skip to Main Content
Lidl gaat in Spanje alleen nog eieren verkopen van loslopende kippen

Lidl gaat in Spanje alleen nog eieren verkopen van loslopende kippen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Geen legbatterij-eieren en eieren van kippen in kooien meer bij de Lidl in Spanje. De Duitse supermarktketen is daarmee de eerste in Spanje die alleen nog maar eieren verkoopt van kippen die vrij rondlopen. Lidl verkoopt sinds 1 januari van dit jaar geen kooi-eieren meer en is daarmee zeven jaar eerder dan de geplande einddatum 2025 begonnen met de verkoop van eieren van 100% vrij loslopende kippen.

Lidl gaat geen categorie 3 eieren meer verkopen, eieren van kippen die in kooien leven. Er zijn vanaf nu alleen nog eieren te vinden in de categorie 2 (“criadas en suelo” ofwel scharrelei), categorie 1 (“camperos” ofwel vrije-uitloopei) en categorie 0 (“ecológicos” ofwel biologisch). Naast de Lidl hebben in Spanje ook de Mercadona en El Corte Ingles al aangegeven dat ze geen kooi-eieren meer gaan verkopen maar precieze data zijn bij deze ketens niet bekend gemaakt.

Lidl was in 2013 al begonnen in diverse landen om geen legbatterij-eieren meer te verkopen en gedurende de jaren is dat in verschillende landen ingevoerd. Hun einddoel was om voor het jaar 2025 alleen nog eieren te verkopen van loslopende kippen maar dat heeft de Lidl nu al zeven jaar eerder voor elkaar gekregen.

De eieren in Spanje zijn afkomstig van vier Spaanse leveranciers waaronder García Puente en Granja San Miguel. De eieren van de Lidl in Spanje zijn dus 100% Spaans te noemen.

Leer de eicode kennen

Het is je zeker al eens opgevallen dat op de eieren een code in rode cijfers en letters gedrukt staat. Elke letter en cijfer heeft een betekenis en aangezien dit bericht over Spanje gaat leggen we het ook in het Spaans uit. Op de tekening is te zien wat de letters/cijfers betekenen.

Het eerste cijfer staat voor de categorie ei, te weten 0 voor “ecológico” ofwel biologisch, 1 voor “camperas” ofwel vrije-uitloopei, 2 voor “criadas en el suelo” ofwel scharrelei en 3 voor “en jaula” ofwel kooi-ei.

De twee letters staan voor het land waar het ei vandaan komt, in het geval van Spanje is dat ES, in het geval van Nederland zou dat NL zijn en in het geval van België BE.

De volgende twee cijfers geven de “procedencia” aan ofwel de bedrijfscode van de producent gevolgd door drie cijfers die de “municipio de la granja” ofwel de gemeente van het bedrijf aangeven en de laatste drie cijfers geven de “granja concreta” ofwel het stalnummer van het bedrijf.

Aan de code kan dus worden gezien uit welk land het ei komt en uit welke houderijsysteem het ei afkomstig is. Controleurs kunnen aan de hand van deze code het bedrijf en de stal herleiden van de leghen die het ei heeft gelegd. Deze eicode werd in 2001 ingevoerd.

Eicode tekening: 20 Minutos

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Ze verkochten standaard eieren van kippen die loslopen, staat ook op de verpakking. Nu ze deze melding maken zijn de zelfde eieren ineens 20 cent duurder geworden. Enkel krijgen de loslopende kippen in Spanje mais en zijn ze dus niet goed gevoed. Echte gezonde loslopende kippen eieren hebben een oranje dooier, kippen die mais krijgen hebben een gele dooier. In ieder geval een beetje vooruitgang, iets is beter dan niets.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken