Search
menu
Search

Het iconische strand en badhuis Baños del Carmen in Málaga verklaard tot Cultureel Erfgoed

Het iconische strand en badhuis Baños del Carmen in Málaga verklaard tot Cultureel Erfgoed
Beeld: Manuel Martín Laguna / wikimedia

Het iconische strand en badhuis Baños del Carmen in Málaga verklaard tot Cultureel Erfgoed

De Baños del Carmen is een iconisch strand en openbaar bad in Málaga. Het complex werd gebouwd in 1919 en is een van de weinige overgebleven voorbeelden van een openbaar zeebad uit die tijd. Dit complex is nu door de regionale overheid van Andalusië uitgeroepen tot ‘Bien de Interés Cultural’ oftewel cultureel erfgoed.

Het balneario (badhuis) Nuestra Señora del Carmen, beter bekend als de Baños del Carmen, heeft een rijke geschiedenis. Het werd gebouwd in 1919 toen de populariteit van zeebaden een hoge vlucht nam. Málaga ontwikkelde zich in de tweede helft van de 19e eeuw tot een internationale badplaatsstad vanwege het zachte klimaat.

In de beginjaren was het complex alleen toegankelijk voor de upper class. Pas later werd het openbaar toegankelijk voor alle lagen van de bevolking. Tegenwoordig is het één van de meest geliefde stranden onder zowel locals als toeristen vanwege de unieke sfeer.

Het complex bestaat uit twee delen: het strand- en badgedeelte met restaurant, terrassen en tuinen, en het sportgedeelte met onder andere een bos met eucalyptusbomen. De architectuur is een mix van traditionele Andalusische stijlen met moderne invloeden. Het hoofdgebouw met witte muren en rode dakpannen is geïnspireerd op traditionele Spaanse landhuizen. De grote ramen zorgen voor veel lichtinval en mooie uitzichten op zee. Andere opvallende elementen zijn de vele boogvormige doorgangen, sierlijke smeedijzeren ornamenten en de Moorse invloeden.

In 2024 is het complex erkend als cultureel erfgoed van Andalusië vanwege de cultuurhistorische waarde. Het balneario is nauw verbonden met de identiteit en geschiedenis van Málaga. Generaties Malagueños hebben herinneringen aan zonovergoten dagen op het strand van Baños del Carmen. Van schrijvers als Emilio Prados en Manuel Alcántara tot voetbalclub CD Málaga en de kunstenaars van de Nueva Figuración Malagueña in de jaren 80.

Maar ook in het heden speelt het complex een belangrijke sociale rol als ontmoetingsplek voor buurtbewoners en als locatie voor evenementen en festivals. Het balneario is onlosmakelijk verbonden met de ziel van de stad.

Tegenwoordig is de Baños del Carmen een populaire toeristische attractie en ontmoetingsplaats voor zowel locals als bezoekers. Jaarlijks genieten duizenden mensen van een verfrissende duik in zee, heerlijke tapas op het terras of relaxen in de schaduw onder de pijnbomen.

Een bezoek aan dit bijzondere complex is zeer de moeite waard voor iedereen die Málaga bezoekt. Het ligt vlak bij het centrum en is zowel lopend, met de bus of auto goed bereikbaar. De promenade langs de kust is ideaal om te wandelen of fietsen. Of huur een elektrische step en cruise langs de boulevard. Kortom, de Baños del Carmen is een must-see als je van zon, zee en de bourgondische levensstijl houdt.

Ga naar de inhoud