PP-partijleider wil met een permanent artikel 155 Catalonië overnemen

123rf
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De verkiezingscampagne is sinds afgelopen vrijdag toen premier Pedro Sánchez vervroegde algemene parlementsverkiezingen aankondigde op 28 april begonnen voor de politieke partijen. Net zoals de PSOE en Ciudadanos is ook de Partido Popular (PP) begonnen met het lokken van potentiële stemmers. Met name bij de partijen PP, Ciudadanos en ook VOX draait veel in hun campagnes om Catalonië.

Terwijl er veel mensen en ook specialisten binnen de politiek zijn die zeggen dat een aanhoudende politieke en sociale crisis in Catalonië door diverse politieke partijen gewenst is omdat dit goed zou zijn bij verkiezingen, gooit de steeds rechtser wordende PP er een schepje bovenop.

In een kranteninterview bevestigde de PP-partijleider Pablo Casado zijn plan voor Catalonië. In zijn ogen is de enige oplossing voor het Catalonië conflict een harde en permanente invoering van artikel 155 van de Spaanse grondwet. Met dat artikel is de centrale regering gemachtigd om het bestuur binnen een autonome regio over te nemen. Artikel 155 werd door de voormalige premier Mariano Rajoy in 2017 voor het eerst in de Spaanse geschiedenis uitgevoerd waarna er o.a. autonome verkiezingen kwamen.

Volgens Casado heeft de vorige artikel 155 uitvoering geen effect gehad en hebben de acties van de regering van de “traidor en golpista” Pedro Sánchez de separatisten alleen maar sterker gemaakt.

Daarom wil Casado een permanent artikel 155 zonder einddatum waardoor in feite de autonome regio Catalonië of in ieder geval de regioregering en het regionale parlement ophouden te bestaan.

Vrijheid

Volgens Pablo Casado geeft artikel 155 de vrijheid aan de Catalanen omdat ze bevrijdt worden van een regioregeing die een staatsgreep heeft uitgevoerd. Artikel 155 onderdrukt de regio niet maar bevrijdt deze van haar separatistische leiders, aldus Casado.

Artikel 155 moet net zolang van kracht worden totdat de politici in Catalonië zich weer aan de grondwet houden, de sociale verdeeldheid is verdwenen en de economische stabiliteit in Catalonië is hersteld.

Stemming

De PP wil deze week in het parlement een stemming forceren over Catalonië. Daarmee wil de PP in het parlement stemmen over afzetting van de regiopremier Quim Torra en wil men stemmen over het opnieuw invoeren van artikel 155 vanwege de aanhoudende separatistische dreigingen en handelingen.

Als eerste wil men in het parlement de verklaring van Torra over een Catalaanse Republiek teweegbrengen op de “Sloveense manier” zwaar veroordelen. Want in de ogen van Casado wil Torra dus doden en gewonden op straat zien om zijn doel te bereiken.

Daarnaast ziet men Torra als handlanger van de “gevaarlijke en gewelddadige” CDR groepen die door de Catalaanse regiopremier aangemoedigd worden de druk op te voeren.

LET OP: Het is mogelijk te reageren op dit artikel maar als het weer uit de hand loopt (zoals bij andere Catalonië artikelen) dan zal het commentaren systeem uitgezet worden. Respecteer ieders mening.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.