PP-partijleider wil met een permanent artikel 155 Catalonië overnemen

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De verkiezingscampagne is sinds afgelopen vrijdag toen premier Pedro Sánchez vervroegde algemene parlementsverkiezingen aankondigde op 28 april begonnen voor de politieke partijen. Net zoals de PSOE en Ciudadanos is ook de Partido Popular (PP) begonnen met het lokken van potentiële stemmers. Met name bij de partijen PP, Ciudadanos en ook VOX draait veel in hun campagnes om Catalonië.

Terwijl er veel mensen en ook specialisten binnen de politiek zijn die zeggen dat een aanhoudende politieke en sociale crisis in Catalonië door diverse politieke partijen gewenst is omdat dit goed zou zijn bij verkiezingen, gooit de steeds rechtser wordende PP er een schepje bovenop.

In een kranteninterview bevestigde de PP-partijleider Pablo Casado zijn plan voor Catalonië. In zijn ogen is de enige oplossing voor het Catalonië conflict een harde en permanente invoering van artikel 155 van de Spaanse grondwet. Met dat artikel is de centrale regering gemachtigd om het bestuur binnen een autonome regio over te nemen. Artikel 155 werd door de voormalige premier Mariano Rajoy in 2017 voor het eerst in de Spaanse geschiedenis uitgevoerd waarna er o.a. autonome verkiezingen kwamen.

Volgens Casado heeft de vorige artikel 155 uitvoering geen effect gehad en hebben de acties van de regering van de “traidor en golpista” Pedro Sánchez de separatisten alleen maar sterker gemaakt.

Daarom wil Casado een permanent artikel 155 zonder einddatum waardoor in feite de autonome regio Catalonië of in ieder geval de regioregering en het regionale parlement ophouden te bestaan.

Vrijheid

Volgens Pablo Casado geeft artikel 155 de vrijheid aan de Catalanen omdat ze bevrijdt worden van een regioregeing die een staatsgreep heeft uitgevoerd. Artikel 155 onderdrukt de regio niet maar bevrijdt deze van haar separatistische leiders, aldus Casado.

Artikel 155 moet net zolang van kracht worden totdat de politici in Catalonië zich weer aan de grondwet houden, de sociale verdeeldheid is verdwenen en de economische stabiliteit in Catalonië is hersteld.

Stemming

De PP wil deze week in het parlement een stemming forceren over Catalonië. Daarmee wil de PP in het parlement stemmen over afzetting van de regiopremier Quim Torra en wil men stemmen over het opnieuw invoeren van artikel 155 vanwege de aanhoudende separatistische dreigingen en handelingen.

Als eerste wil men in het parlement de verklaring van Torra over een Catalaanse Republiek teweegbrengen op de “Sloveense manier” zwaar veroordelen. Want in de ogen van Casado wil Torra dus doden en gewonden op straat zien om zijn doel te bereiken.

Daarnaast ziet men Torra als handlanger van de “gevaarlijke en gewelddadige” CDR groepen die door de Catalaanse regiopremier aangemoedigd worden de druk op te voeren.

LET OP: Het is mogelijk te reageren op dit artikel maar als het weer uit de hand loopt (zoals bij andere Catalonië artikelen) dan zal het commentaren systeem uitgezet worden. Respecteer ieders mening.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

69
Reageer op dit artikel

16 Comment threads
53 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
JACOB

Dat Cassado (zonder herkende diploma) en de PP maar doen wat ze niet laten kunnen (zijn voorganger Rajoy heeft er zich ook totaal op miskeken). Punt een, met het toepassen van artikel 155 gaat hij dus net definitief aantonen dat de democratisch stemmen uitgebracht tijdens regionale Catalaanse verkiezingen van geen telt zijn voor Madrid en dat alleen de (ondemocratische) dictaten uit Madrid tellen. Beste formule om nog meer de Catalanen van zich te vervreemden en de weerstand nog te versterken. Punt twee, blijkbaar heeft geen enkel van de ( niet) verlichte Spaanse geesten dus door wat de internationale juridische gevolgen… Lees verder »

Pit

Je niet aan de grondwet houden is dus democratisch, volgens sommigen. Een grondwet die overigens een kopie is van de Duitse (ook geen democratie).

JACOB

Punt een. Het is niet illegal om een referendum te houden volgens de Spaanse grondwet. Punt twee. Blijkbaar zijn sommigen (blijkbaar ook in Madrid niet dus) niet vertrouwd met het concept dat internationale wetgeving de overhand heeft over de nationale grondwetten (vooral als die Spaanse grondwet zelf de volledig en onbeperkte toepassing van de internationale regelgeving herkent). Hierbij dus ook vermelden dat de internationale wetgeving wel degelijk aangeeft dat bepaling zoals “de eenheid of ondeelbaarheid van grondgebied” (en andere) geen geldige voorwaarden zijn om de toepassing van het zelfbeschikking recht te weigeren of beperken. Aangezien (zie huidige proces tegen politieke… Lees verder »

Jose m

Waarschijnlijk volgens de enige propaganda die u nu volgt.
Zowel de EU als de VN hebben al aangegeven dat het separatisme in Catalunya geen kans maakt.(In iets meer diplomatieke bewoordingen)

Juan74

En zo is het Jose.
En het hof in Den Haag is een internationaal strafhof, dat houdt zich niet bezig met politieke zaken als deze. Aangezien Jacob zo goed is om Google te gebruiken als vertaler, kan hij ook even uitzoeken wat het internationale strafhof in Den Haag precies doet en waarom deze zaak daar niet voor zal komen.

JACOB

Tot verschil met u (een blijkbaar een hoop mensen in Spanje) ben ik niet afhankelijk van door bepaalde media naar hun dromen vertekend realiteit (waar Spanjevandaag ook een handje van weg heeft) en heb dus wel degelijke de originele verslagen van de verscheidene door de VN aangestelde observatoren onder ogen gehad. Maar zoals ik reeds gemeld hebben is het dus nu nog alleen maar een kwestie van tijd tegen dat de zaak op de internationaal zal voorkomen (wat de zenuwachtige reactie, hyperactiviteit en letterlijke paniek voetbal tegen de Catalanen van uit Madrid verklaart).

Jose m

Nogmaals,want u schijnt het ook niet te snappen.De laatste regionale verkiezingen (december 2017) zijn gewonnen door Ciudadanos onder leiding van Ines Arrimadas.Ciudadanos is tegen afscheiding.Dus dat klopt al niet wat je zegt. Ten tweede,als de Separatisten idd vast zouden zitten vanwege hun politieke opvattingen,zou Spanje er nog veel meer kunnen arresteren.bv Torra,Torrent,Rufian om eens een paar bekenden te noemen,maar die lopen gewoon vrij rond terwijl Torra heeft gehint op afscheiding via Sloveense manier,dus met doden en gewonden.Hij roept ook het cdr op tot geweld,en toch is hij nog President vd Generalitat. Ten 3e,je kan niet alleen democratie hebben wanneer het… Lees verder »

Juan74

Nogmaals, volledig eens met je Jose.
Misschien volg je Jacob nog niet lang hier, maar al zijn of haar berichten zijn overduidelijke propaganda berichten van de Separatisten zelf.
Die zich kennelijk bedreigd voelen door een mooie website als deze.
Deze persoon komt hier altijd met dezelfde kaarten aanzetten en zodra mensen zoals jij hem of haar met feiten hebben vast gezet, komt er een andere toon aan.
We kunnen daar dus nu rustig op gaan zitten wachten.

Jose m

Nee,ik ken deze persoon niet,reageer nauwelijks.
Maar scrollde nu beetje langs reacties en kon het niet laten.Ik vind dat er in Nl een nogal eenzijdig beeld geschetst wordt vd situatie daar.Ik erger me soms aan de halve waarheden en ronduit leugenachtige uitspraken v sommige mensen.

