Nieuwe wet op weg naar euthanasie in Spanje aangenomen

Nieuwe wet op weg naar euthanasie in Spanje aangenomen
Beeld: 123rf

Nieuwe wet op weg naar euthanasie in Spanje aangenomen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse congres heeft met een meerderheid van 198 stemmen voor en 138 stemmen tegen een wet aangenomen wat gezien kan worden als de eerste stap op weg naar een euthanasiewet in Spanje. Alleen de rechtse en extreemrechtse partijen PP en VOX en de nationalistische UPN-partij uit Navarra stemden tegen de wet waarmee Spanje op gelijke hoogte kan komen met Nederland, België en Luxemburg wat betreft euthanasie. 

Terwijl de rechtse en extreemrechtse partijen Partido Popular (PP) en VOX pleiten voor een voortgang van palliatieve zorg als alternatief voor euthanasie, iets dat in Spanje al sinds 2006 en 2010 gereguleerd is via de zorginstellingen dus niets nieuws is, vinden de overige politieke partijen dat dit niet meer genoeg is en niet meer van deze tijd. 

De partij Ciudadanos stond dit keer aan de kant van de coalitieregering en bekritiseert de rechtse en extreemrechtse partijen voor hun standvastige en oubollige houding die de PP ook hanteerde bij de discussie over de wet op abortus, homohuwelijk en het recht van gays om de adopteren.

Eerste stap

Ondanks dat de eerste maar belangrijke stap over euthanasie is genomen, wil dit niet zeggen dat dit snel ingevoerd zal worden. De eerste stap die nu is aangenomen dient om de weg vrij te maken om de strafwet (Código Penal) aan te passen zodat degene die meehelpt met een vrijwillige levensbeëindiging niet strafbaar meer is, iets wat waarschijnlijk in maart 2021 zal gebeuren.

Patiënten krijgen het recht om op waardige wijze in een gezondheidscentrum, ziekenhuis of thuis te sterven maar altijd na beraadslaging en onder controle van een speciale commissie. Het recht op euthanasie wordt opgenomen in het nationale gezondheidssysteem Seguridad Social. De patiënt moet zijn/haar wil om te sterven op vier verschillende momenten in het proces aangeven en bevestigen. Daarnaast worden artsen gedecriminaliseerd omdat het tot nu toe niet mogelijk was en zelfs strafbaar om patiënten te helpen bij hun vrijwillige levensbeëindiging.

De PSOE-partij wijst erop dat het ten allen tijd gaat om een wet waarbij de staat niets oplegt of verplicht aangezien euthanasie een autonome beslissing is en zal blijven van de patiënt. De conservatieve en rechtse partij PP spreekt over een mislukking van het gezondheidssysteem en van de samenleving. De extreemrechtse partij VOX zegt dat de staat de patiënten dwingt tot doden en een tragedie voor Spanje.

Actuele situatie

De actuele situatie in Spanje is dat medisch geassisteerde zelfdoding (suicidio asistido) en vrijwillige levensbeëindiging of euthanasie (eutanasia) op dit moment geclassificeerd worden als misdrijven in het Spaanse strafwetboek (Código Penal). 

De nu aangenomen wet wordt gezien als de eerste stap waarmee de weg vrij gemaakt wordt om de strafwet (Código Penal) aan te passen zodat degene die meehelpen met een vrijwillige levensbeëindiging niet strafbaar meer zijn.

Ga naar de inhoud