skip to Main Content
Laatste nieuws rondom de reddingspoging van kleine Julen in Málaga (vrijdag)
Diario Sur

Laatste nieuws rondom de reddingspoging van kleine Julen in Málaga (vrijdag)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – De tweejarige Julen is nog steeds niet bevrijd uit de smalle waterput in de gemeente Totalan in de provincie Málaga. Reddingswerkers en politie zijn al sinds zondag 13 januari bezig om bij de jongen op 110 meter diep te komen maar ze stuiten steeds op tegenslagen. Op dit moment zijn er bijna 150 man bezig met groot materieel en experts op het gebied van mijnen en tunnels om twee verticale tunnels aan te leggen nadat de aanleg van de horizontale tunnel mislukt is.

De reddingswerkers hebben niet alleen tijdsdruk omdat het alweer vijf dagen is dat de kleine Julen onderin de waterput vast zit maar ook vanwege de regen die voor problemen kan gaan zorgen deze zaterdag. Het terrein waar men werkt is daarnaast erg lastig, zachte grond en onstabiel. Daarnaast zit Julen vast onder een dikke laag zand en aarde waar men niet doorheen lijkt te komen.

Hoop

Vrijdagmiddag is er enige hoop gekomen bij de reddingswerkers omdat men eindelijk met een georadar heeft kunnen vaststellen dat onder de laag aarde/grond in de waterput zo’n 15 meter ruimte is waar Julen zich in bevindt of kan bevinden. Daardoor is er nog hoop op leven en dat geeft de reddingswerkers die al dagenlang non-stop bezig zijn een nieuwe extra motivatie (die al zeker niet ontbrak).

Lastig

Het probleem is echter dat er een vertraging zal zijn van twee of drie dagen vanwege de verrassingen die men tegenkomt in de grond waar extra tunnels worden gegraven en vanwege de aankomende regen. Men is in feite blind aan het graven omdat normaal gesproken er geografische studies gemaakt worden maar daar is nu geen tijd voor.

Live

Het klinkt eigenlijk bizar en het lijkt wel een show maar de reddingswerkzaamheden zijn via de onderstaande video op YouTube live te volgen via een stream die de krant La Vanguardia uitzend. Dat doet de krant omdat er niet alleen in Spanje veel aandacht is voor deze reddingspoging maar vanuit meerdere landen men wil weten hoe de situatie is.

Tunnels

De bedoeling is dat er twee vertikale tunnels worden aangelegd die breed genoeg zijn om tot 110 meter diep te komen en waar mijnwerkers in kunnen afzakken. Vanaf een bepaalde diepte is het dan de bedoeling dat mijnwerkers uit Asturië handmatig horizontaal verder graven, een uiterst moeilijk en zwaar werk.

Om de beurt kunnen er maar twee mijnwerkers graven en maximaal een half uur voordat men geen zuurstof meer heeft. Dat zal dus veel tijd gaan kosten maar deze mijnwerkers weten wat ze doen maar moeten dat voorzichtig doen om ervoor te zorgen dat de waterput waar Julen zich in bevindt niet in elkaar stort of zich vult met aarde en grond.

Bekijk via DEZE LINK tientallen foto’s van de reddingswerkzaamheden.

Diario Sur / Vertaald door redactie

Laatste nieuws

(zaterdag 19 januari 12.00 uur)

Het laatste nieuws rondom de werkzaamheden is dat er een nieuwe tegenslag was aangezien de werkzaamheden aan de eerste tunnel in de nacht van vrijdag op zaterdag nog niet van start was gegaan vanwege technische problemen. Aangezien het om een uitzonderlijke en ongewone reddingsoperatie gaat moet er veel geïmproviseerd worden en dat kan helaa zorgen voor oponthoud en vertragingen.

Het platform (zie grafiek beneden) vanwaar men de tunnel(s) gaat graven is in ieder geval klaar voor de zware machines en zaterdagmorgen is men uiteindelijk begonnen met het perforeren van de grond om de tunnel aan te leggen. Zoals men nu verwacht is de verticale tunnel in 15 uur klaar waarna mijnwerkers horizontaal handmatig verder gaan tot aan de waterput waar Julen zich moet bevinden.

Een van de grootste problemen kan de regen zijn waarvan verwacht wordt dat deze zaterdagmiddag over Totalán zal trekken. De regen kan eventueel voor problemen gaan zorgen omdat de grond onstabiel kan worden maar verwacht wordt dat er niet heel veel regen zal vallen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 42 reacties
 1. Sorry dat ik het zeg,en ik ben 200% overtuigd dat een ieder die al zoveel dagen keihard werkt, Julen zo snel mogelijk wil bevrijden, maar ik krijg het idee dat het een stel amateurs is. Om gek van te worden….Steeds weer…vandaag….vandaag….en dan fout boren?? Scheef boren? Ja sorry hoor….wat een missers…

  1. Gezien wij een dochter van dezelfde leeftijd hebben en in Barcelona wonen volgen we het nauwkeurig. Ik had na 2 dagen wel de hoop op een positieve afloop opgegeven helaas. Het zou fijn zijn als ze hem vinden. Ze zeggen dat je 100 uur zonder water kunt… als ik 2 uur buiten zou zitten in de nacht zou ik al onderkoeld zijn. Hopelijk kunnen de ouders wel afscheid nemen en vinden ze hem snel RIP

 2. Wonderen bestaan, maar dat kleine peutertje levend uit die tunnel halen, dat zou een mirakel zijn. Zo’n diepe val, een kindje van 11 kilo, al 8 dagen zonder eten en waarschijnlijk geen drinken…Het is verschrikkelijk.

 3. Ik hoop gewoon echtttttt uit de bodem van mijn hart, dat Julen nog leeft en snel uit de waterput wordt gehaald inshallah!!! Heb erg veel medelijden met de ouders.

 4. Ellis , dat zegt niets, ze weten niet of hij in de put zit dit is allemaal een grote raadsel, al zij er haartjes met beker en snoepzakje dat gevonden was boven op een dikke laag gesteente , maar dus Julen zit onder de dikke laag gesteente? vind het toch een vreemd verhaal hoor, je zou toch denken dat de beker en snoepzak meegesleurd zijn met de puin?

  1. Echt de eerste logische reactie Maaike! Volstrekt onmogelijk dat het mannetje dwars door een ondoordringbare “prop” valt en dat zijn zakje snoep, wat elders weer een zakje chips is, en drinkbeker bovenop de ondoordringbare “prop” liggen. Enige wat eventueel zou kunnen is dat het ventje met hoge snelheid omlaag is gevallen, klem is komen te zitten en dat er simultaan zand van de putwand op hem is gevallen. De peuter is zwaarder dan zand en zand is weer zwaarder dan een zakje snoep (en het zand hoeft een kortere weg af te leggen). Dan klopt de volgorde. Maar dan bevindt de peuter zich dus IN de “prop” en niet erONDER. En dan komen ze er met dit graafplan ook niet bij. Hebben ze geen infrarood camera’s daar? (alhoewel dat nu helaas niet meer zal helpen).

 5. Spannend hoor, machteloos kunnen we toekijken maar we kunnen wel altijd bidden en vragen om een goede afloop voor Julen en de familie en voor kracht voor alle betrokkenen.
  Man man ik houdt mijn hart vast..

 6. Ik zit ook constant te kijken Ella.. helaas geen nieuws…ik zie op de live beelden wel dat en nu de buizen gaan aanleggen..het zal vandaag of morgen wel gebeurd zijn…zou er ook het liefste heengaan..helaas zijn we machteloos…kunnen niks doen…alleen maar hopen op een goede afloop..weinig hoop…hopelijk vindt er een wonder plaats

  1. Beste Danielle,
   Ik ben al een week de site: https://www.lavanguardia.com aan het volgen en de live beelden en het is zo verwarrend. Ik woon in Nederland. Laatste nieuws om 14.00 uur 40 meter gegraven. En jij ziet live dat ze de buizen aanleggen? Zelfs om 1.00 uur ‘s nachts nog geen bevestiging dat de 60 meter gegraven is. Ik hoop dat jij mij en wellicht anderen een beetje op de hoogte houden van het nieuws daar. Vertaling van google is belabbert. Aub hou ons via deze site op de hoogte van de gebeurtenissen.

   1. Hoi Marian,
    Ik woon ook in Nederland en zag ze rondrijden met die pijpen die de grond in moeten…ze waren van plan om ze aan te leggen maar het graven kost meer tijd dan ze dachten..komen hard gesteente tegen wat weer extra tijd kost…ik hoop zoo dat het einde nabij is…het zit in mijn hoofd en gaat er niet uit…zo te doen met dat ventje als ie nog leeft…ik zeg niet zoals zoveel…hij is dood…zolang er nog hoop is…blijf ik hopen op een wonder..voor hem misschien wel beter als ie niet meer leeft…het is een hel daar zo zitten toch…tegelijkertijd zo boos op die Spanjaarden…een open put met een steen erop..hoe dom is dit..en het is de enigste open put niet….maar ja daar hebben we nu niks aan…ze zijn wel met man en macht al een week bezig….petje af..al zou ik het ook doen hoor..live beelden zijn op deze site te zien….

 7. Waar heb je gelezen dat hij bevrijdt is en niet meer leeft..dimitri? volg het nieuws de hele dag..niks van vernomen…er zijn ook live beelden te zien…ze zijn nog steeds bezig….heb gelezen dat die putten illegaal zijn..echt vreselijk dom om er alleen een steen op te leggen…ik heb er een hard hoofd in..vermoed het ergste…maar wonderen zijn de wereld nog niet uit….we blijven hopen…echt een nachtmerrie voor zijn ouders…onmenselijk dit..ze hebben al een kindje verloren van 3..hoe hard en ondragelijk kan het leven soms zijn

  1. Is er nog nieuws? Ik kan nu niks vinden op het nieuws. Het duurt allemaal te land, het liefst wil ik daar heen gaan en zelf graven

   1. Ik zit ook constant te kijken Ella.. helaas geen nieuws…ik zie op de live beelden wel dat en nu de buizen gaan aanleggen..het zal vandaag of morgen wel gebeurd zijn…zou er ook het liefste heengaan..helaas zijn we machteloos…kunnen niks doen…alleen maar hopen op een goede afloop..weinig hoop…hopelijk vindt er een wonder plaats

 8. Ellis, dna is geen teken van leven. Na de val is er geen geluid van de jongen vernomen. Niemand weet of hij nog leeft.

 9. Elke uur die voorbij gaat is er 1 teveel. Mijn moederhart is gebroken van deze gebeurtenis. Hoop zo erg dat hij nog leeft ….

  1. Mijn moederhart huilt ook ontzettend hard,volg het nieuws elke dag.maar intussen begin ik de moed te verliezen,want het duurt te lang,en ben bang dat het ventje niet meer leef.hoop op veel steun voor de ouders.hoe ga je dit in hemelsnaam verwerken.??????

   1. Ik zou het niet weten. Ik heb zelf 2 kinderen en het idee dat ze er alle 2 niet meer zijn…. hoeveel kan een mens hebben!
    Lees net dat ze pas op iets meer als de helft zitten. Minder dan wat ze hadden verwacht …. weet niet meer wat ik moet denken.

 10. Ik bid voor een wonder. Dat dit jongetje nog leeft. Dat, zoals zijn vader zei, zijn broertje Olivier bij hem is en hem kracht geeft. Ik zing meerdere malen per dag voor Julen het lied van Kees Kraaienoord “Houd vol, houd vol, Hij laat nooit los”. Het grijpt me zo aan. Mijn jongste zoon is ongeveer zo oud. Hartverscheurend dit…

  1. Ik zie alleen nog maar (voornamelijk Spaanse) nieuwsberichten (zelfs van 19:00 uur) dat ze nog steeds bezig zijn met de reddingsactie.

  2. Blijkbaar waren ze voorbarig met het nieuws (was iets voor 18 uur op rai)
   Kindje dus nog niet bevrijd maar wel sterk vermoeden van overlijden.
   – Meer dan 70 meter gevallen
   – dagen zonder eten of drinken
   – en vanaf iets na de val geen teken van leven meer gehoord.

   Mijn excuses voor het voorbarige nieuws maar dacht dat een nieuwsbericht wel
   als waarheid kon bevonden worden (zeker over dit onderwerp)
   Maar hoop zelf ook dat het kindje toch nog levend eruit gehaald word.
   Sorry mensen….

   1. Hij is nog niet bevrijd ze zitten pas op 20 meter boren dat moet dus nog een heel eind dieper.

    Het is logisch dat het jochie na de val geen teken van leven meer gegeven heeft er ligt een laag zand op hem wat dus het geluid dempt. Voor alsnog denken de werkmensen dat het jochie nog in leven kan zijn. Dit hoop ik natuurlijk ook maar ergens vrees ik ook voor het ergste. Ik volg dit dagelijks live mee. Ik vind het zo erg allemaal. Heb zelf een dochter van 3 maar jeetje wat zou ik gek worden als het mn kind zou overkomen zeg! Ik leef echt met de ouders en familie mee.

