Spanje heeft al meer dan 40 jaar een zee van plastic

Spanje heeft al meer dan 40 jaar een zee van plastic
Beeld: Nasa
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALMERÍA – Er wordt de laatste maanden veel geschreven over de grote hoeveelheden plastic in zee en dat er steeds meer rotzooi te vinden is. Daarom wil men het gebruik van met name eenmalig plastic tegengaan en gaan verbieden binnen Spanje en Europa. Maar wist je dat Spanje al meer dan 40 jaar een eigen zee van plastic heeft, te weten de “mar de plástico” in de provincie Almería.

Nu zullen veel Netflix-kijkers in Spanje en daarbuiten de term “mar de plástico” wel kennen vanwege de Spaanse televisieserie die op Netflix wordt gestreamd maar deze zee van plastic bestaat echt. Het is alleen geen echte zee maar een enorme oppervlakte bestaande uit plastic tuinkassen.

Sinds 1963 is men begonnen met het bouwen van de plastic tuinkassen waarvan er op dit moment meer dan 30.000 hectare bestaat. Alleen al in de gemeente El Ejido in de provincie Almería is 12.000 hectare tuinkassen te vinden.

Ontwikkeling

De eerste 100 m2 aan broeikassen werden aangelegd in het jaar 1963 waarna het uitgroeide tot 250 m2 in 1965 en vier jaar later in 1969 groeide naar 30 hectare. Vanaf 1971 was er 1.100 hectare bezet door tuinkassen wat in 1976 groeide naar 3.500 hectare. In 1979 was 6.500 hectare bedenkt met broeikassen en in 1985 steeg dat naar 11.000 hectare, in 1993 naar 23.000 hectare en in 2010 naar 28.000 hectare om volgens de Junta de Andalucía te eindigen bij de huidige meer dan 30.000 hectare.

Spanje heeft al meer dan 40 jaar een zee van plastic
Archief

Waar

De “mar de plástico” is te vinden in de comarca (deelregio) Poniente Almeriense van de provincie Almería in de autonome regio Andalusië. Dit deel van Almería bestaat uit 10 gemeenten, te weten Roquetas de Mar, Vícar, La Mojonera, Balanegra, El Ejido, Adra, Dalías, Berja, Enix en Felix.

De zee van plastic is te vinden in het zuidelijke deel van deze comarca in Almería en wordt zo genoemd omdat bijna de hele landtong bedekt is met broeikassen waar veel groente dat men eet in Europa vandaan komt. Daarom wordt de “mar de plástico” ook wel eens de “huerta de Europa” genoemd, de groentetuin van Europa.

Ruimte

Nu is het niet echt het mooiste deel van Spanje om te zien maar dat zal de tienduizenden werknemers die bij de duizenden bedrijven werken niets uitmaken. Het is overigens wel indrukwekkend om te zien als men erlangs rijdt.

Maar wist je dat de “mar de plástico” een van de weinige door de mens gemaakte constructies is dat vanaf de ruimte te zien is? Samen met de Chinese Muur heeft de “mar de plástico” de eer op de lijst te staan van weinig door de mens gemaakte constructies.

Spanje heeft al meer dan 40 jaar een zee van plastic
Nasa
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.