Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (39)

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (39)
Beeld: Casa Rodriquillo

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (39)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Casa Rodriquillo wordt een B&B met in één van de bodegas een curiosawinkel, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en video. (DEZE WEEK IS ER GEEN VIDEO)

Afgelopen week was er even geen rozengeur en maneschijn in Casa Rodriguillo en heeft onze positieve instelling een flinke knauw gekregen. De eerste accountant waar we mee in zee zijn gegaan was een Nederlandstalig kantoor in de omgeving van Benidorm (Alfaz de Pí). Best een eind van ons vandaan, maar ze beloofde Nederlandse service en dat ze Nederlands spraken was voor ons in het begin heel handig. Pfff, die beloftes bleken ze niet waar te kunnen maken en na de zoveelste voor ons zichtbare blunder, onder ander verkeerde advies voor de bedrijfsvorm voor beginnende ondernemers (onnodige kosten meer dan € 7000,-) etc. zijn we daar vertrokken. Een paar maanden na dit vertrek bleken we een belastingschuld te hebben. De accountant was even vergeten ons bankrekeningnummer juist door te geven en ook de waarschuwingen vanuit de belastingdienst hebben ze niet naar ons doorgestuurd. Dus verloren we nog meer geld aan hoge boetes door toedoen van onzorgvuldigheid van dit kantoor en ze hebben op geen enkele manier hun medeleven laten zien.

Na dit geregeld te hebben met de belastingdienst en alle schulden te hebben betaald, hoopte we dat dit het nu was. Er zijn ondertussen wat jaren verstrekken en bij ons was het allemaal naar de achtergrond verdwenen. Helaas is deze week door toedoen van het ontbreken van het juiste advies toendertijd een flink lijk uit de kast gekomen. Meer dan 5000 euro moeten we terugbetalen aan de Seguridad Social, met hier bovenop een boete van meer dan 1000 euro. Hoppa, daar gaat ons laatste geld om het huis in te richten. Als startende ondernemer krijg je de eerste jaren kortingen op de bijdrage voor de sociale voorzieningen. Hoeveel korting is afhankelijk van enkele factoren, bijvoorbeeld de hoeveelheid inwoners van de gemeente waarin je woont of ingeschreven staat. Nu blijkt dat één van regels van deze kortingen is dat je 4 jaar binnen de gemeente moet blijven wonen en dat hebben ze ons dus niet verteld. Wij zijn na 3 jaar en 2 maanden verhuisd …

Dus advies aan iedereen die als startende ondernemer in Spanje is begonnen en van de kortingsregel gebruik heeft gemaakt. Vraag aan je accountant zwart-op-wit wat de voorwaarden zijn, zodat je goed op de hoogte bent en daar gepaste actie op kan nemen. Vaak heeft men een mening over dat veel mensen zaken zwart en illegaal doen. We kunnen dit nu wel heel goed begrijpen. Op dit moment voelt het heel oneerlijk dat we alles eerlijk proberen te doen, alsof we daarvoor worden gestraft. Hadden we maar 8 maanden langer op ons oude adres ingeschreven blijven staan, dan hadden we nu deze straf niet gekregen. Het enige positieve uit dit hele verhaal is dat we er 3 jaar over mogen doen om het terug te betalen, wel dan weer met 3% rente.

Vaak delen we alleen positieve dingen en houden we de eventuele negatieve zaken wat meer binnenshuis. Omdat we denken dat we andere kunnen helpen met deze ervaring, delen we dus deze negatieve ervaring juist wel met jullie. Volgende week weer positief nieuws en nieuwe beelden vanuit Casa Rodriguillo. We hebben bewust de naam van het accountantskantoor niet vermeld in deze blog om nog meer problemen te voorkomen. Neem gerust contact met ons op wanneer je de naam wilt ontvangen. Hasta pronto Tom y Danielle

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ga naar de inhoud