Laatste waarschuwing voor Spanje vanuit Brussel wat betreft luchtverontreiniging

Laatste waarschuwing voor Spanje vanuit Brussel wat betreft luchtverontreiniging

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Europese Unie in Brussel heeft het een beetje gehad met Spanje. Het land heeft elk jaar weer te maken met te veel luchtverontreiniging waarbij men veel belooft om er wat aan te doen maar er daadwerkelijk niet zoveel gebeurd. Spanje staat samen met Duitsland, Frankrijk, Italië en Groot Brittannië op een lijst van landen die schuldig zijn aan voortdurende schendingen van een te hoog stikstofdioxide gehalte in de lucht.

Mocht Spanje samen met de andere landen geen actie ondernemen en geen gehoor geven aan de voortdurende waarschuwingen vanuit Brussel, dan kan de Europese Commissie besluiten de zaak bij het Hof van Justitie van de EU neer te leggen waarna behoorlijke sancties kunnen volgen.

In Spanje gaat het vooral om de twee grote steden Madrid en Barcelona die regelmatig te maken hebben met een flinke milieuverontreiniging. Madrid heeft op het einde van vorig jaar en aan het begin van dit jaar al meerdere malen actie moeten ondernemen vanwege de luchtverontreiniging. Ook Barcelona heeft vaak te maken met een flinke laag smog en luchtverontreiniging en de gemeente heeft aangekondigd vanaf 2020 geen verontreinigende voertuigen zoals diesels ouder dan 10 jaar toe te laten tot het centrum.

Voor de EU zijn al deze maatregelen echter bij lange na niet genoeg en dient men veel meer actie te ondernemen om de luchtverontreiniging, net zoals in andere EU landen, flink terug te dringen.

Aanhoudend hoge niveaus van stikstofdioxide (NO2) veroorzaakte bijna 70.000 vroegtijdige sterfgevallen in Europa in 2013. Dat is bijna drie keer het aantal sterfgevallen door verkeersongevallen in hetzelfde jaar, aldus de EU commissie in een persbericht. NO2 vervuiling is “een ernstig risico voor de gezondheid”. In Spanje spreekt men vaak over 30.000 sterfgevallen per jaar maar in vergelijking met het EU cijfer van 70.000 per jaar in heel Europa lijkt dat erg veel.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.