Algo de España – deel 79: Spanje is geen Nederland/België onder de zon!

Algo de España – deel 79: Spanje is geen Nederland/België onder de zon!
Beeld: Supergoedspaansleren

Algo de España – deel 79: Spanje is geen Nederland/België onder de zon!

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Elke woensdag kun je ‘iets’ verwachten van onze taalbegeleidster Cintha van Marrewijk. Zij heeft de afgelopen twaalf maanden 300 gratis lessen Spaans geschonken aan alle lezers van SpanjeVandaag, maar nu is het tijd om iets over het leven in Spanje en aanverwante onderwerpen uit te leggen. Een Spaanse gewoonte, een gebruik. Iets actueels, een verhaal of een miércoles de las palabrotas. Elke week een Spaanse verrassing van Cintha – Dien vooral je vraag of verzoek in via info@supergoedspaansleren.nl

Hoe cool mijn LIVE Masterclass over Wonen in Spanje. Meer dan 700 mensen hadden zich aangemeld. Zegt er iemand, het lijkt wel een antireclame voor Spanje. Ik zei, van mijn leven vertrek ik niet uit Spanje. Maar je moet niet denken dat het Nederland of België onder de zon is. Werkelijk alles is anders en ik vertel je het verhaal zoals het is. Maar er zijn nog steeds veeeeeeeeeeeeel meer pluspunten dan minpunten.

Ik word wel altijd erg blij van mensen die kiezen voor hun droom. Van mensen die alles uit het leven proberen te halen. Of dat nu wel of niet in Spanje is dat maakt mij niets uit. 

Voor april Spaans spreken

Heb je nu wel zoiets laat me alsjeblieft Spaans spreken in 8 weken dan kan ik jouw stok achter de deur zijn vanaf maandag 23 januari. Dan starten de LIVE groepen weer. (VOL=VOL) Met z´n allen heerlijk Spaans leren en VOOR april Spaans spreken. Mail me op info@supergoedspaansleren.nl of vind meer informatie via www.supergoedspaansleren.nl/cursussen-overzicht en scroll even door naar LIVE-begeleiding, want dat is iets extra´s bij mijn online lessen die je ook in je eigen tempo kunt doen, maar waarmee je supersnel MAKKELIJK Spaans leert spreken.

We hebben LIVE groepen voor Beginners / Semi-Gevorderden (zij kennen de tegenwoordige tijd in het Spaans) / Gevorderden (zij kennen 4 tijden in het Spaans)

La Palabra Española 62 

Ik kreeg in de www.facebook.com/groups/gratisspaanselessen groep de vraag, waarom verandert cariño niet in cariña. Dit is zo´n woord dat onveranderd blijft. Cariño is altijd cariño of het nou tegen een man of een vrouw is.

MAAR als je het bijvoeglijk naamwoord wilt noemen dan zeg je: cariñoso of als het vrouwelijk is cariñosa. Dan verandert het dus wel. Vrijwel alle bijvoeglijknaamwoorden die eindigen op een -O kun je wijzigen in vrouwelijk. Ik zal hieronder nog wat meer voorbeelden geven.

Hola cariño – uitspraak: ola karienjo – hallo lieverd (= zelfstandig naamwoord, dus dat blijft onveranderd, maar niet altijd, bij mensen dieren, beroepen kan het vaak wel veranderen)

–    La niña es muy cariñosa – uitspraak: la nienja es moei karinjosa – Het meisje is heel lief
–    El niño es muy cariñoso – uitspraak: el nienjo es moei karinjoso – De jongen is heel lief. 
–    El maestro es bueno – uitspraak: el maaistro es boeweno – De leraar is goed
–    La maestra es buena – uitspraak: la maaistra es boewena – De lerares is goed

Maak eens wat zinnen in onze Besloten Facebook Groep www.facebook.com/groups/gratisspaanselessen dan kijk ik even met je mee. En iedereen helpt elkaar, want het is een superleuke groep met meer dan 11.000 mensen die graag Spaans willen leren en van Spanje houden.

La Palabra Española 63

El día de las palabrotas. De dag van de scheldwoorden, maar ook uitdrukkingen. Gewoon zodat je weet wat de Spanjaarden zeggen. Vandaag 2 mooie uitdrukkingen waar ik volledig achter sta.

