skip to Main Content
Spanjaarden worden zonder reden steeds banger wat betreft diefstallen
123rf

Spanjaarden worden zonder reden steeds banger wat betreft diefstallen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de meest recente gegevens worden er in Spanje steeds meer alarmsystemen geïnstalleerd in woningen en bedrijven terwijl andere onderzoeksresultaten aangeven dat er steeds minder gestolen wordt. Tussen 2012 en 2017 is het aantal diefstallen met 20% afgenomen terwijl de installaties van alarmsystemen met 22% gestegen zijn.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het aantal diefstallen tussen 2012 en 2017 met 20% afgenomen van 181.718 diefstallen in 2012 naar 149.000 in 2017. Het aantal installaties van alarmsystemen is gedurende dezelfde periode echter toegenomen van 1,4 miljoen in 2012 naar 1,8 miljoen in 2017.

Maar waarom zijn de installaties van dure alarmsystemen in Spanje toegenomen als de statistieken zeggen dat er minder diefstallen plaatsvinden? Een van de redenen is het voeren van effectieve reclamecampagnes van de bedrijven die alarminstallaties aanleggen. Een andere reden is het feit dat via de media (krant, tv, internet) een vorm van angst gecreëerd wordt, bangmakerij.

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in alarminstallaties zoals Prosegur en Securitas Direct zeggen echter dat er geen sprake is van bangmakerij maar dat een alarm systeem gezien kan worden als een extra beveiliging naast de politie.

Deze bedrijven geven ook aan dat er een nieuwe vorm is om een woning in de gaten te houden dankzij de nieuwe technologie zoals WIFI camera’s en smartphones waarmee eenieder de woning of winkel op afstand in de gaten kan houden.

Volgens specialisten wordt er door beveiligingsbedrijven echter handig gebruik gemaakt van emotionele angst. Zo is het vrij gebruikelijk om vertegenwoordigers van dit soort bedrijven te zien als er een diefstal heeft plaatsgevonden in een wijk. Op die manier wil men snel ter plaatse een alarminstallatie verkopen want wat de familie in de wijk is overkomen kan jou ook overkomen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. daarom heb ik een amerikaanse akita in huis liggen die eet ze gelijk op nergens geen last van in nederland niet in spanje ook niet

 2. Een vriend van mij woont al jaren in Spanje en is al diverse keren met inbraak betrokken geraakt en ook diverse malen bedreigd. Ondanks dat hij zijn vrijstaande woning optimaal heeft voorzien van alarminstallaties en hij zich als het ware als het donker wordt opsluit.
  Maar net als in Nederland wordt ook in Spanje steeds minder aangifte gedaan na een inbraak omdat er na aangifte weinig mee wordt gedaan. Dat is dus de reden dat meer mensen hun huis extra beveiligen maar niet omdat ze banger worden. Beter voorkomen dan genezen. Ook ik heb mijn huis in Nederland optimaal voorzien van extra beveiliging en als het donker wordt gaan de hekken en deuren op slot.

 3. Wij hadden op een vakantiewoninkje geen alarmsysteem 4 jaar lang. Totdat … na 5 jaar de heleboel is leeggeroofd. De voordeur – een zware stalen industriedeur met een hoog kwaliteitsslot – was opgebroken. Alles, maar dan ook alles was weg. Van kasten, kleding, bed, matrassen, zonnepanelen, houtkachel tot een compleet hangend badkamermeubel. Er lagen alleen nog maar een paar boeken en wat foto’s in een hoek. Vakantiehuis gelijk te koop gezet en verkocht vanwege de emotionele schade.

  Vervolgens een ander huis gekocht MET alarmsysteem op de deuren en met binnencamera’s. Daarna zelf 3 buiten alarmsystemen (bewegingssensor + camera) laten installeren door een beveiligingsbedrijf. Dat is een extra beveiligingsschil rondom het huis. Nog voor dat iemand wil inbreken wordt er al alarm gemaakt als die het terrein opkomt. Het werkt perfect en zijn al een aantal keer gebeld door het beveiligingsbedrijf met vals alarm gelukkig (een grote voorbij rijdende vrachtwagen). Op afstand kan je zelf ook een foto maken met de camera’s.

