Boerenprotesten Extremadura en Andalusië voor ‘eerlijke prijzen’

Boerenprotesten Extremadura en Andalusië voor ‘eerlijke prijzen’
Beeld: Europa Press

Boerenprotesten Extremadura en Andalusië voor ‘eerlijke prijzen’

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – De boeren zijn al weken aan het protesteren en ook de laatste dagen zijn er weer veel blokkades op wegen waar honderden tractoren geparkeerd staan of boeren wegen blokkeren. Dat gebeurde deze dinsdag in Extremadura waar de A-66 bij Almendralejo en de A-5 bij Navalmoral de la Mata geblokkeerd waren evenals de A-7 bij El Ejido in de provincie Almería.

De boeren protesteren al weken omdat ze het helemaal gehad hebben met de oneerlijke prijzen die betaald worden voor de groente en fruit in het land. Men eist dat de Spaanse regering actie onderneemt om de prijzen op normaal niveau te krijgen. Om meer aandacht te krijgen hebben de boeren wegen geblokkeerd en werden er op veel plaatsen honderden tractoren geparkeerd op autowegen, snelwegen en regionale wegen.

Dit uiteraard tot grote ergernis van de weggebruikers die op sommige plaatsen urenlang in de file stonden. Om de spanningen enigszins weg te nemen hebben de boeren in Extremadura gratis groente en fruit aan de gedupeerde automobilisten en vrachtwagenchauffeurs gegeven.

Tot nu toe hebben de boeren zich aan de regels gehouden en hebben ze alleen wegen afgesloten waar ze toestemming voor gevraagd hadden maar op dinsdag ging het bij El Ejido in de provincie Almería op de A-7 mis waar men zonder toestemming beide rijrichtingen had afgesloten. De politie moest er aan de pas komen om de protestanten weg te krijgen.

In El Ejido klaagt men over de prijzen die zij krijgen voor de groente en fruit maar ook over het opnieuw labelen van met name tomaten uit Marokko die Spaanse labels krijgen en wat gezien wordt als fraude om de Marokkaanse tomaten als Spaans door te verkopen om zo meer winst te maken.

In Extremadura waren meer dan 12 wegen afgesloten waarvan 7 in de provincie Badajoz en 5 in de provincie Cáceres. Concreet waren de A66 bij Almendralejo en de A-5 bij Navalmoral de la Mata geblokkeerd door protestanten en tractoren. Net zoals op andere plaatsen eisen de boeren ‘eerlijke prijzen’ (precios justos) voor de landbouwsector. 

Terwijl de regering met de vakbonden rondom de tafel zit om tot oplossingen te komen zullen de boeren doorgaan met protesteren, net zo lang tot de landbouwsector in Spanje gered wordt.

Ga naar de inhoud