skip to Main Content
Februari is de maand van onheil voor Spaanse hazewindhond
DutchGalgoLobby

Februari is de maand van onheil voor Spaanse hazewindhond

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Jaarlijks worden er zo’n 50.000 hazewindhonden in Spanje gedumpt en/of gedood in februari wat samenvalt met het einde van het jachtseizoen. De Spaanse galgo is één van de meest mishandelde honden rassen in Europa. Deze windhonden spelen al eeuwenlang een cruciale rol in veel plattelandsgemeenschappen in Spanje waar bijna iedereen jager was en nog steeds is.

Ondertussen groeit in de steden in Spanje het verzet tegen deze massale mishandeling van honden. Deze misstanden spelen zich af in Europa, maar niemand is nog bereid dit probleem aan te pakken. De Nederlandse stichting DutchGalgoLobby pleit voor actie vanuit de Spaanse autoriteiten en ook vanuit de Europese Unie.

Jacht in Spanje

In Spanje is de jacht een zeer lucratieve sector, met een totaalomzet van 6,4 miljard euro in 2018. 180.000 mensen zijn werkzaam in de jachtsector. 190.000 jagers en 120.000 hazewindhonden staan geregistreerd voor de activiteit jagen met hazewindhonden. Gemiddeld heeft een jager 6 tot 20 galgo’s. Het werkelijke aantal honden ligt hoger, omdat niet alle jagers hun honden registreren.

De Spaanse regering doet weinig om de misstanden in de jachtsector aan te pakken. Sterker nog, de conservatieve partij Partido Popular (PP) werkt aan een plan om de jacht beter te beschermen en heeft hierbij om steun gevraagd van diverse partijen, onder meer de extreemrechtse partij VOX, een groot voorstander van de jacht.

Een argument hiervoor is het tegengaan van de ontvolking van rurale gebieden in Spanje. De kans is groot dat de misstanden die voortvloeien uit de jachtsector voorlopig niet aangepakt worden. Verder is het dan wel verboden om jachthonden te mishandelen of te doden, maar dit verbod wordt niet gehandhaafd.

De Spaanse galgo

De hazewindhonden zijn onderhevig aan zware trainingen en leven onder erbarmelijke omstandigheden. Als het jachtseizoen voorbij is en ze niet langer ‘dienen’, worden ze afgedankt als een wegwerpartikel. Soms worden ze gedood, voorafgegaan door een lange lijdensweg door ze op te hangen of in een put te gooien.

Opvangcentra proberen zoveel mogelijk dieren te redden, maar ze krijgen geen enkele hulp van de overheid. Het lot van de Spaanse galgo ligt volledig in handen van burgers die zelf tot actie komen. De bewustwording in het land groeit sterk dankzij aandacht voor dit probleem in de Spaanse media en de social media.

Europees probleem

Veel Spaanse galgo’s worden in landen zoals Nederland, België, Duitsland geadopteerd. Het redden van honden is echter niet de oplossing. De oorzaak van het probleem moet worden weggenomen. Stichting DutchGalgoLobby is van mening dat als Spanje geen maatregelen treft, de Europese Unie dit moet afdwingen. Het gaat hier om 50.000 honden die jaarlijks in Europa in de steek gelaten en/of mishandeld worden door jagers.

Vanuit Europa wordt het oplossen van het probleem verhinderd door het Verdrag van Lissabon, waarin een uitzondering is opgenomen voor culturele tradities, regionaal erfgoed en godsdienstige riten. Tradities zoals het stierenvechten worden niet aangepakt door de EU. Ondertussen wordt de traditionele jacht met galgo’s in andere Europese landen als een vorm van stropen beschouwd.

Vorige week nog werd een massagraf in Extremadura gevonden met minstens 6 dode galgo’s. De opvangcentra in Spanje barsten momenteel uit hun voegen. Burgers en organisaties in Europa proberen op eigen kracht iets te doen voor de geredde honden. Het wordt tijd dat verdragen en wetten deze honden gaan beschermen, in plaats van de mensen die onder het mom van cultuur en tradities verantwoordelijk zijn voor deze misstanden.