Juan74

Veel van de mensen die hier reageren wonen gewoon in Spanje. De site pakt Spaans-talige artikelen en zet deze om naar het Nederlands. Dus het is nog niet eens zozeer dat er in NL een eenzijdig beeld wordt geschapen denk ik. Maar de persoon waar jij je reacties op hebt gegeven, die bekijkt het inderdaad maar door 1 bril, dat is de Separatisten bril en alles en iedereen moet dat maar aannemen, als dan iemand langs komt met feiten zoals jij, dan kan die daar maar slecht tegen. Hoe dan ook, ik vond het verfrissende bijdragen die je had en… Lees verder »

Robert Lemm

Laat Spanje een eenheid blijven. De Catalaanse separatisten vormen een minderheid in Catalonië. Het zijn voornamelijk hoge plaatselijke ambtenaren die denken dat ze in een onafhankelijke staat meer macht krijgen. Het gewone volk heeft er niks aan.

Anoniem

Geweldig die open Europese grenzen en dat “recht” op zelfbeschikking!!
Het spelletje strategisch monopolieen en het dis-respekt voor dat zoogdier dat rechtop heeft leren lopen dat is pas echt zorgelijk!!
Het wordt warm deze week!!!

Ernest

Jose M

Wil er nu niet al te diep op ingaan.Maar voor alle mensen die zo zeker weten dat alle Catalanen afscheiding willen.
Bij de laatste regionale verkiezingen daar,won Ciudadanos (Partij tegen afscheiding).De enige reden dat ze nu in de opositie zitten is door het kiesstelsel.
De separatisten hebben die zo gevormd dat stemmen in Nationalistisch Catalaans gebied meer zetels opleveren dan stemmen in Pro Spanje gebied.
Vb.In Gerona of Lerida 1 stem=1 zetel.
Barcelona 4 stemmen=1 zetel.Vandaar Tabarnia.
Veel mensen hier zien alleen wat ze willen zien.

Rob

Una verdad como un templo.

Els

Ik ben het hier niet mee eens. Laten we bij het begin beginnen. Toen er een referendum was in Catalonië , waren er veel Catalanen die niet zouden gaan stemmen, omdat het toch ongeldig zou worden verklaard. Rajoy stuurde echter een grote troepenmacht naar de stembussen en hier en daar werden mensen met geweld belemmerd naar de stembus te gaan. Dit werd in no time via social media gedeeld en toen besloten heel veel Catalanen om toch te gaan stemmen, of om hun stem voor Catalonië uit te brengen, terwijl ze die ochtend nog tegen hadden willen stemmen. Vanaf dat… Lees verder »

feolavh@hotmail.com

Vanuit Catalonië zelf kan ik je vertellen dat om 9 uur al de eerste beelden van het politiegeweld te zien waren op de Catalaanse TV. Helaas échte beelden. Het was daarom best eng om toch naar het stembureau te gaan. Bovendien werkten veel computers ‘s ochtends niet omdat Spanje probeerde het referendum te verhinderen. Veel mensen stonden uren voor niets in de rij, om uiteindelijk bij een ander stembureau te moeten stemmen. Een bejaard, ziek echtpaar uit mijn omgeving (inmiddels beiden overleden) hebben er 7 uur over gedaan om te kunnen stemmen. Nog een wonder dat de opkomst 40% was… Lees verder »

Pit

Ja Rajoy was een uitblinker in tacktische maatregelen.

maclaren0@gmail.com

Als ik het eens allemaal goed snapte zoals de verschillende partijen ik kan niet volgen wat eigenlijk mijn voorkeur stem zou zijn welke partij REMCO kan hier eens een artikel over komen zo als wat elke partij zijn plannen zijn indien ze aan de macht komen

Juan74

Een stemwijzer net als je in Nederland krijgt bedoel je?

Renzo

Het onafhankelijk Catalonië is niet het grootste onderwerp van de Catalanen. Wel de afspraken met Madrid die vast hadden gelegd dat Catalonië verregaande autonomie zou krijgen zoals anderen als bijvoorbeeld Baskenland. Rajoy trok dit als zijn eerste daad in enkel voor Catalonië daar begon de grote wrevel. De Catalanen een trots volk werd weer geschoffeerd door Madrid. Geef ze de afspraken van voor Rajoy en klaar ben je. Eensgezind zijn de Catalanen over het feit dat de vastzittende politici vrij moeten komen, de gele lintjes zie op iedereen en ieder ter zakendoend gebouw in Catalonië. Er zijn politieke gevangen in… Lees verder »

Rob

Er zijn geen politieke gevangenen. Er zijn wel politici in de gevangenis en dat is een heel groot verschil!

