Search
menu
Search

Oudste Steeneik van Andalusië is stervende in Almería

Oudste Steeneik van Andalusië is stervende in Almería
Beeld: Junta de Andalucía / website

Oudste Steeneik van Andalusië is stervende in Almería

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALMERÍA – Vanuit de Sierra de los Filabres in het hart van de provincie Almería, trekt de Grupo Ecologista de Mediterráneo (Ecologische Groep van het Middellandse Zeegebied) aan de alarmbel. De Encina (Steeneik) die luistert naar de naam “La Peana” bevindt zich in een kritieke toestand.

La Peana is één van de oudste steeneiken van het gebied. Ze is meer dan 1.300 jaar oud, en sinds kort vertonen zich een paar grote scheuren in haar stam, die het leven van de boom bedreigen. De steeneik is één van de meest typische bomen van het Iberische schiereiland. Hij lijkt op de courante eikensoorten, maar heeft een donkerdere stam, groeit heel traag en verliest zijn kleine, stekelige blaadjes niet in de winter.

De steeneik La Peana werd twee jaar geleden nog uitgeroepen tot natuurlijk monument. Grotendeels omdat zij een “stilzwijgende getuige” is van de grote bossen van steeneiken die tot halverwege de 20e eeuw in Almería bestonden.

Toen men de scheur opmerkte, werd meteen een vergadering samengeroepen om actie te ondernemen. Zo zal men onder meer in de boom gaan snoeien, om het excessieve gewicht van de grootste takken te temperen, in de hoop dat de kruin van de boom wat evenwichtiger wordt. Ook komt er rond de stam een metalen ring om te zorgen dat de scheur niet verder opengaat. Er zijn nog geen schimmels of insecten in de scheur aangetroffen. Men wil die dan ook snel behandelen om erger te vermijden.

Verschillende jaren met weinig neerslag zouden de structuur van de boom verzwakt hebben. Dit jaar zou hevige sneeuwval de takken ook dusdanig verzwaard hebben dat de scheuren ontstonden. De ecologisten vragen snelle actie. Op een aantal weken zou één van de meest bijzondere bomen van Almería kunnen sterven, tenzij men snel en juist handelt.

Ga naar de inhoud