Oorlog binnen de politieke partij PP vanwege spionage en mogelijk corruptie in Madrid

Oorlog binnen de politieke partij PP vanwege spionage en mogelijk corruptie in Madrid
Beeld: Europa Press

Oorlog binnen de politieke partij PP vanwege spionage en mogelijk corruptie in Madrid

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl de spanningen hoog oplopen tussen Rusland, Oekraïne en de rest van de wereld, heeft de rechtse conservatieve politieke partij Partido Popular (PP) een eigen oorlog binnen de partij. In die oorlog zijn enkele hoofdrolspelers zoals de partijleider Pablo Casado, de burgemeester van Madrid Almeida, de regionale premier van de Madrid regio Ayuso en haar broer Tomás. En dat alles verwikkeld in een spionageschandaal en mogelijke corruptie/fraude met de aanschaf van mondkapjes in Madrid.

De Partido Popular (PP) hoort eigenlijk nog steeds feest te vieren want de partij heeft afgelopen zondag in Castilië en Léon de vervroegde regionale verkiezingen gewonnen met de mogelijkheid om een nieuwe regionale regering te vormen met de extreemrechtse partij VOX, iets wat de PP voorlopig uitsluit. Maar in plaats van feest vieren is de conservatieve partij in een interne oorlog verwikkeld die nu breed uitgemeten wordt in de landelijke pers.

De oorlog heeft alles te maken met de aanschaf van 250.000 FFP2 en FFP3 mondkapjes in april 2020, middenin het hoogtepunt van de corona-crisis. Die mondkapjes werden voor 1,5 miljoen euro gekocht (5 euro ex btw per stuk) door het bedrijf Priviet Sportive waarbij de broer, Tomás, van de regionale premier van Madrid, Isabel Díaz Ayuso, bemiddeld heeft. 

Dat contract werd door de nationale partijleiding van de PP als wantrouwend gezien en dus Ayuso om uitleg gevraagd. Zij ontkende alle aantijgingen en zei dat ze niets met dit contract te maken heeft. Omdat er echter geen duidelijk antwoord kwam van zowel Isabel Ayuso als haar broer Tomás, werd de opdracht gegeven om via privé detectives het een en ander uit te zoeken, iets wat echter nooit werd uitgevoerd, aldus een detectivebureau die dat niet wilde doen omdat dit illegaal bleek te zijn.

Volgens Pablo Casado heeft hij aan Ayuso gevraagd of het waar is dat haar broer een commissie van bijna 300.000 euro (op een bedrag van 1,5 miljoen euro) heeft gekregen voor de bemiddeling wat betreft de mondkapjes. Ayuso heeft daar nooit antwoord op gegeven en dus is dat volgens Casado verdacht. Casado zelf zegt dat alle informatie die gepubliceerd is over een zogenaamde spionage compleet vals is en waarschijnlijk door het team van Ayus bedacht is om Casado en de centrale partijleiding in diskrediet te brengen.

Maar het is bekend dat Isabel Díaz Ayuso, Pablo Casado en zijn rechterhand Teodoro García Egea niet met elkaar door dezelfde deur kunnen. En nu blijkt dat er intern een reden voor is wat dus nu door de Spaanse media naar buiten is gebracht en de betrokken politici zich proberen te verdedigen. Ondertussen is een medewerker en vertrouwenspersoon van Casado al ontslagen voor zijn mogelijke betrokkenheid. 

Daar komt een andere ruzie bij, die tussen de burgemeester van Madrid, José Luis Martinez-Almeida, die ook de woordvoerder is van de PP-partij, en de vice-burgemeester Begoña Villacís van de Ciudadanos-partij. Zij vindt dat ze belogen is omdat ze niet op de hoogte werd gebracht door Almeida van een mogelijke spionage vanuit de gemeente Madrid.

Ondertussen zijn er diverse persconferenties geweest van de betrokken personen en worden er verweten over en weer gegooid wat de situatie binnen de PP-partij alleen maar slechter maakt. Donderdagavond kwamen er circa honderd personen bijeen voor het partijgebouw in Madrid om te demonstreren tegen Pablo Casado en hun steun aan Ayuso te betuigen. Deze interne oorlog binnen de PP is nog niet voorbij.

Ga naar de inhoud