Lidl gaat in Spanje alleen nog eieren verkopen van loslopende kippen

Pixabay
Beeld: Pixabay

Lidl gaat in Spanje alleen nog eieren verkopen van loslopende kippen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Geen legbatterij-eieren en eieren van kippen in kooien meer bij de Lidl in Spanje. De Duitse supermarktketen is daarmee de eerste in Spanje die alleen nog maar eieren verkoopt van kippen die vrij rondlopen. Lidl verkoopt sinds 1 januari van dit jaar geen kooi-eieren meer en is daarmee zeven jaar eerder dan de geplande einddatum 2025 begonnen met de verkoop van eieren van 100% vrij loslopende kippen.

Lidl gaat geen categorie 3 eieren meer verkopen, eieren van kippen die in kooien leven. Er zijn vanaf nu alleen nog eieren te vinden in de categorie 2 (“criadas en suelo” ofwel scharrelei), categorie 1 (“camperos” ofwel vrije-uitloopei) en categorie 0 (“ecológicos” ofwel biologisch). Naast de Lidl hebben in Spanje ook de Mercadona en El Corte Ingles al aangegeven dat ze geen kooi-eieren meer gaan verkopen maar precieze data zijn bij deze ketens niet bekend gemaakt.

Lidl was in 2013 al begonnen in diverse landen om geen legbatterij-eieren meer te verkopen en gedurende de jaren is dat in verschillende landen ingevoerd. Hun einddoel was om voor het jaar 2025 alleen nog eieren te verkopen van loslopende kippen maar dat heeft de Lidl nu al zeven jaar eerder voor elkaar gekregen.

De eieren in Spanje zijn afkomstig van vier Spaanse leveranciers waaronder García Puente en Granja San Miguel. De eieren van de Lidl in Spanje zijn dus 100% Spaans te noemen.

Leer de eicode kennen

Het is je zeker al eens opgevallen dat op de eieren een code in rode cijfers en letters gedrukt staat. Elke letter en cijfer heeft een betekenis en aangezien dit bericht over Spanje gaat leggen we het ook in het Spaans uit. Op de tekening is te zien wat de letters/cijfers betekenen.

Het eerste cijfer staat voor de categorie ei, te weten 0 voor “ecológico” ofwel biologisch, 1 voor “camperas” ofwel vrije-uitloopei, 2 voor “criadas en el suelo” ofwel scharrelei en 3 voor “en jaula” ofwel kooi-ei.

De twee letters staan voor het land waar het ei vandaan komt, in het geval van Spanje is dat ES, in het geval van Nederland zou dat NL zijn en in het geval van België BE.

De volgende twee cijfers geven de “procedencia” aan ofwel de bedrijfscode van de producent gevolgd door drie cijfers die de “municipio de la granja” ofwel de gemeente van het bedrijf aangeven en de laatste drie cijfers geven de “granja concreta” ofwel het stalnummer van het bedrijf.

Aan de code kan dus worden gezien uit welk land het ei komt en uit welke houderijsysteem het ei afkomstig is. Controleurs kunnen aan de hand van deze code het bedrijf en de stal herleiden van de leghen die het ei heeft gelegd. Deze eicode werd in 2001 ingevoerd.

Eicode tekening: 20 Minutos

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.