Veel Spanjaarden zien liever iets anders in plaats van de traditionele kerstmand

Oeps ... foto ontbreekt!

Veel Spanjaarden zien liever iets anders in plaats van de traditionele kerstmand

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje worden net zoals in andere landen met kerstmis ook kerstmanden of kerstpakketten weggegeven. Veel werkgevers geven rond de kerst als beloning of teken van dankbaarheid een pakket met daarin typisch Spaanse producten aan hun werknemers en zakenrelaties. Na enkele moeilijke jaren vanwege de crisis zijn de “cestas de navidad” weer in opkomst maar veel mensen zien liever een ander detail van hun baas.

42% van de ondervraagden bij een recent onderzoek heeft aangegeven dat ze liever iets anders van hun bazen ontvangen dan de typische kerstmand. Dit deel van de ondervraagden ziet liever een wat origineler cadeau zoals een reisje of weekendje weg in plaats van de immer aanwezige pata de jamón, ofwel Spaanse ham. Ook een enveloppe met geld of een extra bonus op de bankrekening wordt als positief gezien.

Een ander alternatief zouden de kado-boxen kunnen zijn met daarin een weekendje weg, een wellness dag, sauna of massage, bioscoop met diner, een of meerdere nachten in een Casa Rural (B&B), romantisch etentje voor twee, ballonvaart etc. Jaarlijks worden er in Spanje 2 miljoen van dit soort geschenkboxen verkocht maar vanwege de concurrentie met de traditionele kerstmand of kerstpakket hebben ze nog niet als alternatief kunnen dienen voor veel werkgevers.

En dat is dus volgens 42% van de deelnemers aan het onderzoek erg jammer. Een origineler of leuker geschenk zou voor hen erg gewild zijn. Daartegenover staat dat er dus meer mensen zijn die niet willen dat het kerstpakket vervangen wordt door iets anders.

Een typische kerstmand in Spanje bevat meestal een Spaanse ham en in sommige gevallen ook de stellage om die ham te snijden en bewaren. Daarnaast zijn er altijd een of twee flessen wijn, cava, de onvergetelijke harde en zachte turron (een soort van nougat) in verschillende afmetingen en diverse andere zoetigheden zoals chocolade, koekjes, bonbons, marsepein etc. Naast de Spaanse ham kan er ook een morcilla of fuet worst in het pakket zitten en diverse andere hartige lekkernijen.

Ga naar de inhoud