Juan74

Ik weet niet hoor, maar volgens mij heeft de regio al verregaande autonomie. Welke afspraken die er lagen heeft Rajoy dan ingetrokken? De deal die er is gemaakt met de Basken was er eentje om steun te krijgen voor andere plannen. Zover zijn ze bij de Catalaanse regio regering niet gekomen, omdat ze zelf niet wilden onderhandelen met Rajoy en de regering. En weet je ook waarom?? Omdat er een aantal lui, onder andere Mas en nog wat meer, verdacht werden en ook al deels veroordeeld zijn vanwege misdrijven die men heeft gepleegd. Ook der herr P. heeft geen schone… Lees verder »

feolavh@hotmail.com

Welke afspraken heeft Rajoy dan ingetrokken? Wie dat niet weet, mist een belangrijk punt om zijn mening te kunnen geven over de Catalaanse kwestie. Binnen de grondwet heeft iedere autonome regio een eigen “estatuto”. Voor alle regio’s zijn deze statuten herzien in de loop der jaren. Voor Cataluña gebeurde dat ook in 2006, toen Zapatero (PSOE) MP was. Maar in 2010 bedacht Rajoy (PP) dat dat Catalaanse statuut te ver ging (overigens zonder de fiscale vrijheid van de Basken) en haalde 4 miljoen handtekeningen op tégen het Catalaanse statuut, wat daarop zo werd ingeperkt dat er weinig meer van overbleef,… Lees verder »

Juan74

Ik lees wat je zegt, maar ga niet mee in de conclusies die je trekt. Net of alleen in de Catalaanse regio, de overheid zich niet heeft gehouden of houdt aan gedane toezeggingen. Kijk even naar de metro ramp in Malaga als voorbeeld. Duurde ook veel langer dan gepland en belooft was, puur omdat het toegezegde geld er niet was, het werd leuk verkocht als zou men over het budget zijn gegaan, maar dat is niet zo. En het is van alle tijden dat de ene regering iets doet voor een regio of een land en een andere regering dat… Lees verder »

feolavh@hotmail.com

Je hebt het over misdaden en misdrijven, alsof we het over een moordenaar hebben. Mas is veroordeeld voor misbruik van publieke fondsen en is daarvoor tijdelijk geschorst en veroordeeld tot een geldboete.
Het woordgebruik is in deze hele kwestie nogal sterk. Catalanen worden door mensen als Casado en Rivera constant uitgemaakt voor nazi’s, supremacisten, terroristen, staatsgreepsplegers en een lang etcetera. Dagelijks wordt er grof gescholden. Ik kan me niet voorstellen dat zoiets in andere landen gebeurt.
Overigens: vluchten? Puigdemont en de anderen hebben zich bij de justitie van België (Zwitserland, Schotland) gemeld en worden niet voor niets niet uitgeleverd aan Spanje.

Martin

Feola: Puigdemont & co verblijven in België omdat de nv-a het handje boven hun hoofden houd. En de nv-a is nu eenmaal een partij met eenzelfde separatistisch gedachtengoed.
Ze hebben zich gemeld bij het Belgisch gerecht omdat ze van hun Belgische gespecialiseerde advokaad heel goed wisten dat ze niet zouden worden uitgeleverd.
Je kan het je niet voorstellen dat er gescholden wordt in andere landen? Ik stel voor dat je je er toch maar wat verder in verdiept hoor!

Pit

Ja politiek is het spel van stemmen winnen. De essrheid of het beste voor het land/regio heeft daar weinig mee. Neem de brexit leugens, de 1000 euro van Rutte, het kwartje van Kok om maar niet te spreken van Trump, Putin en co. Er veranderd in het overigens goed bedoelde democratisch systeem, niets aan. Dat was al bij de Grieken en Romeinen etc

Michiel

Dat moet de PP vooral doen. Het is de snelste manier om Catalunya zelfstandig te maken met behulp van de internationale gemeenschap ( mag ik toch hopen).
Dat bloedbad zal er dan inderdaad komen.
Er zijn weinig Spanjaarden ( en Nederlanders en Belgen) die beseffen hoe diep geworteld en breed gedragen de wil is om zich af te scheiden.

Renzo

De EU zal niet helpen, Junker, Merkel en Pp (Rajoy) zitten in brussel in het zelfde wespennest. Deze vallen elkaar niet af.

Rob

Het is geen kwestie van wel of niet afvallen. De EU ziet dit als een binnenlandse Spaanse aangelegenheid. En het is heel gebruikelijk ( behalve bij die idioot van een Trump dan) om niet te wieden in andermans tuintje.

luc.van.ginneken@gmail.com

Als de PP denkt om met repressie het Catalaanse probleem op te lossen, of zelfs maar in een meer vredevolle richting te duwen, dan vergissen ze zich.
Separatisme is niet meer of niet minder dan de wens om zijn politieke overheid te reorganiseren. Separatisme is dus geen misdrijf, het is een opinie.

Ronaldo Haasnoot

Als de EU een grondwet maakt gelijk in Spanje, kan geen enkel land of volk zich meer afscheiden. Hebben we dan nog een democratie of een centralistische dictatuur die zich verschuilt achter een grondwet om de democratie geografisch te smoren?
De enige uitweg voor een volk zou zijn: dat alle andere volkeren het er mee eens zijn, dat je de EU kan verlaten. Ik als Nederlander ben blij dat de EU nog niet zo’n grondwet heeft als Spanje. Voor GB zou wellicht met haar Brexit artikel 155 gelden.

Ronaldo Haasnoot

Overigens: ik ben zoals u vast opmerkt, een buitenstaander. Maar volg vanuit interesse Spanjes nieuws…
In NL ben ik een voorstander van het referendum, maar ik zie – zoals bij de Brexit – dat die, als het over geografische macht gaat, de gemoederen moelijk kan laten bedaren.

Ronaldo Haasnoot

Wat mij evenwel verbaasd is de strafmaat die geeist wordt. Hoe de politiek (VOX) die wil verhogen. M.i. is rebellie schromelijk overdreven aangezien daarvoor in de (grond) wet staat geschreven dat er een geweldadige ‘opstand’ ten grondslag zou moeten liggen… Hoe geweldadig waren de Catalanen? Of de Spaanse politie? M.i. is het toch gevaarlijk als Spanje zich aan de afgrond plaatst van een ‘politiek’ proces. Want hoe verhoudt zulks met de democratische waarde van het land binnen de EU? Krijgen we dan echt te maken met politieke gevangen? Omdat referenda – ook al zijn ze vreedzaam – ongewenst zijn? Mag… Lees verder »

anton74

Ja Ronaldo, zo zit dat. Het appartementengebouw waar ik woon heeft bij meerderheid in een referendum afgesproken om ons af te scheiden van Spanje, maar dat schijnt niet te mogen. Drie straten verderop heeft een hele straat zich bij referendum afgescheiden, mocht ook al niet en daar was het een hele straat nog wel. En ja, zelfs vier provincien mogen dat niet eens, stom he? En zelfs de delen van die vier provincien die Spaans willen blijven mogen zich niet van die vier afscheiden! Nu ga ik proberen om alleen mijn appartement onafhankelijk te verklaren, hopelijk lukt dat, er is… Lees verder »

Rob

Geachte heer Haasnoot. De door u genoemde grondwet in Spanje is in 1978 in werking getreden, nadat ALLE deelstaten hierover gestemd hebben. Ook de Catalanen. Wilt u misschien nog weten hoe de Catalanen indertijd gestemd hebben?? 92% voor.
Einde discussie wat mij betreft.

Ronaldo Haasnoot

@Rob, Dank voor uw info. 92%? Dat wist ik niet… Evenwel blijft mijn bezorgdheid en vraag als buitenstaander overeind staan. Zijn we – gezien de strafmaat en eis (als er voor rebellie geweldadige opstand nodig is – maar zulks niet er niet echt was) dan niet aan afzakken naar een politiek proces? M.a.w. is de reactie op – het in uw bewoordigen terecht verboden referendum – buitenproportoneel te noemen? Want was er sprake van fysieke of geestelijke ‘rebellie’ en is dat laatste inweze geen misdaad? Maar een politieke mening? Bestraft ‘men’ het plegen van een verboden referendum… Of een ‘geestelijke’… Lees verder »

Rob

Ik zou al uw vragen en stellingen willen bundelen tot 1 vraag. Vind u dat het overtreden van de grondwet in enig democratisch land, dus welk democratisch land dan ook, strafbaar moet zijn of niet?

Ronaldo Haasnoot

@Rob, Natuurlijk. Echter, rebellie is gebaseerd op ‘geweldadige’ opstand. Als de ‘overtreding’ niet geweldadig was, en je benoemd en straft haar toch zodanig, ontstaat er dan niet een andere overtreding? U stelling is correct, maar tussen een ‘taakstraf’ en ‘levenslang’ hoewel beide ‘straffen’ zijn ligt een enorm verschil. Democratrisch is het een, dictatoriaal m.i. het ander. Spanje is een jonge democratie, toch proef ik in de veroordelingseis dictatoriale trekken. De strafmaat zit mij niet lekker. Het riekt naar wraak en een (politiek) voorbeeld zetten. Het riekt naar ‘onderdrukking’. Da’s verre van democratisch…. Althans zo komt het tot mij over. Er… Lees verder »

Rob

Ik reageer op uw artikel hieronder, want daar staat geen knop beantwoorden op dit moment.
U heeft het over de strafmaat. Ik denk dat u bedoelt de tenlastelegging . Zoals de verdediging ongetwijfeld vrijspraak zal eisen. En dat baart mij dan weer zorgen. Gelukkig gaat een rechter over de strafmaat. En daarna wellicht een hogere rechter en wie weet daarna de hoogste rechter. Daarna is er pas een onomkeerbaar vonnis. Zou het niet verstandig zijn dat eerst af te wachten?

Pit

Als jij of ik de wet overtreden krijg ik een boete of erger. Waarom zou dat anders moeten zijn bij politici (ambtenaren) Zij zijn daarbij ook nog eens ingezworen zich aan de wet te houden, etc.

anton74

Een vreedzame “rebellie” is een vreedzame staatsgreep. Lijkt me strafbaar, ook wanneer in Amsterdam een referendum wordt gehouden en in Noordwest-Amsterdam er een meerderheid voor is zal de staat ingrijpen wanneer Noordwest-Amsterdam zich onafhankelijk verklaart. Lijkt me vrij normaal.

Vorlgens mij zijn er in NL wel enkele tentenwijken waar drugs wordt verhandeld en die zich graag onafhankelijk verklaren en de Nederlandse politie de toegang weigeren. Maar ze mogen het niet… Kennelijk werkt dat niet zo en mag je niet op eigen houtje jezelf onafhankelijk verklaren.

feolavh@hotmail.com

92% van de Catalanen heeft in 1978 vóór de Grondwet gestemd? Er was toen weinig keus: of blijven hangen in het Franco-regime, of tekenen voor een zogenaamde overgang naar een democratie, met een Grondwet die was opgesteld door ex-Franco ministers en militairen. Bovendien is de Grondwet in 40 jaar niet met de tijd meegegaan. De mensen die in 1978 vóór gestemd hebben zijn nu 58 jaar of ouder. Alle mensen onder de 58 (een meerderheid) hebben niet voor deze Grondwet gestemd.

Renzo

Feola ik ben blij dat je even reageer. Ik had dit moeten op zoeken om dit te kunnen weergeven . De Catalen zijn een hardwerkend eigenwijs en trots volk. Die moet je niet bedotten of verloochenen. Madrid is nog steeds doordrenkt van het post Franco virus. Ongeacht of Je je wilt afscheiden van iets onderdrukken leid tot weerstand

Rob

Feola, dit is zo mogelijk wel het meest onzinnige argument dat ik ook gelezen heb: leeftijd! Dus in alle democratische landen gaan we wetten terugdraaien omdat 20 of 30 of hoeveel dan ook jaren geleden onze kinderen er nog niet waren of nog geen stemrecht hadden? Totale waanzin!
En 92% is niet even zomaar een meerderheid. Dat zijn getallen die we eigenlijk alleen in Noord-Korea tegenkomen.
In feite is dit gewoon gescheidsvervalsing wat u doet. Iets waar de separatisten toch al niet vies van zijn. Ongehoord.

Miel

De stelling van Feola dat de huidige bevolking van Catalonië totaal anders denkt over de grondwet dan de bevolking van 1978 is waarschijnlijk volledig terecht. “Un 57% de catalanes diría ‘no’ a la Constitución si el referéndum fuera ahora” las ik een paar maanden geleden in El Diario. Een grondwet moet in overeenstemming zijn of worden gebracht met de wil van de huidige bevolking en niet met de wil van de bevolking van 40 jaar geleden. Dit blijkt onder meer ook uit het feit dat ALLE partijen een actualisering van de Carta Magna nodig vinden, zelfs al is dat volgens… Lees verder »

feolavh@hotmail.com

Precies Miel. En Nederland herziet de Grondwet bijna jaarlijks, want de maatschappij verandert en de wet wordt daaraan aangepast. Ongehoord?

Rob

De NL grondwet is al in geen tijden veranderd. Daarvoor is namelijk 2/3 meerderheid nodig in beide kamers. In de huidige politieke werkelijkheid vrijwel ondenkbaar .

Rob

Om die reden is de huidige NL grondwet uit 1983, dus echt niet veel jonger dan de Spaanse. Sinds die datum zijn er alleen hele kleine wijzigingen doorgevoerd , waarbij je moet denken aan het afschaffen van de dienstplicht.

Miel

“…De NL grondwet is al in geen tijden veranderd…”
“…Sinds die datum zijn er alleen hele kleine wijzigingen doorgevoerd , waarbij je moet denken aan het afschaffen van de dienstplicht…”
Klinkt nogal lachwekkend, toch ?

Juan74

Die 57% was een peiling, in alle andere artikelen waar het gaat om een peiling, ben jij de persoon die heel hard roept dat deze onzin zijn, gestuurd zijn en vooral fake-news zijn. Nu komt het je uit en dan ineens is die 57% een hard gegeven??
Je lijkt haast wel een politicus, die draaien ook alles zo als het hen op dat moment uitkomt.

Miel

@Juan74. Je hebt gelijk. Ik hecht zeer weinig geloof aan dergelijke peilingen en ook dit vind ik geen ‘hard gegeven’, maar ik geloof toch wel dat als 92% vóór verandert in 57% tégen, de stelling dat de bevolking er nu anders over denkt ‘waarschijnlijk terecht’ is.

Janus

Bij de PP kennen ze blijkbaar de brandweerwijsheid niet die zegt: “waar geen zuurstof is, kan geen brand woeden”!
In plaats daarvan zetten ze er juist een straalwind op en het vuur zal huizenhoog oplaaien. Volkomen overbodige retoriek, want artikel 155 kan al toegepast worden indien de regering dit noodzakelijk vindt. Misschien is het handiger om eerst eens intern schoon schip te maken, voor het verval verder doorzet en de partij gedecimeerd gaat worden!?

Miel

“…Het is mogelijk te reageren op dit artikel maar als het weer uit de hand loopt (zoals bij andere Catalonië artikelen) dan zal het commentaren systeem uitgezet worden. Respecteer ieders mening…”

Fijn dat je het nog eens duidelijk stelt want blijkbaar hadden Rob en Juan74 het niet goed begrepen.

Juan74

Miel: ¨meester, die 2 jongetjes daar, die lopen me de hele tijd te plagen¨

Meester: ¨Dan moet je je maar eens gedragen als een echte vent Miel en niet gaan janken als je zelf altijd maar alles en iedereen loopt uit te dagen en uit te schelden.¨

En dan nu On-Topic, Rob ik ben het met je eens.

Loos, dat werkt wel 2 kanten op die honing en azijn.
It takes two to tango! En als eentje op voorhand al aangeeft niet te willen dansen dan heeft het ook weinig zin zo iemand ten dans te vragen.