  Daarnaast sinds kort zelf 8 videocamera’s (zonder alarmering) buiten opgehangen, waarbij de beelden 24/7 worden opgeslagen op een harddisk en online ook te bekijken.

  We zijn totaal niet bang, maar het feit dat we nu alles maximaal hebben beveiligd geeft een grote emotionele rust en echt een zorg minder.

 4. Overal in europa wordt er meer en meer ingebroken en verbazend dat deze stijging bijna gelijk loopt met de invoer stijging.

  1. Als je dus het artikel leest zie je dat het aantal inbraken in Spanje nu juist is AFGENOMEN en niet is toegenomen. Dat heeft niet veel met de “invoer” te maken aangezien veel dieven gewoon Spanjaarden zijn.

 5. Het heeft niets te maken met bangmakerij, het is nu eenmaal niet meer zo veilig.
  Zelf heb ik een alarminstallatie laten aan brengen nadat er een inbraak heeft plaats gevonden, ook nog bij diverse buren, na een paar dagen is er nog een poging gedaan om in te breken.
  Voel mij toch een stuk veiliger met de alarm installatie.
  Hij gaat regelmatig af dus geen overbodige luxe.
  Dat er n
  Minder inbraken zijn geloof ik niet, als er niets gestolen is zal men geen aangifte doen, ook in Spanje geeft het veel rompslomp en het leverd niets op.

  1. Mee eens Theo.
   Ik woon in een buurt waar vaak wordt ingebroken, meestal ´s morgens rond 10 uur, want de echtparen die werden bezocht werken overdag waardoor hun woning verlaten is.
   Uit betrouwbare bron hoorde ik dat het jatvolk dit uiterst nauwkeurig van te voren observeert voordat ze toeslaan.
   Ze slaan het cylinderslotje met een harde klap kapot en kunnen met een hakende sleutel het slot ontgrendelen.
   Ook wordt wel een draadloze, krachtige boormachine gebruikt om dat cylinderslotje te vernielen.
   Ze zijn amper 5 minuten binnen, slaan meubelen aan stukken en je bent er weken mee bezig om het weer in orde te laten maken.
   Dus beter maar een hardstaal cylinderslotje van ongeveer € 140-170 te laten monteren én een alarminstallatie.
   Zou ik iedereen willen aanraden, vooral als je regelmatig of voor langere tijd uit huis bent.
   Ook kunnen er zomaar mensen in je huis gaan wonen, en als je niet binnen 24 uur dit meld bij de politie, dan krijg je ze er moeilijk uit, vooral wanneer er inwonende kinderen zijn.
   Ik weet op dit moment niet of de spaanse wetgeving dit laatste fenomeen inmiddels heeft aangepast.
   Wie het écht weet mag het zeggen…..

 6. Bij mij komen ze ook regelmatig aan de deur. ” We komen langs omdat de laatste tijd veel inbraken zijn gewenst in deze buurt”…

  En dan zeggen dat ze niet aan bangmakerij doen. Helaas werkt bangmakerij tegenwoordig wel en plukken ze daar hun vruchten van. Hun reclamespotjes zijn ook pure bangmakerij.

  1. Nog een tip: het komt ook voor dat een “vertegenwoordiger” van de gas en/of elektriciteitsmaatschappij aan de deur belt om te vragen of hij je rekening even mag lezen, omdat de buren hadden geklaagd over te hoge fakturen….
   Pas op, die mensen hebben geen visitekaartje en de elektriciteits- en gas-medewerkers zullen nooit iemand onaangekondigd langs sturen.
   Laat je ze binnen dan wordt snel even je inventaris bekeken…..

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken