Waarom Spanje het beste land is om een ​​roadtrip te maken

Waarom Spanje het beste land is om een ​​roadtrip te maken
Beeld: via canva.com

Waarom Spanje het beste land is om een ​​roadtrip te maken

Spanje staat bekend om zijn prachtige landschappen, heerlijk eten en gastvrije cultuur. Het is dan ook geen verrassing dat het Europese land uitgeroepen is tot het beste om een ​​roadtrip te maken volgens een recente ranking.

In dit artikel verkennen we waarom Spanje zo ideaal is voor het maken van een autoreis en delen we enkele suggesties voor de beste routes die je kunt nemen. Of je nu houdt van adembenemende landschappen, historische steden of lekker eten, Spanje heeft het allemaal.

Volgens onderzoek is Spanje het land waar buitenlandse chauffeurs waarschijnlijk het meest met de auto op reis gaan. Dit komt doordat ze de rijervaring in Spanje als zeer aangenaam ervaren. Spanje staat op de vijfde plaats in de ranglijst van landen met de beste kwaliteit wegen. De wegen in Spanje zijn modern en goed onderhouden. Daarnaast heeft Spanje het derde laagste autohuurtarief van Europa. Voor slechts € 29,55 kun je een auto huren in Spanje. Dit bespaart je geld dat je kunt besteden aan andere dingen, zoals het bezoeken van beroemde musea of het proeven van heerlijke tapas.

Op de tweede plaats staat Canada dat een populaire bestemming is voor roadtrips dankzij de relatief betaalbare benzineprijzen en de vrije en open wegen. De Verenigde Staten staan op de derde plaats, dankzij hun beroemde snelwegen en routes zoals de Route 66 en de Pacific Coast Highway. Het Verenigd Koninkrijk bezette de vierde plaats, met hoge cijfers voor zijn even beroemde routes zoals de North Coast 500. Portugal bezette de vijfde plaats, dankzij de lagere benzineprijzen en de indrukwekkende kustroutes.

Nederland staat niet in de top vijf of top tien lijst, maar België staat wel op de lijst. Helaas staat het land als derde op de lijst van slechtste landen om te rijden, achter de nummer een Servië en nummer twee Roemenië.

De Spaanse Route 66:

De Amerikaanse Route 66 staat bekend als een iconische roadtrip route. Spanje heeft zijn eigen versie met de N-VI, de historische snelweg tussen Madrid en A Coruña. Deze 600 kilometer lange rit voert je langs adembenemende landschappen en interessante bezienswaardigheden.

De N-VI route is de perfecte manier om het noorden van Spanje te verkennen. Hier zijn enkele redenen waarom deze route de moeite waard is:

 • De route voert je door verschillende regio’s zoals Castilië en León, Galicië en Asturië. Je ziet dus een grote verscheidenheid aan landschappen, van groene valleien tot ruige bergen.
 • Onderweg kom je interessante steden en dorpjes tegen zoals Segovia, León, Lugo en Santiago de Compostella. Dit zijn plekken rijk aan cultuur, architectuur en lekker eten.
 • Je rijdt door natuurparken zoals Picos de Europa met adembenemende uitzichten. Perfect voor natuurliefhebbers!
 • Langs de route vind je tal van middeleeuwse kastelen, Romeinse bruggen en andere fascinerende historische bezienswaardigheden.
 • En uiteraard kun je onderweg genieten van heerlijke Spaanse gerechten zoals paella, tapas en Galicische zeevruchten.

De Ruta de la Plata

Deze 1000 kilometer lange noord-zuid route volgt een oude Romeinse handelsroute door het westen van Spanje. Je komt onder meer langs:

 • Mérida – veel Romeinse ruïnes zoals een amfitheater en circus
 • Cáceres – middeleeuwse stad met stadsmuren en torens
 • Salamanca – universiteitsstad met prachtige gebouwen
 • Sevilla – levendige stad bekend om de flamenco en originele tapas bars

Onderweg is er ook veel natuurschoon zoals het nationaal park Monfragüe met kloven, rivieren en ruige rotsen.

Costa Brava en Barcelona

De kustlijn van Costa Brava tot aan Barcelona is een populair traject. Bezienswaardigheden die je tegenkomt zijn onder andere:

 • Begur – pittoresk middeleeuws dorpje met uitzicht over zee
 • Cadaqués – witgeschilderde huizen en blauwe wateren met Dalí woning/museum
 • Girona – goed bewaarde joodse wijk en kathedraal op een heuvel
 • Barcelona – wereldstad met veel modernistische architectuur van Gaudí

Je kunt relaxed van dorpje naar dorpje rijden en onderweg stoppen bij stranden en restaurants met zeevruchten. Een echte aanrader!

Eje Pirenaico door de Pyreneeën

In een eerde gepubliceerd artikel dat HIER te lezen is hebben we geschreven over de N-260 dwars door de Pyreneeën van oost naar west Spanje, of van de Costa Brava naar Baskenland. Het is een prachtige route door de natuur, langs pittoreske dorpen en interessante steden. Houd er rekening mee dat het op veel trajecten een bochtige route is.

Ga naar de inhoud