Search
menu
Search

Spanje heeft al meer dan 40 jaar een zee van plastic

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje heeft al meer dan 40 jaar een zee van plastic

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALMERÍA – Er wordt de laatste maanden veel geschreven over de grote hoeveelheden plastic in zee en dat er steeds meer rotzooi te vinden is. Daarom wil men het gebruik van met name eenmalig plastic tegengaan en gaan verbieden binnen Spanje en Europa. Maar wist je dat Spanje al meer dan 40 jaar een eigen zee van plastic heeft, te weten de “mar de plástico” in de provincie Almería.

Nu zullen veel Netflix-kijkers in Spanje en daarbuiten de term “mar de plástico” wel kennen vanwege de Spaanse televisieserie die op Netflix wordt gestreamd maar deze zee van plastic bestaat echt. Het is alleen geen echte zee maar een enorme oppervlakte bestaande uit plastic tuinkassen.

Sinds 1963 is men begonnen met het bouwen van de plastic tuinkassen waarvan er op dit moment meer dan 30.000 hectare bestaat. Alleen al in de gemeente El Ejido in de provincie Almería is 12.000 hectare tuinkassen te vinden.

Ontwikkeling

De eerste 100 m2 aan broeikassen werden aangelegd in het jaar 1963 waarna het uitgroeide tot 250 m2 in 1965 en vier jaar later in 1969 groeide naar 30 hectare. Vanaf 1971 was er 1.100 hectare bezet door tuinkassen wat in 1976 groeide naar 3.500 hectare. In 1979 was 6.500 hectare bedenkt met broeikassen en in 1985 steeg dat naar 11.000 hectare, in 1993 naar 23.000 hectare en in 2010 naar 28.000 hectare om volgens de Junta de Andalucía te eindigen bij de huidige meer dan 30.000 hectare.

Spanje heeft al meer dan 40 jaar een zee van plastic
Archief

Waar

De “mar de plástico” is te vinden in de comarca (deelregio) Poniente Almeriense van de provincie Almería in de autonome regio Andalusië. Dit deel van Almería bestaat uit 10 gemeenten, te weten Roquetas de Mar, Vícar, La Mojonera, Balanegra, El Ejido, Adra, Dalías, Berja, Enix en Felix.

De zee van plastic is te vinden in het zuidelijke deel van deze comarca in Almería en wordt zo genoemd omdat bijna de hele landtong bedekt is met broeikassen waar veel groente dat men eet in Europa vandaan komt. Daarom wordt de “mar de plástico” ook wel eens de “huerta de Europa” genoemd, de groentetuin van Europa.

Ruimte

Nu is het niet echt het mooiste deel van Spanje om te zien maar dat zal de tienduizenden werknemers die bij de duizenden bedrijven werken niets uitmaken. Het is overigens wel indrukwekkend om te zien als men erlangs rijdt.

Maar wist je dat de “mar de plástico” een van de weinige door de mens gemaakte constructies is dat vanaf de ruimte te zien is? Samen met de Chinese Muur heeft de “mar de plástico” de eer op de lijst te staan van weinig door de mens gemaakte constructies.

Spanje heeft al meer dan 40 jaar een zee van plastic
Nasa
Ga naar de inhoud