Martin

@Miel: ik snap iets niet goed van jouw reactie. Kan je even duidelijk aangeven wáár Rob en Juan74 hier bij deze topic “het niet begrepen hebben”?
Zoals ik het nu lees en opvat ben jij het net die een reactie uitlokt…wat ook gebeurt is

Miel

Maak je geen zorgen, Martin, dat je het niet snapt is niet erg. Zoals je ziet begrijpt Juan74 het wél en Rob waarschijnlijk ook. Meer moet dat niet zijn.

Juan74

Martin heeft gewoon gelijk met zijn vraag. Jij zit over andere artikelen te zagen nu en hoe daar gereageerd werd. Die reacties staan jou niet aan, dat is vooral jouw probleem en niet dat van Rob, Martin, de redactie of wie dan ook. Mijn reactie hierboven was vooral om te laten zien dat je je als een kleuter aan het gedragen bent, niets meer en niets minder. Klagen bij de redactie, terwijl je zelf nu niet een schoolvoorbeeld bent van hoe iemand zich hier dient te gedragen, maar het zij zo. En Martin heeft hier gewoon gelijk, bij dit item… Lees verder »

Rob

¡ Es cierto!

Rob

Komt bij mij als verkiezingsretoriek over. 155 staat in de grondwet en wordt toegepast indien nodig. Dat is helemaal geen onderwerp voor de verkiezingen, maar gewoon staand beleid.

Loos

Het is de hopen dat de PP haar aandacht gaat besteden aan de enorme integriteitscrisis en het gebrek aan moraliteit in haar eigen partij vanwege de voortdurende corruptie door haar leden. Dat doet het land en de inwoners pas echt kwaad.
En de Catalanen; met honing bereik je meer, dan met azijn.

Juan74

Ook al begrijp ik deels zijn redenatie wel, dit is natuurlijk geen oplossing.
Het is zieltjes winnen tijdens een campagne en ondertussen een enorme verdeeldheid nog groter maken dan deze al is.
Dat kan natuurlijk nooit goed zijn en is vele bruggen te ver.
Dat Torra totaal niet geschikt is voor zijn rol als regio president, dat is een gegeven, maar er zullen daar toch nog wel mensen met verstand zijn die op een normale manier zaken willen doen en geregeld krijgen??

Ron

Kritiek op Torra vind ik ongepast . Deze man is zo groots, zo onaards goed, dat we zeer dankbaar mogen zijn dat hij deze functie heeft willen aanvaarden. Recent heeft hij nog de regering in Madrid ten val gebracht. Welke catalaan is dat ooit gelukt? Nee, het is een man met goddelijke vermogens . Ik stel voor dat we hem gaan aanbidden.

Rob

Excuus, de naam moet Rob zijn in bovenstaande reactie. Ik verloor even mijn emoties en concentratie bij de gedachten aan Torra.

Juan74

Namens de Almachtige Torra, uw vergissing is u vergeven!
Gaat heen en zondig niet weer.

Martin

Dit is gevaarlijk. Men duwt zo de separatisten in de richting van een gewapend conflict. Beter zou zijn een verplicht niet bindend referendum. Dan weet men tenminste wat de meerderheid vd Catalanen écht wil en daarop verder bouwen, eventueel gevolgd door bvb een bindend referendum onder alle inwoners van Spanje aangezien dit iedereen aanbelangt.

Miel

Inderdaad, maar dit kan dus niet volgens de huidige (interpretatie van de) grondwet. Een niet-bindend referendum zou altijd mogelijk moeten zijn, op ieder niveau en over om het even welk onderwerp., als richtsnoer voor de politici. Dát is democratie, maar ik vrees dat die in Spanje nog te jong is. Het autoritaire gedachtegoed leeft nog te sterk, wat de PP hier dus duidelijk laat blijken.

Rob

Ja, ook deze kan uiteraard niet onbeantwoord blijven. Autoritair gedachtengoed is iets dat kan gedijen als daar een voedingsbodem voor is. Welnu, die voedingsbodem zijn de Catalanen zelf, waarvan de politici, ondanks grootschalige waarschuwingen dat niet te doen, door zowel Madrid, als de EU, besloten hebben om massaal de grondwet te overtreden.
Dan ook niet mauwen als de gevolgen zich laten aandienen!
Actie roept reactie op.

Martin

Ook waar Rob

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.