Spaanse kok aanwezig bij inauguratie Amerikaanse president Joe Biden

Spaanse kok aanwezig bij inauguratie Amerikaanse president Joe Biden
Beeld: Jose Andres

Spaanse kok aanwezig bij inauguratie Amerikaanse president Joe Biden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Bij de inauguratie ceremonie van de 46e president van de Verenigde Staten Joe Biden op 20 januari, zal ook de Spaanse chef-kok José Andrés aanwezig zijn. Andrés is een bekende persoonlijkheid in de VS en een tegenstander van Trump waarmee hij ook in een rechtszaak was verwikkeld. José Andrés is Spaans maar woont al tientallen jaren in de VS waar hij zeer succesvol is.

José Ramón Andrés Puerta is een Spaans (Amerikaanse) chef-kok, restauranthouder en oprichter van World Central Kitchen, een non-profitorganisatie die zich toelegt op het verstrekken van maaltijden na natuurrampen. 

Hij is eigenaar en mede-eigenaar van tientallen restaurants in Washington, DC, Los Angeles, Las Vegas, South Beach, Florida, Orlando, New York City en Frisco in Texas.

José Andrés is geen onbekende in The White House waar hij uit handen van Barack Obama in 2016 een National Humanities Medal ontving voor zijn werk met World Central Kitchen.

Nu zal de Spaanse chef-kok aanwezig zijn bij de inauguratie van Joe Biden en zal hij samen met o.a. Bruce Springsteen, Foo Fighters, Demi Lovato, Jon Bon Jovi, Justin Timberlake en Jennifer López in het ere publiek zitten.

Loopbaan

José Andrés is in 1969 geboren in Mieres in de autonome regio Asturië. Op 15-jarige leeftijd schreef hij zich al in voor een culinaire school in Barcelona. Tijdens zijn diensttijd moest hij voor een admiraal koken waarna hij de topkok Ferran Adrià in Barcelona ontmoette. 

Na deze ontmoeting werkte hij drie jaar lang in het internationaal bekende en gerenommeerde El Bulli restaurant aan de Costa Brava. In 1990 werd hij echter door Adrià ontslagen en vertrok hij naar de Verenigde Staten.

In de VS begon hij in 1993 als chef-kok in de keuken van Tapasrestaurant Jaleo in Washington DC. Samen met de eigenaar opende de kok meerdere restaurants waarna zijn bekendheid in de VS groeide.

Ga naar de inhoud