•    La vida es un regalo. Y por eso debemos celebrarla cada día. 
Uitspraak: la vida es oen regalo, ie por eso debemos celebrarla (slissende c) kada dia. – Het leven is een gift. En daarom moeten we het elke dag vieren.
•    Amo a las personas que disfrutan de la vida, porque yo hago lo mismo. 
Uitspraak: amo a las personas kè disfroetan de la bida, porkè jo ago lo mismo. – Ik houd van de personen die genieten van het leven, want ik doe hetzelfde. 

La Palabra Española 64

Nog even over de bijvoeglijk naamwoorden. Eindigen ze op een andere letter bijvoorbeeld -E / -A / dan blijven ze onveranderd. Eindigen ze op een -O dan verandert het naar het vrouwelijk -A bij een vrouwelijk zelfstandig naamwoord. Ik zal wat voorbeelden geven:

 • La mesa es verde – uitspraak: la messa es berde – de tafel is groen. Verde eindigt op een -E dus dat blijft zo.
 • La flor es roja – uitspraak: la flor es roga – de bloem is rood. Rojo is het algemene woord, eindigend op een -O, maar omdat de bloem vrouwelijk is verandert het in een -A.
 • El bolso es negro – uitspraak: el bolso es negro – de tas is zwart. Negro eindigt op een -O dus als je Negro gebruikt bij een vrouwelijk zelfstandig naamwoord dan verandert het in een -A.
 • La mesa es negra – omdat mesa vrouwelijk is, verandert negro in negra. 

La Palabra Española 65

Het verschil tussen SER en ESTAR blijft lastig. Wij oefenen dit tijdens de LIVE Spaanse lessen voor zowel de Beginners als de Semi-Gevorderden ontzettend veel, want het blijft een dingetje. Gelukkig heb ik mooie spiekbriefjes zodat iedereen het uiteindelijk supergoed leert. 

Even een oefening uit mijn beginnersexamen van www.supergoedspaansleren.nl en de antwoorden krijg je in Palabra Española 66

Oefening 1: Maak de zin compleet met de vervoeging van het werkwoord SER of ESTAR

 1. Mi hermana y yo ………………….. muy contentas.
 2. ………………. casado con Julia.
 3. Maria y Elena …………… primas.
 4. No …………….. mi libro.
 5. Dónde ……………..Amsterdam
 6. Bruselas ……….. la capital de Bélgica.
 7. Yo ……….. la maestra de tu hija.
 8. Mi camisa y pantalón …….. de color naranja.
 9. Tú ………………el padre de Pedro.
 10. Vosotros ………………… vecinos?

La Palabra Española 66

Antwoorden op de oefening van hierboven. Maak de zin compleet met de vervoeging van het werkwoord SER of ESTAR

 1. Mi hermana y yo ……ESTAMOS…………….. muy contentas.
 2. ……ESTOY…………. casado con Julia.
 3. Maria y Elena …SON………… primas.
 4. No ………ES…….. mi libro.
 5. Dónde ……ESTÁ………..Amsterdam
 6. Bruselas …ES…….. la capital de Bélgica.
 7. Yo …SOY…….. la maestra de tu hija.
 8. Mi camisa y pantalón …SON….. de color naranja.
 9. Tú ……ERES…………el padre de Pedro.
 10. ¿Vosotros ………SOIS………… vecinos?

Ik hoop je vanaf maandag 23 januari te zien in mijn Online Klaslokaal en geef jezelf het cadeau om Spaans te spreken in 8 weken. Wel levenslang toegang hoor. Want even terugkijken is altijd fijn.

Bij elke les krijg je een lesvideo met een Spaans iemand naast mij. Een lesdocument met de uitspraak. Een podcast. Een oefening, antwoord op de oefening. Soms een luisterspel of een toets. Dit zijn de makkelijke stapjes waardoor het werkelijk waar IEDEREEN lukt om snel en makkelijk Spaans te leren

Makkelijk en snel Spaans leren met SuperGoedSpaansLeren.nl: Baal jij ook dat je niet alles makkelijk kunt regelen in het Spaans. 25 jaar geleden leerde Cintha Spaans in 4 maanden. Dat is voor jou ook mogelijk, een NIEUWE leuke lesmethode, waardoor jij in simpele stappen gegarandeerd Spaans praat in een korte tijd. MEER INFORMATIE.

Ga naar de inhoud