Persbericht Stichting DutchGalgoLobby

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 31 reacties
 1. triest , het probleem is gekend, en wat doet het “verenigd Europa”?? niets!! het leed is er niet enkel voor galgo’s, ook voor stieren, katten e.d. en niet enkel in Spanje. Zie maar naar heet gesubsidieerd doden van honden in Roemenie, toegejuigd door de overheid, zie maar naar de intentie om al de beren in de carpaten te laten afschieten enz enz…Maar o wee wat een ramp wanneer iemand is geen kakzakje gebruikt!!!
  De oorzaak ligt in de mentaliteit van de mens, zolang deze niet verandert zal er nooit iets veranderen.Internationaal protest zoals voor het klimaat nu moet op touw worden gezet zodat de overheden worden gedwongen om te luisteren..

 2. Het is gruwelijk heb zelf 2 galgos, doodsbeange dieren en sommige mensen op straat kijken of meewarig of bedanken me —–voorlichting op scholen en grote steriliosatie programmas.
  Idem voor de katten, heb ook meegedaan aan eten geven maar dat HELPT niet. Steriliseren is de enige optie + voorlichting op de scholen . i

  1. Sinds 2002 heb ik alleen nog Galgo’s minimaal vijf. Het is vreselijk wat deze honden en de andere jachthonden in bloody spain wordt aangedaan. Hun angst voor mannen en ook kinderen is vreselijk om te zien. Sommige moeten apart eten want dat durven zij niet als de andere Galgo’s erbij zijn. Het eten van rotzooi van straat en dode dieren krijg je er haast niet uit. En volgens mij is 50.000 op jaarbasis een erg gunstig getal. Wat mij betreft mogen alle galgueros verrotten in hel.

 3. SPANJE SCHAAM JULLIE DIEP, REGERING DOE WAT TEGEN DE DIEREN BEULEN/ MOORDENAARS ???! De dieren- beulen horen gestraft te worden!!! SPANJE ?

 4. Ik schrijf het nogmaals beschaving is er niet en ook nog nooit geweest. ! Een hoop prietpraat in de ruimte en thats it..! De spiraal der beestheid , want mensheid bestaat niet..! De spiraal gaat naar beneden tot het einde van het ras wat mens genoemd wordt. De rest van het geleuter is in het luchtledige..! Dat er hoop gekoestert wordt van de club die wel het goed willen doen is vechten tegen de bierkaai..! Natuurlijk zie ik het ook graag anders. Zelf verzorg ik al jaren dieren uit de buurt die achtergelaten zijn . Als een dier kon praten .! Je kan al aan de beweging en reactie zien wat het dier allemaal heeft mee moeten maken aan ellende..! Nee voor mij is het wel klaar en duidelijk het zijn schoften met wrede handelingen. Oppakken en nooit meer terug , weg uit de samenleving en rap..! De harde hand dat is helaas de methode andere middelen werken niet..! De sadisten zijn in de bovenkamer echt compleet verziekt. De DNA samenstelling van deze horror creaturen zijn behoorlijk aangetast.! Weg ermee..! En wat gaat er nu eigenlijk wel goed in de wereld helemaal niets het is consumeren , vervuilen , oorlog voeren , corruptie , ouderen om zeep helpen / beroven. Geen respect meer voor mens en dier..! Kom op nog meer tralies voor deuren en ramen en daarbij ook nog de wapens erbij. Liefst het kaliber zo groot als mogelijk..! Pitbulls en andere soorten die zo gemeen getraind zijn dat ze zelfs bijna de eigenaar / ploert aanvallen. Overal muilkorven en wurg-riemen het gaat maar door.! Het is echt een goddeloze puinhoop.! De hel op aarde dood en verderf..! De lavabol in volle glorie..! De verlaten dorpen in Spanje zijn vergeven van katten en honden . Begrijpelijk endelijk rust voor de dieren zolang het duurt..!

 5. Ik woonde nog geen twee maanden in Spanje toen ik een podenco op straat vond. Voor de vorige eigenaar een wegwerp voorwerp voor mij een fantastische kameraad. Maar je mag niet generaliseren, heb Spaanse geburen die heel goed voor hun honden zorgen en ook met afschuw kijken naar wat er allemaal gebeurt. Het aantal sukkelaars is zo groot, je kan ze onmogelijk allemaal helpen.

 6. Eddy ik ben het volkomen met je eens en ga graag met je mee.
  Danielle ,je verdiend een dikke pluim .Zou graag helpen maar ik woon op een klein app. niet mogelijk om zo een grote hond te houden

 7. Dan zijn dit nog “maar” de dieren!
  Jammer dat het vaak zo een mooi weer is….en de winters niet zo koud!!!
  Anders gaf je hier toch niets uit……
  Maar ja……de Spaanse geschiedenis was voor velen ook niet je van dat!!
  Gelukkig dat extreem rechts overal zo een goede comeback maakt!!!!
  Dan kunnen we ze misschien weer op het menu zetten!!!
  De kracht van de geschiedenis blijft dat mensen niet leverbaar blijken te zijn!!!
  Het blijft een hondenleven met “verkeerde” mensen!! Of dieren……….geniet van een warme week!!!!

 8. Ik woon op Tenerife en zie regelmatig met een ijzerdraad opgehangen honden … de honden die naar Nederland gaan hebben allemaal hartworm en moeten hun hele leven medicijnen daarvoor slikken …

 9. Er zijn hier gelukkig ook heel veel mensen die wel heel veel van dieren houden en deze misstanden ook willen aanpakken. Wij wonen in Catalunya en ik heb het idee hoe verder zuidelijk je komt in Spanje hoe traditioneler de mensen worden en in de omgang met dieren hartelozer. Ze gaan nu in de aangrenzende provincie Aragon lesgeven op school hoe om te gaan met huisdieren. Geweldig, omdat het vaak onwetendheid is en alle verandering begint bij de jeugd. Een goed begin!

 10. Arme beestjes, stomme Spanjaarden??? Maar niemand geeft een suggestie hoe je dit probleem zou kunnen oplossen. Niet afmaken creëert een nog grotere overbevolking van de dierenopvang. En het is niet prettig als je tussen de (tweede) huizen woont en je wordt de hele nacht wakker gehouden door 2/3/4/of meer blaffende honden. De honden hier zijn meestal werk honden (waak of jacht) en geen sociale knuffel beestjes, die je gezelschap houden op koude winteravonden. Misschien moet er een echte oplossing om de zomermaanden te overbruggen gevonden worden. Een club van dierenliefhebbers die een hond alleen gedurende de werkeloze maanden verzorgen???

 11. Ik merk de verontwaardiging van velen waar het dierenmishandeling betreft. De enige manier om hier iets tegen te doen is lid worden van de PACMA. De bewustwording in Spanje, vooral onder haar eigen bevolking, is groeiende,Godzijdank! Niet lullen maar poetsen!! “La no violencia lleva a la más alta ética,lo cual es la meta de la evolución. Hasta que no cesemos de dañar a otros seres vivos,somos aún salvajes.

 12. Zolang de wet niet aangepast is en niet nageleefd en gecontroleerd wordt, zullen we dit probleem houden. Het is een grote schande en een zwarte vlek voor Spanje. Goed dat jullie er aandacht aan besteden. De onwetendheid is nog verschrikkelijk groot onder bevolking en zeker buitenlanders.

 13. Dank je wel voor dit artikel, zelf had veel liever dat het artikel niet nodig was.
  Het probleem is nog veel erger er zijn ook duizenden Podenco`s welke weg moeten na het jachtseizoen, er zijn nu alleen maar voerkosten aan verbonden. Toch is er ook iets positief`s te melden, wij hebben zelf een Podenco geadopteerd uit Spanje en hebben er voor ons gevoel goed aan gedaan, op straat in Spanje bedanken ons steeds meer mensen dat wij de Podenco hebben gered en een waardig leven geven. Ook bij de gewone mensen zie je steeds vaker een Galgo of Podenco als huishond zonder dat ze aan de ketting vast liggen.

 14. Geef namen vrij van deze schoften. Komt er 1tje voor mijn auto dan is hij de mijne. Vergeet ik te remmen of glij van het rempedaal af zodat ik deze schoft plat kan rijden. Laat me het aksjeblieft nooit zien. Ook vind ik dat als mensen weten wie zo’n hond heeft en die nu ineens weg is een meldplicht moet hebben en doen ze dat niet dat €50.000,00 boete en 3 jaar de bak in. Want dan zijn zij ook verantwoordelijk. Wat doet de spaanse politiek hieraan?

