita para los usos comunes y acordes con la naturaleza de aquél, tales como pasear, estar, bañarse, navegar, embarcar y desembarcar, varar, pescar, coger plantas y mariscos y otros actos semejantes que no requieran obras e instalaciones de ningún tipo y que se realicen de acuerdo con las leyes y reglamentos o normas aprobadas conforme a esta Ley”)

  Es decir, no hay ninguna normativa que prohiba el acceso de los perros en todas las playas de España.

  La Ley de Costas lo que si hace es dictaminar que son los Ayuntamientos los encargados de “mantener las condiciones de limpieza y salubridad de las zonas de baño, de colocar carteles informativos con las características, infraestructuras y medidas de seguridad”.
  Resumiendo: no hay una ley que prohiba a los perros estar en la playa en España. Lo más frecuente es que la cuestión quede en manos de los Ayuntamientos.
  Todo el articulo en el siguiente enlace: https://www.srperro.com/consejos/normativa/las-playas-y-los-perros-repaso-a-la-normativa-vigente-leyes-y-decretos-autonomico

 5. Taalfouten! Bijvoorbeeld “ook hier zie je helaas maar al te vaak dat dit niet gebeurd in Spanje”moet zijn “ook hier zie je helaas maar al te vaak dat dit niet gebeurt in Spanje”.

   1. Juist ja, als iedereen zich eens beperkt tot het plaatsen van hun mening over het artikel ipv steeds maar weer op spellingsfouten te wijzen…het zou toch overzichtelijker zijn voor allen hier op het forum

  1. Er staan wel meerdere fouten in,
   Identiteit schip … ik zie het al varen hahaha.

   En Peter heb heel het artikel gelezen hoor,
   zielig is dat niet,
   als je wil schrijven kan je het maar beter eerst goed nalezen voor het gedrukt of online gebracht wordt.

 6. Wij hebben 2 honden ,die zijn hier aan komen lopen ,broodmager en angstig .we hebben niet voor ze gekozen maar, hebben ze een goed thuis gegeven .een is een vrouwtje en die moeten we laten steriliseren maar we hebben gehoord dat dat prijzig is in Spanje ,ik denk dat dat het probleem is ,als het goedkoper zou zijn zouden meer mensen hun huisdier laten steriliseren .

 7. Wij hebben 2 hondjes, een liep als pup hier door de straat en de ander was van een zoon in Noorwegen. Wij hadden een bezoek van een maatschappelijk werker voor huishoudelijke hulp en die zei dat Spanjaarden honden in de woning vies vinden dus naar de garage of buiten met de hond. Vorig jaar hield politie mij staande en controleerde de honden op een chip en verklaarde dat veel honden, oa door NLers, gestolen worden. Ik zat een keer bij de dierenarts en zag dat een man met een boxer binnen kwam. Later kwam een dierenarts de wachtkamer in en zei dat hij het moeilijk had (dat was hem aan te zien) om een gezonde in te laten slapen. De eigenaar moest van hem af. Mijn hond vond eens een aangereden kat die duidelijk zwaar aan het lijden was, ik belde de politie maar die is nooit verschenen en met een buurvrouw samen hebben wij de kat naar de dierenarts gebracht waar zij hem hebben laten inslapen. Dat de lokale politie mij in de steek liet vergeef ik hen niet.

  1. Als je iets wil melden over dieren moet je dat doen bij de speciale eenheid “SEPRONA” van de Guardia Civil, niet bij de plaastelijke politie…..

 8. Ik heb in mijn gemeente al 2x keer een formulier ingediend bij de gemeente mbt tot niet goed behandelrn van een hond die 24 u pd op een dakterras zit…en bovendien s,nachys nogals lekker iedereen wakker houdt in een buurt waar allemaal flats staan. Overdag gaat ook t droevige gejank door merg en been. De gemeente doet niet ondanks een verbod op overlast. Ook de politie die ik al verschillende malen gebeld heb..ook names niet spaans sprekende buren, doe niets. De flat wordt illegaal bewoond…wellicht is dat de reden…de mensen en dieren zijn er officieel niet.

   1. En juist via de SEPRONA worden die lieve dieren bij bosjes afgemaakt, het beste is contact op te nemen met de diverse dieren organisaties die er zat te vindn zijn, deze zoeken dan mensen voor adoptie dat gebeurd op de andere weg geheel niet. Dus als je de SEPRONA belt vermoord je in princiepe het bewuste dier, denk daar nog maar eens over na.

   2. Klopt! 062 bellen! dat is het nummer van de seprona. Zij zullen de hond wel in beslag nemen en het baasje een flinke boete geven!

 9. Hoe is de wet als die er al is !!! met betrekking tot het betreden van restaurants , bars en winkels? Want op de ene plaats mag je binnen , op de andere niet en deze laatsten schermen altijd met de wet.
  Ik dacht dat het enkel niet mag mits je het op de deur hebt aangegeven!
  Een volgende vraag is: Waar vind ik de wet over dieren ( in het wetboek natuurlijk , maar ik ga dat niet helemaal lezen , om zo bij de dieren te komen )
  Dank bij voorbaat.

  1. Dat in restaurants honden worden toe gelaten is gewoon vies. Zit je net rustig te ontbijten, zit je even later tussen krabbende honden in of nog erger zitten ze de kont of piemel schoon te likken. Laat staan als ze beginnen te blaffen of als lang uit gaan liggen en jij niet meer fatsoenlijk kunt op staan. Heb je wel eens gezien als een grote hond zich uitschud moet je vooral tegen het zonlicht in kijken lijkt wel of je gratis van zout en peper wordt voorzien op je maaltijd. Verder eet smakelijk

   1. Ach ik heb 4 honden die slapen gewoon op bed, zitten naast ons bij het eten maar bedelen niet. als dat zo vies zou zijn zouden we er ziek van worden en dat is in de 50 jaar dat ik leef nog niet 1x gebeurd. Ik vind sommige mensen smeriger en daardoor gevaarlijker.

    1. Hahahaha. Ik ben het eens met Leo. Mensen zijn vaak vuiler dan dieren. Daarbij komt nog dat je voor 98 procent een betere kameraad aan een dier hebt dan aan mensen. Maar we zullen er niet over door borduren. Ieder mag zijn of haar mening zeggen.

   2. jij hebt misschien wel hondepoep onder je schoenen zitten als je het restaurant in loopt, weet ij veel, niet zo zeiken joh!

    1. Je haalt gelijk de dieren haters er tussenuit hier, dieren zijn op zichzelf vaak schoner dan een mens. Ik heb bij mensen aan tafel gezeten waarbij mijn eetlust na 30 seconden al weg was. Verbeter de wereld maar begin bij jezelf.

     1. Veel mensen stinken heel hard en zijn zeer onhygienisch, daarom wil ik nooit meer op restaurant gaan.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken