Rembrandts portretten in het Thyssen museum in Madrid

Thyssen-Bornemisza museum
Beeld: Thyssen-Bornemisza museum

Rembrandts portretten in het Thyssen museum in Madrid

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Thyssen-Bornemisza museum in Madrid heeft een tijdelijke tentoonstelling geopend over de Nederlandse schilder Rembrandt. Tussen 18 februari en 24 mei 2020 is de tentoonstelling ‘Rembrandt y el retrato en Ámsterdam, 1590-1670’ te bekijken.

Het is de eerste keer dat er een tentoonstelling is van Rembrandt als portretschilder, een genre waarin de belangrijkste Nederlandse zeventiende-eeuwse schilder ook het hoogste niveau bereikte. Met 39 portretten wordt een representatieve voorstelling gegeven van het Amsterdam tijdens de Nederlandse gouden eeuw.

In totaal zijn er 80 schilderijen, 16 prenten en een gravure plaat te zien waarvan sommige nog nooit eerder te zien waren in Europa, aldus de website van het Thyssen museum in Madrid.

Toen Rembrandt begin 1630 in Amsterdam arriveerde waren er al portretschilders in de stad zoals Thomas de Keyser of Frans Hals (in Haarlem maar met klanten in Amsterdam) die reageerden op de grote marktvraag van portretten. 

De tijdelijke tentoonstelling is samengesteld door Norbert E. Middelkoop, curator van het Amsterdam Museum. Het is de gelegenheid om de verscheidenheid en kwaliteit van deze werken te ontdekken en vertrouwd te raken met de verhalen achter de geportretteerde personages: getrouwde stellen, werkende ambachtslieden, kinderen, geleerden, mannen van bedrijven, de schilders zelf, evenals uitstekende groepsportretten.

Ga naar de inhoud