Langstlevende man ter wereld op bijna 113-jarige leeftijd overleden in León

Langstlevende man ter wereld op bijna 113-jarige leeftijd overleden in León
Beeld: @CyDLeonesa / twitter

Langstlevende man ter wereld op bijna 113-jarige leeftijd overleden in León

LÉON – Toen op 12 augustus 2021 de toen langstlevende man ter wereld Emilio Flores in Puerto Rico overleed, werd de 112-jarige Spanjaard Saturnino de la Fuente uit León de nieuwe langstlevende man ter wereld. Maar Saturnino is nu overleden en heeft zijn 113e leeftijd meer gehaald en zal het Guinness Book of Records ingaan met een leeftijd van 112 jaar en 341 dagen.

Feit is dat Emilio en Saturnino al jaren een onderlinge strijd hadden om de titel van langstlevende man ter wereld maar vanwege een administratieve fout omdat de officiële geboorteakte van Emilio niet te vinden was in Puerto Rico, werd hij (foutief of niet) gekroond tot oudste man ter wereld. 

Saturnino zou op 12 februari 2022 zijn 113e verjaardag vieren maar dat heeft de man uit León niet gehaald. Op dinsdag begon hij vreemd te ademen na zijn dagelijkse ontbijt en niet veel later overleed hij plotseling, aldus een van zijn kleinkinderen.

Saturnino is altijd schoenmaker geweest en heeft acht kinderen waarvan er inmiddels drie zijn overleden. Verder heeft Saturnino veertien kleinkinderen en tweeëntwintig achterkleinkinderen. 

Saturnino was de eerste persoon in Castilië en León die een coronaprik kreeg en dat is heel wat want Saturnino heeft naast het coronavirus ook de Spaanse Griep van 1918 overleefd. Saturnino de la Fuente werd geboren op 12 (of 8) februari 1909 tijdens het bewind van Alfonso XIII, overleefde de dictatuur van Primo de Rivera, kende de Tweede Republiek en leed onder de burgeroorlog.

100-jarigen in Spanje

Op dit moment leven er in Spanje volgens de meest recente gegevens van het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE) 18.020 personen die 100 jaar of ouder zijn, verdeeld over 14.036 vrouwen en 3.984 mannen. 17.850 van de 100-jarigen heeft de Spaanse nationaliteit terwijl 170 (119 vrouwen en 51 mannen) een buitenlandse nationaliteit hebben.

Er leven daarnaast 112.699 personen met een leeftijd van 95 tot en met 99 jaar, onderverdeeld in 85.067 vrouwen een 27.257 mannen. 111.517 van de 95-99-jarigen heeft de Spaanse nationaliteit terwijl 1.182 (807 vrouwen en 375 mannen) een buitenlandse nationaliteit hebben.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.