 15. Dit barbaarse moet verboden gaan worden, en wel vandaag. De jagers boete geven maar dan ook heel hoog. Deze mensen doen de reinste dieren mishandelingen. Laat de regering nu eindelijk eens wakker worden. Schiet de jagers af die dit doen want die zijn geen mensen. Stop stop stop fit onmiddellijk deze verschrikkelijk dierenleed

 16. Galgo’s en podenco’s vallen in de Spaanse wet niet onder de honden…. Volgens mijn buurvrouw, werkzaam is bij een stichting hondenopvang, moet die wet aangepast worden.
  Dan kunnen er meerdere instanties zoals politie zich inzetten…..
  Het is treurig dat dit zo is……..

 17. Ik wordt misselijk als ik dit lees, in een woord schofterig, en de eigenaren die
  zo’n onschuldig beest zo behandelen moeten zelf door hun poten geschoten worden( ik wil graag de kogels hiervoor betalen ) Ik ben een groot liefhebber
  van Spanje maar dit soort toestanden zouden een rede kunnen zijn om hier
  NOOIT meer heen te gaan.

 18. Het probleem moet inderdaad in Spanje en Europees aangepakt worden ..het zijn zoon schrijnende toestanden ..en er vangen veel mensen hun op , maar er komen er altijd terug zoveel bij ..zo erg ! .

 19. De eerste zondag van febr. liep ik op zondagochtend hier in de bergen. Het hele winterseizoen dag en nacht gejank gehad van vele honden ( had geen idee wat er aan de hand was). We hebben hier veel jagers!. Plotseling 3 schoten achter elkaar, blaffen stopte! Weer geblaf weer 3 schoten en nogmaals. het blaffen is nu definitief gestopt, ten minste 9-12 honden afgeschoten. Melding van gemaakt, wordt niets aangedaan!

  1. Zeer erg en zo barbaars. Hoe is het mogelijk om die diertjes zo te behandelen. Als een hond of een kat mij nog maar even aankijkt smelt ik al. Je krijgt er zo veel liefde van.
   Er moet echt iets aan gedaan worden, we kunnen dit in onze eeuw toch niet meer toelaten dat mensen zo met een dier omgaan. Echt harteloos en je moet een hart van steen hebben.
   Als ik in Spanje ben koop ik onmiddellijk kattenvoer voor los gatos abandonados. Heb er plezier in ze te zien eten.

   1. Ik heb al 8 Spaanse katten geadopteerd en als ik een paar maanden in Spanje ben, glippen de tranen over mijn gezicht. Arme dieren. Het liefst wil je ze allemaal redden. Je kunt ze dan alleen drinken en eten geven. Met honden is het niet anders. De boetes moeten hoger en ook handhaving.

    1. Miau en Sonia en ander goedbedoelenden: een paar maanden de katten eten geven en dan weer weggaan… is er niet een betere oplossing? Je buren krijgen waarschijnlijk deze katten terwijl zij misschien al enkele katten geadopteerd hebben, ze niet alleen te eten geven maar ook met hen naar de dierenarts geweest zijn voor sterilisatie. .?

     1. Beste,
      Terwijl ik daar ben, neem ik de zorg van die katjes ( eten en drinken) bedoel ik) over van buren die er wonen, dan zijn zij een beetje uit de kosten. Een Engelse geef ik wat geld om eten te kopen terwijl ik er niet ben. Ook de dierenarts in de buurt geeft eten en wordt er voor gezorgd dat ze ook nog mandjes hebben op een afgesproken plaats en uit het zicht.
      Er werd ook al geld bijeengesprokkeld voor castratie en sterilisatie, maar het blijft dweilen met de kraan open. Maar goed, ondertussen hebben ze geen honger. Heel goed dat iedereen samenwerkt en er ook al katjes werden geadopteerd.
      Een Spanjaard heeft 4 katjes en een hondje en ziet ze doodgraag en ik breng hem ook voeding voor zijn katjes want heeft het niet breed.
      Iedere helpende hand is toch al iets, maar ben akkoord dat er meer moet worden gedaan.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken