Oudste Steeneik van Andalusië is stervende in Almería

Oudste Steeneik van Andalusië is stervende in Almería
Beeld: Junta de Andalucía / website

Oudste Steeneik van Andalusië is stervende in Almería

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALMERÍA – Vanuit de Sierra de los Filabres in het hart van de provincie Almería, trekt de Grupo Ecologista de Mediterráneo (Ecologische Groep van het Middellandse Zeegebied) aan de alarmbel. De Encina (Steeneik) die luistert naar de naam “La Peana” bevindt zich in een kritieke toestand.

La Peana is één van de oudste steeneiken van het gebied. Ze is meer dan 1.300 jaar oud, en sinds kort vertonen zich een paar grote scheuren in haar stam, die het leven van de boom bedreigen. De steeneik is één van de meest typische bomen van het Iberische schiereiland. Hij lijkt op de courante eikensoorten, maar heeft een donkerdere stam, groeit heel traag en verliest zijn kleine, stekelige blaadjes niet in de winter.

De steeneik La Peana werd twee jaar geleden nog uitgeroepen tot natuurlijk monument. Grotendeels omdat zij een “stilzwijgende getuige” is van de grote bossen van steeneiken die tot halverwege de 20e eeuw in Almería bestonden.

Toen men de scheur opmerkte, werd meteen een vergadering samengeroepen om actie te ondernemen. Zo zal men onder meer in de boom gaan snoeien, om het excessieve gewicht van de grootste takken te temperen, in de hoop dat de kruin van de boom wat evenwichtiger wordt. Ook komt er rond de stam een metalen ring om te zorgen dat de scheur niet verder opengaat. Er zijn nog geen schimmels of insecten in de scheur aangetroffen. Men wil die dan ook snel behandelen om erger te vermijden.

Verschillende jaren met weinig neerslag zouden de structuur van de boom verzwakt hebben. Dit jaar zou hevige sneeuwval de takken ook dusdanig verzwaard hebben dat de scheuren ontstonden. De ecologisten vragen snelle actie. Op een aantal weken zou één van de meest bijzondere bomen van Almería kunnen sterven, tenzij men snel en juist handelt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.