Veel Spanjaarden zien liever iets anders in plaats van de traditionele kerstmand

123rf
Beeld: 123rf

Veel Spanjaarden zien liever iets anders in plaats van de traditionele kerstmand

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje worden net zoals in andere landen met kerstmis ook kerstmanden of kerstpakketten weggegeven. Veel werkgevers geven rond de kerst als beloning of teken van dankbaarheid een pakket met daarin typisch Spaanse producten aan hun werknemers en zakenrelaties. Na enkele moeilijke jaren vanwege de crisis zijn de “cestas de navidad” weer in opkomst maar veel mensen zien liever een ander detail van hun baas.

42% van de ondervraagden bij een recent onderzoek heeft aangegeven dat ze liever iets anders van hun bazen ontvangen dan de typische kerstmand. Dit deel van de ondervraagden ziet liever een wat origineler cadeau zoals een reisje of weekendje weg in plaats van de immer aanwezige pata de jamón, ofwel Spaanse ham. Ook een enveloppe met geld of een extra bonus op de bankrekening wordt als positief gezien.

Een ander alternatief zouden de kado-boxen kunnen zijn met daarin een weekendje weg, een wellness dag, sauna of massage, bioscoop met diner, een of meerdere nachten in een Casa Rural (B&B), romantisch etentje voor twee, ballonvaart etc. Jaarlijks worden er in Spanje 2 miljoen van dit soort geschenkboxen verkocht maar vanwege de concurrentie met de traditionele kerstmand of kerstpakket hebben ze nog niet als alternatief kunnen dienen voor veel werkgevers.

En dat is dus volgens 42% van de deelnemers aan het onderzoek erg jammer. Een origineler of leuker geschenk zou voor hen erg gewild zijn. Daartegenover staat dat er dus meer mensen zijn die niet willen dat het kerstpakket vervangen wordt door iets anders.

Een typische kerstmand in Spanje bevat meestal een Spaanse ham en in sommige gevallen ook de stellage om die ham te snijden en bewaren. Daarnaast zijn er altijd een of twee flessen wijn, cava, de onvergetelijke harde en zachte turron (een soort van nougat) in verschillende afmetingen en diverse andere zoetigheden zoals chocolade, koekjes, bonbons, marsepein etc. Naast de Spaanse ham kan er ook een morcilla of fuet worst in het pakket zitten en diverse andere hartige lekkernijen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.