Renfe vervoert 522 miljoen reizigers in 2023 en behaalt op één na hoogste cijfer ooit

Renfe vervoert 522 miljoen reizigers in 2023 en behaalt op één na hoogste cijfer ooit
Beeld: @Avlorenfe / X

Renfe vervoert 522 miljoen reizigers in 2023 en behaalt op één na hoogste cijfer ooit

De Spaanse treinmaatschappij Renfe heeft onlangs aangekondigd dat ze in 2023 maar liefst 522 miljoen reizigers heeft vervoerd, wat neerkomt op een stijging van 85 miljoen reizigers (+19%) vergeleken met het voorgaande jaar. Dit is het op één na hoogste aantal passagiers in de geschiedenis van het bedrijf, met slechts 5,6 miljoen minder dan het recordjaar 2006.

In 2023 heeft Renfe niet alleen een recordaantal passagiers vervoerd, maar ook een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Met een totale besparing van 4,2 miljoen ton CO₂ komt dit neer op het equivalent van de uitstoot van ongeveer 350 miljoen privévoertuigen of het verbruik van meer dan 1,79 miljard liter brandstof. Dit is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere toekomst voor Spanje en de rest van de wereld.

Het is algemeen bekend dat treinen een veel milieuvriendelijker vervoermiddel zijn dan auto’s of vliegtuigen. Dit komt doordat treinen op elektriciteit rijden, wat een schonere energiebron is dan fossiele brandstoffen. Bovendien kunnen treinen grote aantallen passagiers tegelijk vervoeren, waardoor er minder voertuigen op de weg zijn en dus ook minder uitstoot. Volgens Renfe heeft het vervoeren van 522 miljoen reizigers in 2023 een besparing opgeleverd die gelijk staat aan het planten van 100 miljoen bomen.

Van de 522 miljoen reizigers die in 2023 door Renfe zijn vervoerd, waren er meer dan 30 miljoen die gebruikmaakten van de langeafstandstreinen. Dit omvat de AVE (hogesnelheidstrein), Avlo (lagekostentrein), Alvia, Euromed en Intercity. Deze treinen bieden comfortabele en snelle verbindingen tussen de grote steden in Spanje en zijn een populaire keuze voor zowel binnenlandse als internationale reizigers.

Spanje heeft een van de meest uitgebreide hogesnelheidsnetwerken ter wereld, met meer dan 3.200 kilometer aan spoorlijnen. De AVE-treinen kunnen snelheden bereiken tot 310 km/u en verbinden steden als Madrid, Barcelona, Valencia en Sevilla. Dit heeft niet alleen gezorgd voor een betere bereikbaarheid van deze steden, maar ook voor economische groei en ontwikkeling in de regio’s waar de hogesnelheidstreinen rijden.

In 2020 lanceerde Renfe de Avlo, een budget alternatief voor de duurdere AVE om de concurrentie aan te gaan met de Franse Ouigo en Italiaans/Spaanse Iryo. Met tickets vanaf slechts € 5 is dit een betaalbare optie voor reizigers die op zoek zijn naar een snelle en goedkope manier om door Spanje te reizen. De Avlo-treinen rijden tussen Madrid en Barcelona, met plannen om in de toekomst meer routes toe te voegen.

Ga naar de inhoud