 11. Ik vind dit zo erg. Ik heb zelf een zoontje van 2 jaar en ik zit hem nu hele tijd extra te knuffelen. Mijn hart doet zo een pijn. Ik hoop dat hij nog leeft ik zal voor hem bidden. God is groot

 12. Wat zal dit een wonder zijn als dat lieve jongetje het overleeft heeft . Maar wonderen zijn de wereld nog niet uit . Sterkte voor de ouders . En hulpverleners ?

 13. Machteloos afwachten. Ik volg dit nu vanaf het eerste mediabericht. Zwaar emotioneel om te realiseren dat dit al meer dan 100 uur duurt in zulke ongunstige omstandigheden, dat lijkt me fysiek al niet op te brengen alsook psychisch. Ik begreep uit de verklaringen dat hij in de tunnel klem zou zitten, hoe haal je 100 uur adem als je klem zit? Wat ik me niet durfde af te vragen, ik hoop dat al dat zand en stenen niet op het hoofdje ligt van die jongen, want dan blijft er weinig zuurstof over. Maar ook ik heb nog steeds hoop dat het kleine ventje er zo ongeschonden mogelijk eruit gehaald wordt, ik hoop dat de wonderen van deze wereld hem de kans op overleving gunnen. Ik ben zo verdrietig weer, moet je nagaan hoe pijnlijk groot het verdriet is van de ouders zelf en de angst en pijn van het kleine ventje. Het kleine mannetje heeft als laatste nog zijn vader gehoord die hem beloofde te helpen, mocht hij nog leven hopelijk kan dat de peuter nog ergens hoop geven.

 14. Ok , ik volg dit nu ook en hoop dat Julen ook gevonden wordt , maar kan dit kind zoveel dagen zonder eten en drinken ? Dat maakt me ook ongerust

  1. Ik denk dat het kind allang niet meer in leven is. Ten eerste de val daarnaast omdat het zo´n smal gat is schuurt dat letterlijk de huid van het lichaam. De koude en opkomende infecties als het kind nog leeft en nu zelfs nog de kans op regen. De kansen zijn wel heel erg klein maar hoe dan ook moet je nooit de hoop opgeven en door blijven gaan.

   1. Volgens VRT nieuws (België) heeft hij al sinds woensdag geen teken van leven meer gegeven.
    Dit zal nog een staartje krijgen. Typisch dat er eerst een dode moet vallen vooraleer men bestuurlijk er iets aan gaat doen in het hele land.
    Ik blijf mee hopen maar dat slinkt wel met het uur en hopelijk blijft de regen weg

    1. beste martin,

     dat het jochie geen teken van leven gegeven heeft lijkt mij vrij logisch er ligt een berg zand op hem dat dempt waardoor de buitenwereld niks kan horen natuurlijk. de enige teken van leven die er was is het huilen tijdens de val zelf mocht daarna het zand op hem gevallen zijn dan is het logisch dat je van buiten af niks meer hoort.

     1. Beste “anoniem”
      Ik gaf het al aan in mijn reactie namelijk dat ik dit nieuws had gelezen samen met de bronmelding
      Kennelijk weet u er meer van? Er is een berg zand bovenop het kindje gevallen?

     1. jawel ze hebben afgelopen week dna gevonden van het kindje in de put daardoor weten ze zeker dat hij erin zit want eerst twijfelden ze daaraan

     2. Ook bij u, redactie, mijn zelfde weerwoord namelijk dat ik dit enkel gelezen had (vrt nieuws)
      Vooraleer u ook hier de mogelijkheid tot reageren uitschakeld, wat u doet volgens uw “gemoedstoestand” en daarmee ook anderen die het best menen “straft”:
      Even terug verwijzen naar uw artikel over donoren waar u stelt dat Spanje koploper is in Europa en dat o.a. België het Spaanse voorbeeld tot “automatisch donor” gevolgd is wat pertinent niet waar is want België hat in 1986 de wereldprimeur hiervan…Spanje kwam wat? Iets van een 8j later. Men moet niet met de pluimen van een ander gaan lopen!
      Wellicht dat u zich verdedigd met te stellen dat u enkel maar vertaald uit de Spaanse kranten maar we weten dat u er wél regelmatig een “persoonlijke toets” bij geeft….wat uw volste recht is omdat het uw site is en zo maar lezers hebben ook het recht om te reageren en u ontneemt het hen te pas en te onpas.
      Vroeg of laat kan er wel eens iemand langskomen die het niet neemt en juridisch een “recht van antwoord” bekomt.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by